Serbien

Skrevs den av
Serbien Flagga

Serbien Flagga

Rent allmänt kan sägas att trafiktempot är högt, mycket högt. Ställ det i förhållande till att efterlevnaden av trafikreglarna är sådär, så förstår du att du ska ta det lugnt i Serbien. Men du kommer till ett bedårande vackert land. Ta dig tid, njut av landskap, av människor och av allt gott som finns att smaka på.

Hastighetsgränser:

Tätort: 60
Landsväg 100
Motorvägar 120 km/h

Högertrafik är det som gäller. Spårvagnar har alltid företräde. De finns bland annat i Belgrad. Det förekommer säkerligen på flera ställen.

Vägarna i Serbien har en del i övrigt att önska. Men man jobbar med att förbättra. Ge det lite tid, så blir det bra. Motorvägarna har avgifter och du betalar när du kör på motorvägen. Kontanter är det som gäller, helst lokala dinar eller eftertraktade EURO.

Drivmedel:

finns det, dock är det ganska glest mellan stationerna, i vart fall på landsbygd. Ta för vana att alltid ha minst halv tank, så bör du klara dig. Stationerna har vanlig affärstider, dvs öppna dagtid mellan 08.00 och 18.00. I tätorterna finns det andra öppettider. Automatstationer ska, enligt de uppgifter jag har finnas, men i mycket begränsad omfattning.

Tala i mobilen går bra, ja under förutsättning att du har handsfree. Annars blir det att plocka fram sedelplånboken.

Parkeringar varierar beroende av var du befinner dig. I Belgrad finns det olika zoner. Röd = 1 timme, Gul =2 timmar och grön = 3 timmar. Det finns möjlighet att parkera längre, då på offentliga parkeringsplatser. Som vanligt gäller att om du parkerar fel, så kommer polisen och det renderar i en utgift. Parkerar du dessutom illa, ja då kan du få hämta ut bilen på annan plats, naturligtvis mot en extra avgift.

Alkohol:

Brännvin och bilkörning hör icke ihop, det vet du käre läsare, så denna rad behöver jag egentligen inte skriva. Serbien har något liberalare gräns än i Sverige. Vi har 0,2 promille, i Serbien är det 0,3. Men testa icke detta, det blir så mycket onödigt strul. Den där ölen kan du ta när du kommer fram och har kört klart för dagen.

Försäkring:

Du behöver inte grönt kort för resa i Serbien. MA-Avtalet undertecknades 2012. För personer har du med dig försäkringskassans kort, något som ger dig samma vård som lokalbefolkningen.

Inresa från Kosovo:

Du bör undvika Kosovo under många omständigheter. Men skulle du ändå komma därifrån, så räkna med problem. Kosovo är icke erkänt av Serbien och du kan i värsta fall bli stoppad vid gränsen. Ta det säkra för det osäkra och kör in i Serbien från de andra platserna.

Allmänt:

Svenska medborgare har rätt att vistas i Serbien under 90 dagar per sexmånadersperiod. Därefter krävs visum. Vid inresa ska svenska pass eller nationellt ID-kort visas upp. Du behöver ditt svenska körkort och det rekommenderas att du har ett internationellt körkort.

Pengar:

Har du mycket kontanter, över 10 000€ ska du anmäla det till tullen vid inresa. I annat fall kan du bli av med det som överstiger den summan.

Svenska ambassad:

Embassy of Sweden
P.O.B. 5
11040 Belgrade
Serbien
+381 11 20 69 200
ambassaden.belgrad@gov.se

Uppdaterad: 2019-08-01

Serbien

Serbien