Spanska trafikregler

Publicerat den av

Spanska trafikregler

Spanska trafikregler
Spanska trafikregler
Spanska flaggan

Spanska flaggan

 

Hastighetsbegränsningar
Tätbebyggt område: 50 km/h
Landsvägar 100 eller 90 km/h
Motorvägar har både en min- och en maxgräns. Minigränsen är 60 km/h och max är 120 km/h.
Utanför vissa skolor gäller 20 km/h

Husbil under 3,5 ton. Motorvägar och dubbla körbanor gäller 100 km/h. Landsvägar 90 resp 80 km/h beroende på vilken typ.

Ny trafikreform

Förändringens tid är i Spanien. Numera måste du ha hjälm på dig när du färdas på elsparkcykel, och du får inte åka på de spanska trottoarerna.
Den spanska trafiken skördar årligen drygt 1000 personers liv. De spanska myndigheterna vill minska antalet personer som dödas i trafiken. Därför inför man lite nya regler, bland annat den om elsparkcyklar, som jag skriver om ovan.
Men även hårdare straff för de som talar i mobiltelefonen samtidigt som de kör.
Vidare måste du hålla minst 1,5 meters avstånd till den cyklist som du kör om.

 

Utrustning i bilen

 

 

Varningstriangel, gärna två. Av någon anledning kan du få böter om du inte har två. Men den spanska lagen säger en.
Reflexväst. Du måste bära den så fort du lämnar bilen på en trafikerad väg eller gata. Placera den så att du kan sätta på dig den i bilen.
Reservhjul och verktyg så att du kan byta däck, eller en reparationssats för att laga en punktering.

Dokument

Svenskt körkort gäller. Du behöver bilens registreringspapper. Dina försäkringspapper måste du ha med samt gärna ett kvitto på att försäkringen är betald.
Bilbälten
Gäller för alla att använda. Barn under 136 cm får icke sitta i framsätet, förutom när lämplig bilbarnstol inte kan placeras i baksätet. Airbag ska då vara urkopplad. Övriga barn, under 150 cm ska sitta i bilbarnstol i baksätet.

Läsa mera om Spanien

Vill du läsa mera om Spanien, dess historia, och livet i landet, besök vår web om Europa. 

 

Vägtullar och avgifter

Det finns för närvarande /2017) tolv avsnitt som har avgifter. Du ser dessa på https://www.autopistas.com. Avgiften varierar men en uppskattning är cirka 1€ per mil. Tar du sträckan Bilbao – Zaragoza så är den ganska exakt 30 mil. Avgiften är 31,90€. Du kan betala avgiften kontant eller med kort. Det finns möjlighet skaffa en automatisk avläsare i bilen.

Betalmedel.

Spanien har Euro och de flesta betalkort gäller på de allra flesta ställena.

Bilbälten

Alla i bilen ska normalt ha bilbälten och sitta fastspända. Undantagen är följande:

  • förare som backar eller parkerar
  • personer med funktionsnedsättning
  • personer med giltiga medicinska skäl (läkarintyg krävs)
  • taxichaufförer i tätort (kan inte hållas ansvariga för passagerare som inte använder bilbälte)
  • taxipassagerare i tätort, om de är kortare än 135 cm och sitter i baksätet
  • leverantörer som lastar eller lossar fordon
  • förare och passagerare i utryckningsfordon i tjänst
  • trafiklärare i tjänst

Inresa.

Inga problem. Normalt sett finns inga gränser. Så det är vanliga EU-regler som gäller. MEN efter den senaste tidens terrordåd i Europa, så har den spanska polisen höjt säkerhetsnivån och det kan innebära gränskontroller. Du ska komma in på ett vanligt nationellt ID-kort, men ett giltigt pass är alltid att föredra.

Böter

Blir du dömd till böter kan polisen kräva in det på plats. Se till att få kvitto. Kan du inte betala, eller vägrar betala, så kan dom lägga beslag på din bil. Den kan du senare hämta ut mot betalning av dels böterna men även kostnaden för att forsla bort din bil. Får du ta med dig böteslappen, och ska betala in den själv, gör det snabbt. Betalar du inom 20 dagar, så reduceras avgiften med 50%. Ganska goa pengar att spara. Å andra sidan, har du skaffat dig böter, så är det alltid sura pengar att betala.

