Serbien

Publicerat den av
Serbien Flagga

Serbien Flagga

Rent allmänt kan sägas att trafiktempot är högt, mycket högt. Ställ det i förhållande till att efterlevnaden av trafikreglarna är sådär, så förstår du att du ska ta det lugnt i Serbien. Men du kommer till ett bedårande vackert land. Ta dig tid, njut av landskap, av människor och av allt gott som finns att smaka på.

Serbien Hastighetsgränser:

Tätort: 60
Landsväg 100
Motorvägar 120 km/h

Högertrafik är det som gäller. Spårvagnar har alltid företräde. De finns bland annat i Belgrad. Det förekommer säkerligen på flera ställen.

Vägarna i Serbien har en del i övrigt att önska. Men man jobbar med att förbättra. Ge det lite tid, så blir det bra. Motorvägarna har avgifter och du betalar när du kör på motorvägen. Kontanter är det som gäller, helst lokala dinar eller eftertraktade EURO.

Serbien Drivmedel:

finns det, dock är det ganska glest mellan stationerna, i vart fall på landsbygd. Ta för vana att alltid ha minst halv tank, så bör du klara dig. Stationerna har vanlig affärstider, dvs öppna dagtid mellan 08.00 och 18.00. I tätorterna finns det andra öppettider. Automatstationer ska, enligt de uppgifter jag har finnas, men i mycket begränsad omfattning.

Tala i mobilen går bra, ja under förutsättning att du har handsfree. Annars blir det att plocka fram sedelplånboken.

Parkeringar varierar beroende av var du befinner dig. I Belgrad finns det olika zoner. Röd = 1 timme, Gul =2 timmar och grön = 3 timmar. Det finns möjlighet att parkera längre, då på offentliga parkeringsplatser. Som vanligt gäller att om du parkerar fel, så kommer polisen och det renderar i en utgift. Parkerar du dessutom illa, ja då kan du få hämta ut bilen på annan plats, naturligtvis mot en extra avgift.

Serbien Alkohol:

Brännvin och bilkörning hör icke ihop, det vet du käre läsare, så denna rad behöver jag egentligen inte skriva. Serbien har något liberalare gräns än i Sverige. Vi har 0,2 promille, i Serbien är det 0,3. Men testa icke detta, det blir så mycket onödigt strul. Den där ölen kan du ta när du kommer fram och har kört klart för dagen.

Serbien Försäkring:

Du behöver inte grönt kort för resa i Serbien. MA-Avtalet undertecknades 2012. För personer har du med dig försäkringskassans kort, något som ger dig samma vård som lokalbefolkningen.

Inresa från Kosovo:

Du bör undvika Kosovo under många omständigheter. Men skulle du ändå komma därifrån, så räkna med problem. Kosovo är icke erkänt av Serbien och du kan i värsta fall bli stoppad vid gränsen. Ta det säkra för det osäkra och kör in i Serbien från de andra platserna, och besök görna Kosovo efter att du besök Serbien, då undviker du problem..

Serbien Allmänt:

Svenska medborgare har rätt att vistas i Serbien under 90 dagar per sexmånadersperiod. Därefter krävs visum. Vid inresa ska svenska pass eller nationellt ID-kort visas upp. Du behöver ditt svenska körkort och det rekommenderas att du har ett internationellt körkort.

Serbien Pengar:

Har du mycket kontanter, över 10 000€ ska du anmäla det till tullen vid inresa. I annat fall kan du bli av med det som överstiger den summan. En Serbisk dinar är vär ungefär 9 öre. Du får drygt 1100 dinarer för en svensk hundralapp.

Parkering i Belgrad

Belgrad har ett stort parkeringsproblem, liksom de flesta stora städer. Det finns inte tillräckligt med parkeringsplatser och många kontorsbyggnader har inte sina egna utrymmen. Av den anledningen finns det ett trezonssystem i den gamla delen av staden – de röda, gula och gröna zonerna, som är placerade i hörnet av varje gata. Den röda zonen tillåter parkering för en timme, för 0,4 euro, den gula är två timmar ungefär 0,3 euro i timmen, den gröna zonen är tre timmars parkering cirka 0,25 euro per timme. När tiden slutar måste bilen flyttas till en annan zon. Det finns en 15 minuters avdragstid, efter det är det böter på cirka 20 euro som kan betalas på vilket postkontor som helst.

Parkeringskort kan köpas på bekväma kiosker och röda zonkort kan köpas på tillgängliga parkeringsmaskiner. Parkeringskort måste placeras på instrumentbrädan så att de kan ses av parkeringsvakter.

Betalning kan också göras via SMS-meddelanden och skicka bilens registreringsnummer utan mellanslag, till exempel XLS954 till 9111 för röd zon, 9112 för den gula zonen och 9113 för grön zon. Du får sedan ett bekräftelseSMS och information om när tiden går ut. Men om meddelandet börjar med ”Zao nam je …” betyder det att parkeringssystemet är nere och parkeringskort måste köpas. Parkering ska betalas mellan 7-21. Lördag mellan 7-14, annars är parkering gratis under alla andra timmar.

Var försiktig så att du inte parkerar i en handikappad eller begränsad zon, gör du så kan bilen lätt bogseras bort och du får hämta ut den, mot en ordentlig avgift. För att återfå ditt fordon tar du kontakt med JKP Parking service, Telefon 011 3035-400. De ska finnas på Kraljice Marije 7.

Svenska ambassad i Serbien:

Embassy of Sweden
P.O.B. 5
11040 Belgrade
Serbien
+381 11 20 69 200
ambassaden.belgrad@gov.se

Uppdaterad: 2020-06-21

Serbien

Serbien