Slovakien – Trafikregler

Publicerat den av
Slovakien flagga

Slovakien flagga

Efter utbrytningen, sammetsrevolutionen, från Tjeckoslovakien 1993, har landets ekonomi vuxit och kan nu anses som ganska stark. Med sitt läge, där mitt i Europa utan egen kust, så är det inte något stort turistland. 2013 utgjorde turismen knappt 3% av BNP. Det ökar. Ser man historiskt har landet dominerats av den ungerska makteliten. Från början av 1700-talet har man dock skapat sig en egen kultur, som i och för sig påminner väldigt mycket om grannländernas. Klimatet är inlandsklimat med kalla och torra vintrar och riktigt varma somrar. I bergen är variationerna som störst och det faller betydligt mera nederbörd där. På slättlandet i söder är det mest regn under sommaren, juni – augusti.

Hastighetsbegränsningar

Inom tätort gäller 50 km/h
Motorvägar inom tätbebyggt område: 90 km/h. Lägsta hastighet är 65 km/h
Landsväg utanför tätbebyggt område: 90 km/h
Motorvägar: 130 km/h. Lägsta hastighet är 80 km/h

Utrustning i bilen:

First Aid kit
Varningstriangel
Vid vinterväglag, vinterdäck med minst 3 mm däcksmönster kvar.
Reflexväst till alla som ska befinna sig utanför bilen när ni har stannat på en väg. Oavsett anledning och vägtyp. Västen ska sättas på innan du lämnar bilen, så se till att du har den tillgänglig. Kommer polisen på dig, så kan det bli böter på 150€ per person som är utan väst.

Dokument

Sjukvårdskortet som visar att du har rätt personlig försäkring. I övrigt är det inget speciellt. Slovakien är med i EU, så det är bilens registreringsbevis, rätt körkort och gärna en kopia av försäkringsbrevet.

Bilbälten

Alla i bilen måste ha säkerhetsbälte. Barn under 12 år eller 150 cm får icke sitta i framsätet och måste ha avsedd bilbarnstol eller bilkudde.

Vägtullar och avgifter

På en del motorvägar finns avgifter. Du kan köpa en tio dagars biljett vid gränserna och på de flesta bensinstationer. Kostnaden är 10€. Systemet är elektroniskt. Du anmäler bilens registreringsnummer och betalar för den tid du vill. När du sedan kör på vägar med avgift, så läser en kamera av bilens registreringsnummer. Har du betalat, så är det OK. Har du icke betalat, så kommer en böteslapp hem till din folkbokföringsadress.

Du kan köpa den elektroniska vingetten via deras hemsida, via en app eller på utvalda bensinstationer eller vid gränsen. Jag provade på hemsidan och det var enkelt. Fyll i bilens registreringsnummer, Vilket land du kommer ifrån, när den ska gälla, mail och ditt mobilnummer. Skriv det internationella numret som börjar på +46 om du har ett svenskt abonnemang. Ta bort första nollan. Så betalar du via kort. Kvittot kommer vi mail. Ta med detta kvitto vid färd. Här är länken till sidan.

Vingette i Slovakien.

Slovakien - En soluppgång över Donau

Slovakien – En soluppgång över Donau

Uppdatering 2021-09-20 om Slovakien och dess vignetter

Körde nyss genom landet, eller rättare sagt, vi stannade några dagar i härliga Bratislava. Det hjälpte nu inte, vignetten skulle betalas ändå. Jag tycker ändå att Slovakiens system är bättre och rakare än grannlandet Tjeckien. och så är det nästan halva priset, ännu. €10 kostar det ännu i Slovakien.

Betalmedel

Slovakien har Euro sedan 1 januari 2009. Betal- och Kreditkort fungerar i de allra flesta fall. Har du inte de stora, Visa resp Mastercard, så kolla med din kortutgivare att kortet gäller i Slovakien.

Inresa

Bilens registreringspapper och bevis för att bilen är försäkrad, samt rätt körkort för fordonet. Har du synliga skador på bilen, måste du få dessa besiktade av gränspersonal. Du ska ha ett protokoll som intygar att du hade skadorna vid inresan. Har du råkat ut för en olycka i Slovakien och fått skador på din bil, så måste du visa upp en polisrapport, där skadorna framgår, vid utresa.

