San Marino

Publicerat den av

Lilleputtlandet San Marino

Lilleputtlandet eller furstendömet San Marino ligger inklämt i Italien. Det finns bara ca 20 mil vägar och därför gör man inga egna regler. Man följer de Italienska reglerna. Jag har därför kopierat det jag skrev om de Italienska trafikreglerna.

Italien har ett ganska bra vägnät, men lite hetsiga bilister. Det gäller framförallt på de mindre vägnätet. Där blandads bilar och tvåhjulingar piggt och glatt. De som kör på två hjul anser sig vara odödliga. Jag har många gånger funderat på hur det kan finnas så många Italienare när dom kör på detta sättet. Tydligen klarar dom sig ganska bra. Jag har, trotts ett bra antal mil i landet, ännu inte sett någon trafikolycka. Mitt tips är att ta det lugnt, håll till höger och håll uppsikt bakåt. Då går det säkert bra.

Ska du förflytta dig från punkt A till B, ta då motorvägen. Kostar visserligen en del, men trafiken där är ofta ganska lätt. Jag har för mig det kostar omkring 1 Euro per mil. Tar du småvägar, så är dessa givetvis betydligt vackrare och du får se landet på ett annat sätt. Men trafiken är ofta mycket intensiv.

Böter i San Marino

Ja, det tycker Italienarna är kul. I Italien betalar man väldigt låg skatt och de lokala myndigheterna måste då plocka in pengar på annat sätt. Böter är en sådan inkomstkälla. Jag läste någonstans att Florens tar in 52 miljoner € i trafikböter, Milano har 81 miljoner €. Så ta det lugnt och kolla miljözonerna. De utländska förarna står för en tredjedel av böterna. Blir du stoppad och bötfälld av en polis, ja då är det bara att hala upp resekassan och betala.

Hastighetsgränser

Landsväg 90, motortrafikled 110 och motorväg 130 km/h. I tätorter är det 40 – 50 km/h. Om det är dåligt väder, snö eller dimma sänks hastigheten för motortrafikled till 90 och motorväg till 110. Har du nytaget körkort, innehav på mindre än tre år, så får du inte köra fortare än 100, oavsett vilken väg du kör på. Är det lägre hastighet, så gäller de givetvis även för nytagna körkort. Det finns fartkameror. Ofta varnas man med en skylt innan, men det finns även dolda.

Miljözoner

Dessa är lite knepiga i Italien. I andra länder kan man köpa ett märke, som talar om att ens bil är miljöklassad. Så kan du icke göra i Italien (undantaget är Milano och Rom). Så om du har ett hotell som ligger i en miljözon, så får du köra in till hotellet. Be då att få ett kvitto på att hotellet rapporterat din bils registreringsnummer. Då slipper du böter. Om så icke sker, ja då är det bara att plocka upp plånboken. Böteslappen skickas hem till dig, men det kan ta upp emot ett år innan den kommer. Visserligen kan du överklaga. Det ska ske på Italienska och till den domare som finns i området. Ja, det finns kameror som fotar varje bil som passerar en miljöskylt. Och som inte det skulle vara nog, passerar du miljöskylten flera gånger, så kommer det flera böteslappar. Så var lite noggrann med detta.

Alkohol

Gränsen är satt till 0,5. Illa tycker jag. Det innebär att det är regel att möta lite småfulla Italienare och folk från San Marino på vägarna. Du, som läser detta, håller ju alltid dig helt nykter när du kör.

Däck

Sommardäck ska vara minst 1,6 mm. Kör du i Alperna vintertid så får du använda dubbdäck på vissa ställen. På en del ställen ska du ha snökedjor med. Vinterdäck är ofta den bästa lösningen.

Drivmedel

Tre sorter finns det. Senza piombio SP 95 eller Normale som är 95 oktan. Sedan finns det Speziale som är 98 oktan. Till sist Gasolio som är Diesel.

Problem!

Om något händer, så har du förhoppningsvis tecknat en vägassistansförsäkring. Ring dit. Om du inte har en sådan försäkring, så använder du hjälptelefoner om du befinner dig på motorvägen. I övriga fall ringer du 800 116 800. Du kommer då till ACI, som hjälper dig mot en kostnad.

Råkar du ut för trafikolycka så är numret 112. Du behöver inte tillkalla polis om det inte har uppkommit några personskador. Men jag tycker att du kan tillkalla Polis ändå. Då får du allt dokumenterat.

Övrigt att tänka på:
Enbart handsfree är tillåtet
Ta med blinkers, den är bra att ha om du ska byta fil eller svänga.
Högerregeln gäller, liksom huvudled.
Kliver du ur bilen på en väg, så ska reflexvästen hängas på.
Halvljus ska vara på.

Dessa regler gäller 2021-08-04

San Marino
San Marino – Italien