Schweiz – Trafikregler

Publicerat den av

Hastighetsbegränsningar i Schweiz

Schweiz flagga

Schweiz flagga

 

Schweiz är inte transitland. Ska du ta dig söder om Schweiz, åk via Frankrike eller Österrike. Anledningen till min åsikt är vägavgiften. Man tar 38€ (cirka 400 SEK), och biljetten gäller ett kalenderår. Vi som bara ska passera under några timmar, får betala för ett helt år. Vi åkte en liten sträcka på knappt 30 mil genom landet. När vi kom innanför gränsen, så stod man där och tog betalt. Det fanns ingen möjlighet att köpa för kortare tid än ett år. Ganska märkligt system. Grannlandet Österrike kan man köpa ett märke som gäller i tio dagar. Betydligt bättre.

 

 

Tätorter: 50 km/h
Landsväg: 80 km/h
Motortrafikled: 100 km/h
Motorväg: 120 km/h. Här häller också en lägsta hastighet om 80 km/h.
Bogserar du får du köra max 80 km/h. Bogserar du på motorväg, så är max 40 km/h och du måste köra av på nästa avfart.

Utrustning i bilen

Varningstrianglar
Snökedjor

Dokument

Registreringsbevis och gällande körkort.

Bilbälten

Alla i bilen ska ha bälten och vara fastspända. Barn under tolv år eller under 150 cm måste sitta i avsedd bilbarnstol eller kudde.

Vägtullar och avgifter

Ja, i massor. Att köra på motorvägar kostar 38€ och gäller under ett kalenderår. (Från 1 december år ett till 31 januari år tre). Till detta tillkommer avgifter om du passerar någon tunnel. Schweiz tar betalt för att man ska passera. Om du ska söderöver, ta hellre vägen via Frankrike eller Österrike, det är mitt tips. Lyckas du dessutom sätta vingetten på fel plats, eller bara lägger den i rutan, så kan du få kraftiga böter för detta.

Betalmedel

Schweiz är ett högt utvecklat land. Lokala valutan är Schweizerfranc (CHF.) Något lägre kurs än Euro, ca tio% idag. Men dina kreditkort fungerar på de absoluta flesta ställena.

Inresa

Inga problem om du har rätt handlingar. Har du ingen vingette och kör in på en gräns där det är motorväg, så blir du avvinkad från vägen. Inom kort kommer det då fram en tjänsteman och kräver dig på 38€.

Böter

Polisen kan utdöma böter på plats och du kan då betala direkt eller inom 30 dagar. Se till att få kvitto. Betalar du icke, så kan det hamna i domstol.

Larmnummer

Allmänt 112
Polisen 117
Brandkåren 118
Ambulans 144

Svenska Ambassaden

Bundesgasse 26
3011 Bern
+41 31 328 70 00

Svenska konsulat finns i Basel, Genéve, Lusanne, Lugano, Vaduz och Zürich.

Alkohol

Promillegränsen är 0,5. Är du yrkeschaufför eller har haft körkort mindre än tre år, så gäller 0,1 promille. Blir du stoppad kan du få blåsa för både narkotika och alkohol. Har du över gränserna blir det kraftiga böter och så får du inte köra i Schweiz på minste en månad, ofta längre strafftid. Har du högra alkoholmängd kan det bli buren, också.

Drivmedel

Det finns gott om stationer och alla har minst 95,98 och Diesel (Gasoil. LPG finns på drygt 50 stationer.

Olycka

Vid personskada ska alltid Polis tillkallas. Är det bara materiella skador, så behöver Polis icke tillkallas. Men för din säkerhet, gör det ändå. Då blir allting rätt.

Mobilen – Teknik

Inga samtal om du inte har handsfree. Ingen radardetektor får finnas. Har du fartvarnare i GPS, så måste den funktionen stängas av.

Halvljus

Då får köra med varselljus under dagtid och om vädret är klart. I tunnlar och när vädret är sämre måste du använda halvljus.

Vinterutrustning

Snökedjor måste användas där skyltar indikerar det. Du måste ha det på minst två hjul. Du får inte använda dubbdäck på motorvägar förutom på A13 och A2.

Parkering

Det finns olika zoner för parkering. De vita zonerna kan alltid användas och de kostar alltid pengar. Automater ska finnas i närheten.
Blå zoner innebär fri parkering, men de är tidsbegränsade. Du visar ankomsttid via din P-skiva.
Gula parkeringsrutor får användas vid snabb i och urlastning.
I städerna finns ofta bra parkeringshus eller bevakade inhägnade parkeringsplatser. Parkerar du här, och betalar avgift, så har du en trygg parkering, även nattetid.
Parkerar du galet eller på något annat sätt hindrar i trafiken, så kan man forsla bort din bil. Och det är bara att ta sig dig och lösa ut den.

Övrigt

Fotgängare har alltid företräde. Var beredd på att de bara kan kliva rätt ut på ett övergångsställe. Vill du ha mera resatips om Schweiz eller lite mera fakta så surfar du in på vår nya blogg, DestinationEuropa.eu Där skriver vi en hel del om Europas alla länder, ett arbete som nyss har inletts, och som kommer att fyllas på efterhand. 

Uppdaterad 2018-06-12

Schweiz - Matterhorn

Schweiz – Matterhorn