Rumänien

Publicerat den av

Rumänien, Trafiken i landet

Rumänska flaggan

Rumänska flaggan

Det finns få motorvägar och motorleder men vägnätet byggs ut. Tvåfiliga landsvägar är det som gäller och det är mycket tung trafik på dessa. Överlag tar det lång tid att köra bil i Rumänien.

 

 

Stadstrafik, 50 km/h
Landsväg 90 km/h
Motortrafikled 110 km/h
Motorväg 130 km/h

Har du haft körkortet i mindre än två år så är det tjugo kilometers lägre hastighet som gäller.

Vägavgifter

Avgift gäller på samtliga vägar och betalas vid gränsen. Ingen dekal krävs eftersom bilens registreringsnummer läggs in i en databas, spara kvittot. Avgiften är 3€ för sju dagar och 7€ för 30 dagar. Ska du stanna längre finns det för 90 dagar för 13€ och ett helt år för 28€. Det förekommer separata avgifter för att köra över vissa broar över Donau.
Du kan köpa din e-vignett på https://www.e-rovinieta.ro Fyll i datum och lite andra grejer, så är det klart. Jag har provat denna länk, men ännu inte fått den att fungera. Ta med dig tre EURO och betala vid gränsen. Det känns säkrare.

Alkohol

Här är det utan diskussion, icke en droppe, då blir det böter, eller om du är kraftigt berusad bakom ratten, ja då kan det bli logi med dåliga matvanor. Nolltolerans gäller. Men det vet ju du som läser denna blogg och du sköter dig givetvis.

Drivmedel

Det finns ganska gott om bensinstationer och de flesta har öppet ganska ordentligt. 95, 98, Diesel och LPG finns överallt. Ofta finns det personal på macken. Om du är osäker, ta lite hjälp och belöna personalen med lite dricks.
Jag har uppgifter som säger att man ska betala skatt på det drivmedlet som finns i tanken när man lämnar Rumänien. Har dock inte upplevt någon sådan kontroll, de gånger vi har lämnat landet.
95 oktan = Benzina fara pumb
98 oktan = Super eller plus
Diesel = Motorina

Handlingar

Rumänien är icke med i Schengensamarbetet, så därför gäller pass som ID-handling. Ofta fungerar nationella ID-kort, men icke alltid. Har du ett provisoriskt pass, så kan detta mötas med skepsis. Ett vanligt körkort accepteras inte som ID-handling. För bilen gäller att du ska ha med registreringsbeviset (Den blå delen) i original. En kopia räcker icke. Kopia av bilens försäkringsbrev är bra.
Är det inte din bil, eller ägaren inte finns med, så måste du ha en fullmakt att visa upp.

Böter

Missar du fartgränserna kan det rendera i kraftiga böter. Drar du på ordentligt så kan du bli av med körkortet under 30 – 90 dagar. Det förekommer många trafikkontroller ute på landsvägarna, och den rumänska trafikpolisen är ofta ingen bra diskussionspartner. Redan när du blir stoppad har du ett underläge. Håll dig till trafikreglerna, så undviker du detta och kan lugnt njuta av omgivningarna.
Böter utfärdas OCH inkasseras på plats. Är det grövre förseelse kan de ta hand om ditt körkort.
Larmnummer
Till räddningstjänst och Polis är det EU-numret som gäller. 112

Utrustning i bilen

Första hjälpen Kit
Reflexväst till alla i bilen.
Varningstriangel
Brandsläckare
Alla däcken på bilen måste vara av samma typ.
Det rekommenderas att du har en lampa med blinkande sken med dig.

Bilbälten

Alla i bilen ska använda bilbälten. Alla barn ska använda anpassade bilbarnstolar. Om barnen är längre än 150 cm eller väger mer än 36 kilo kan de använda vanliga bälten.

Olycka

Är du inblandad så ska du, om du kan, varna andra i form av varningstriangel eller en lampa med blinkande sken. Bilens varningslampor ska användas. Tillkalla polis och se till att du får en rapport. Är du vittne till en olycka gör du som vanligt, Rädda, Varna och Larma.

Mobilen

Inget snack i mobilen utan handsfree. Inga radardetektorer.

Halvljus

Halvljus ska användas utanför tätbebyggt område på dagtid. Extraljus är icke tillåtna. Här ska verkligen vara uppmärksam.
Jag har en läsare Timo, som ville vara helt säker på vad som gällde, han kontaktade, efter det att vi hade haft kontakt, den Rumänska polisen och ställde frågan om Extraljus i Rumänien. Han fick till svar att om du har extraljus monterade, så kommer du att få böter. Hur höga böterna var framgick inte, men att böter kommer att utfärdas, det var polisen mycket tydlig med. Så tipset är, ska du besöka Rumänien, och har extraljus monterade, plocka av dessa innan ni åker, annars får du ta med dig extra stor semesterkassa, det ska räcka till de rumänska böterna, också, förutom all god mat och fina hotell som landet bjuder på.

Vinterutrustning

Du ska använda vinterdäck om väglaget så påkallar detta. Dubbdäck får användas mellan 1 december och 31 mars. Snökedjor får användas när det är isigt.

Uppdaterad 2019-10-22

Rumänien - Bukarest

Rumänien – Bukarest