Nya böter, 2022-05-16

Idag läser jag att man plocka på sig nya böter i Spanien. Det gäller de som har husdjur i bilen. De ska vara fastspända eller finnas i en bur, så att de inte kan åka fritt i bilen ifall man krockar.
Har du lilla vovven i knät när du kör, då kan du påräkna ett bötesbelopp om upp till €500. Ganska tråkigt.
Den spanska lagstiftningen säger inget om hur ditt djur ska transporteras, de säger “bara” att det ska vara säkert placerat. Föraren ska, som alltid, kunna röra sig fritt, kunna ha full sikt och kunna ha full uppmärksamhet på sin körning. Vidare är det förarens uppgift och ansvar att se till att djuren i bilen är placerade så att de färdas säkert och inte kommer att utgöra någon risk.

Telefonnummer:

Det allmänna larmnumret är 112.

Svenska ambassaden:

Calle Caracas 25
ES-28010 Madrid
Tel: +34 91 702 2000
Mail: ambassaden.madrid@gov.se
Det finns svenska konsulat i Barcelona, Bilbao, Cartagena, Gijon, Jerez de la Frontera, La Coruña, Laspalmas de gran Canaria, Málaga, Palma de Mallorca, Sevilla, Torrevieja samt Valencia.

Alkohol

Här gäller 0,49 promille, alltså en ganska hög toleransnivå. Har du haft körkortet mindre är två år så gäller 0,29 promille. Straffskalan för att köra påverkad är ganska väl tilltagen. Är du ordentligt påverkad, tja då blir det tid i spanska buren och indraget körkort. OBS, blir du stoppad av polis, så kan du bli testad för både alkohol och narkotika.

Drivmedel

Det finns gott om stationer i Spanien. De flesta har det mesta. 95,98, diesel och biodiesel. LPG finns på några stationer. Här kan du hitta dessa: http://geoportalgasolineras.es/#/Inicio

Olycka

Om det uppstår personskador så måste polis tillkallas. I övrigt icke. Om du känner dig säker och det är en liten olycka med små skador på fordonen, så kan ni komma överens om hur ni ska läsa problem. Om du är osäker, tillkalla polis. Då får du det dokumenterat.
Mobilen
Det är bara handsfree. Du får inte ens använda hörlurar eller snäckor. Har du det kan du få 200€ i böter. Det finns bestämmelser på att du måste stänga av bilradion och mobilen när du tankar.
Halvljus
Du får inte använda helljus i tätbebyggt område och du måste använda halvljus i tunnlar. Däremot finns det inget krav på halvljus på dagtid. De flesta använder det ändå. Gör så även du, så syns du bättre.

Övrigt

Har du glasögon som krav när du kör bör du ha med dig ett extrapar.
Har du bildskärmar i bilen ska de placeras där du inte kan se dessa. Har du GPS, så ska du givetvis ha dom där du kan se dessa. Ett problem uppkommer nu. Personligen använder jag Ipad och Google när jag är ute ock kör. Undrar hur detta kommer att tolkas. Återkommer i frågan, när jag vet.
Du får inte ha någon radardetektor påslagen. Har du det, så blir det att hala upp stora sedelplånboken ifall polisen kommer på dig. Det är dryga böter.
Använd inte signalhornet om det inte är en nödsituation.
Dubbdäck är förbjudna. Du får använda snökedjor när det behövs.

Till sist, en varning:

I olika områden i Spanien förekommer vägpirater. Här står dom vid vägkanten, men motorhuven öppen och vädjar om hjälp. När så någon vänlig själ stannar i avsikt att hjälpa, så dyker det upp ett par kompisar. De plockar allt av värde i din bil. Den trasiga bilen fungerar helt plötsligt, och du inser att du har blivit rånad. STANNA ALDRIG för att hjälpa på det sättet. Det finns ett väl utbyggt hjälpsystem i Spanien. På motorvägar sitter exempelvis hjälptelefoner på varannan kilometer. Och så finns det mobiler. De här händelserna har rapporterats från Barcelonaområdet, solkusten och Madridområdet. Men var uppmärksam hela tiden. Skulle du däremot komma till en olycksplats, gör vad du kan. Men även här råder jag dig att vara iskall och låsa bilen när du lämnar den. Det finns mindre nogräknade personer, som hellre plockar en mobiltelefon än hjälper folk i nöd. Långtifrån alla har den inställningen, men…

Uppdaterad 2022-05-16

Spaniens nationalidrott - Fotboll

Spaniens nationalidrott – Fotboll