Böter

Det finns ganska gott om orsaker till en böteslapp. Blir du bötfälld kan du behöva betala den på plats. Se till att du får ett kvitto. Jag är inte informerad om vad som händer ifall du inte kan betala på plats. Återkommer i frågan.
Det finns en varning från Slovakiska myndigheter att vara uppmärksam och försiktig på okända människor som närmar sig din bil vid gränsen. Rån och överfall kan förekomma.

Telefonnummer

Brandkår 150
Polis 158
Ambulans 155
Allmänt larmnummer 112. Där når du alla tre, brandkår, ambulans och polis.

Svenska Ambassaden
Sverige har ingen ambassad i Slovakien utan man hänvisar till Wien, Österrike. Men det finns ett konsulat som har +421 2 434 217 00 och epost zupka@omniaholding.sk. Adressen är Tomásikova 30, 821 01 Bratislava.

Promille

Det här gillar jag, noll promille när du kör. Har du lite i kroppen när du kör, oavsett om det är alkohol eller narkotika, ja då kan du vänta dig höga böter eller en tid i Slovakiskt fängelse. Ju högra alkoholhalt, ju längre tid i buren. Ditt körkort behåller den Slovakiska staten, säkert inte som ett minne av dig. OBS, vägrar du att utföra de tester som polisen vill att du ska göra, då räknas det som om du är påverkad och belönas med samma straff, och du får minst en kraftig böteslapp. Körkortet behåller man, också.

Drivmedel

Här finns mestadels bara 95 oktan bensin, vanlig Diesel och LPG. Du får ha en reservdunk om tio liter i bilen. Har du en gasdriven bil, så måste du ha ett säkerhetsintyg på förbränning. Jag vet icke exakt vad det är för intyg, så har du ett, skicka gärna en kopia eller lite mera info till mig. Använd gärna kontaktformuläret här nedan.

Olycka

Här ska du alltid plocka dit Polis, oavsett storlek på olyckan. Får du skador på din bil måste du kunna uppvisa ett intyg från polisen som visar hur dina skador har uppkommit, och att det är rapporterat. Ska du lämna Slovakien så måste du kunna uppvisa detta intyg. Annars blir du kvar i landet.

Mobilen

Ingen mobil i handen. Bara handsfree. Du får inte använda radardetektor.

Halvljus

Halvljus ska vara påslaget på dagtid. Om du monterat extraljus, av vilket slag de än må vara, så måste du göra dessa oanvändbara när du kör i Slovakien. Det räcker inte att ha dessa avslagna, utan då måste koppla ur dom rent fysiskt.

Parkering

Om du parkerar illa eller utanför parkeringsrutor så kan din bil bli bortforslad eller spärrad. Du får en manick på hjulet som gör att du inte kan köra. Bara att ringa till aktuell operatör, betala en del böter, säkert skämmas lite när dom kommer och låser upp. Är bilen bortforslad så får du själv ta dig till uppställningsplatsen. Betala böter och avgifter innan du kan köra igen. Dessa kostnader kan tära ordentligt på semesterkassan.

Vinterutrustning

Vinterdäck vid vinterväglag, minst 3 mm däckmönster, så som jag skrev under rubriken utrustning. Du får använda snökedjor om vägytan har tillräckligt med snö för att skydda den.

Övrigt:

Om det har snöat och det då även fallit på din bil, så måste du sopa bort all snö från bilen innan du åker.

Spårvagnar har alltid företräde

Har du GPS eller annan utrustning som guidar dig, så får den utrustningen inte sitta i framrutan och hindra dig från att se.

Signalhornet får du enbart använda för att förhindra fara. All annan användning är förbjuden, även om du tycker att din medtrafikant bar sig väldigt illa åt.

Vägpirater:

Det förekommer att ligor ser till att du får punktering och att du erbjuds hjälp en bit bort. Man kan till exempel sätta en kniv i ditt däck när du tankar i närheten av en gräns. Då har du ett platt däck några kilometer bort. Och som av en händelse, så står där ett gäng som kan hjälpa dig. Undvik denna hjälp. Dessa ligor försöker råna dig på dina värdesaker. Ta dig i stället vidare till något befolkat område, gräns, bensinstation, köpcentra eller vad som helst. Kan du inte byta däcket själv, tillkalla hjälp. I sådana här fall är det alldeles lysande om du har en vägassistansförsäkring.

Miljözoner

Så vitt jag känner till så finns det inga miljözoner i Slovakien för närvarande. och inga är planerade.

Uppdaterad 2018-04-30

Slovakien - Bratislava

Slovakien – Bratislava