Slovenien

Publicerat den av
Slovenien flagga

Slovenien flagga

Slovenien

är ett litet trevligt land, som tillhörde den rikare delen av tidigare Jugoslavien. De var den första delen som bröt sig ur, och de blev självständiga 1991. Här finns mycket fint att njuta av, allt från havet vid adriatiska havet upp till bergen öster om Maribor. Kör du från Österrike, via Villach, ta dig en sväng ner till Bled. En fantastisk insjö med kyrkan på en lite ö mitt i sjön och en fästning högst upp på ett berg. Det är här som det slovenska rodd och kanotlandslaget har sin träningsanläggning. Egentligen är bara den här platsen värd en resa. Besök gärna Ljubljana, en av Europas minsta huvudstäder, oerhört vacker.

Läs mera om Slovenien via länken.

Hastighetsbegränsningar

Inom tätbebyggt område: 50 km/h
Utanför tätbebyggt område: 90 km/h
Dubbelfiliga landsvägar (Motortrafikled): 110 km/h
Motorvägar: Min 60 km/h max 130 km/h.

Utrustning i bilen

Brandsläckare
Första hjälpen kit
Reservlampor
Varningstriangel eller varningsljus
Reflexväst. Du måste ha den placerad i bilen, så att du kan sätta på dig den, innan du lämnar bilen vid en väg eller olycka.

Dokument

Bilens registerdokument och försäkringsbevis.

Bilbälten

Alla i bilen ska sitta fastspända i säkerhetsbälte. Barn ska sitta i lämplig bilbarnstol eller på en bilkudde. De får sitta bakvända i framsätet under förutsättning att airbag är urkopplad.

Vägtullar och avgifter

Slovenien - Bled - Slottet

Slovenien – Bled – Slottet

Sedan några år har man infört vignett som bevis på att avgiften är betald. Den gäller på motorvägar och vissa motortrafikleder. Vi passerade Slovenien 2012, och då var systemet på väg att införas. Men vi blev ändå stoppade och blev tvugna att köpa ett märke för 35€. Dessutom skulle lappen klistras på rutan. Det visade sig att vi blivit lurade av den där killen i vaktkuren. Det har aldrig kostar mer än 30€ och det fanns möjlighet att köpa en veckovignette för 15€. Det stora problemet är att få bort märket från rutan. Jag började, men gav upp. Det sitter som klister, om nu uttrycket ursäktas. Glömmer du att sätta fast vignetten, så kan du räkna med en utgift på ca 300€.

Uppdatering: Enligt det mail jag har fått, så ska man numera köpa sin vignette på närmaste bensinstation. Om man inte har någon vignette kan polisen stoppa en och det blir böter på 150€. Det som tillkommit är att man kollar detta vid gränspassagen. Har du ingen vignette, tja då är det 150€ även där. Ganska onödigt. Så passa på när du fyller upp drivmedel och köpa en. Det kostar 8€ och du sparar 142€. Det blir några trevliga middagar i stället.

Betalmedel

Valutan är Euro. De flesta bank och kreditkort gäller, dock inte överallt. Tipset är att ha ett antal € i handväskan, så att du klarar några dagars shopping och intag av diverse föda.

Inresa:

Slovenien är med i både EU och Schengenavtalet. Innebär att du glatt kan passera gränsen utan några hinder. Ja i bästa fall och normala fall. På senare tid har ju vissa länder satt upp gränskontroller (Bl a Sverige) för att förhindra allt för stora och okontrollerade flyktingströmmar. Hur det är i Slovenien kan variera. Så för att vara på den säkra sidan, ha passet med dig och bilens registreringsbevis.
Förstärkt gränskontroll råder på gränsen mellan Slovenien och Österrike. Det innebär att du kan bli stoppad och då måste visa dina handlingar. Det innebär också ibland långa köer.

Böter:

Blir du bötfälld kan du behöva betala direkt på plats. Böter ska betalas kontant i Euro. Kan du inte betala, eller du vägrar, så beslagtas ditt pass. Det blir domstol som avgör, och det kan ta tid.

Telefonnummer:

Brandkår: 112
Polis: 113
Ambulans: 112

Svenska Ambassaden:

Sverige har ingen ambassad i Slovenien. Det är ambassaden i Wien som är närmast. I Ljubljana är det en generalkonsul, för närvarande Slobodan Sibincic som hjälper till vid behov. Kersnikova 6, 1000 Ljubljana. Tele +386 41 661 906.

Alkoholm:

Gränsen går vid 0,5 promille. Kör du yrkesmässigt eller är under 21 eller haft körkort i mindre än två år så är det noll promille. Kommer du över gränserna, så väntar böter och ofta indraget körkort. Är du kraftigt berusad kan det bli ett längre besök på stadens inlåsta avdelning, där många bekvämligheter saknas och det är garanterat utan rumservice. Du kan även få böter, trots att du ligger under gränsen, men ändå kör lite olämpligt. Alla regler gäller för narkotika, också. Blir du stoppad kan du få bli testad på båda.

Drivmedel:

På de flesta stationer finns 95,98, Diesel och LPG. Du får ha en reservdunk med i bilen. På de flesta stationer kan du betala med kreditkort. Kolla för säkerhets skull innan du tankar.
Olycka:
Är du involverad i en olycka med personskador måste polis tillkallas. Är det mindre materiella skador, utan personskador, behöver polis icke tillkallas. Men min rekommendation är att du alltid kallar på polis och ber om en rapport. Då har du gjort ditt för att undvika framtid strul.

Mobilen:

Ingen mobil utan handsfree.

Halvljus:

Obligatoriskt även på dagtid.

Parkering:

Parkera lagligt, det är ett stående tips. Ställer du dig franskt (lite som det passar oavsett övriga markeringar eller hänsyn till annan trafik) så kan din bil spärras eller plockas bort. I båda fallen blir det kostnader. Det förra är det lite lägre, i det senare kan det röra sig om en trave tusenlappar. Bättre att lägga dessa pengar på god mat och ett gott vin.

Vinterutrustning:

Mellan 15 november och 15 mars måste du ha vinterdäck med minst tre mm djup. Du måste ha snökedjor med i bilen.

Övrigt

Du får inte ha instrument som upptäcker radar.
Du får inte använda signalhornet på natten eller inom tätbebyggt området, om det inte gäller att uppmärksamma fara.
Dubbdäck är förbjudna.

Uppdaterad: 2022-05-22.

Slovenien - Bled - Kyrkan

Slovenien – Bled – Kyrkan