Frankrike – Trafikregler i Vinets land

Publicerat den av

Frankrike – Trafikregler

Franska Flaggan
Franska Flaggan

Trafikregler i Frankrike

I Frankrike finns det en ganska bra hastighetsregel enligt min åsikt. Normalt får du köra 90 km/h på vanlig landsväg. Men regnar det sänks den gränsen till 80 km/h och skulle sikten minska till mindre än femtio meter, så sänks gränsen till 50 km/h. För motorvägar gäller 130 och för motortrafikleder är det 110 km/h. Vid regn är det 100 och vid sämre sikt, 50 meter, så är hastigheten 50 km/h. Tätbebyggt område är den alltid 50 km/h, ja om det nu inte står någon skylt. Hastighetsbegränsningarna varierar om man tar hänsyn till yttre omständigheter. Mycket bra. Hur bedömningen går till vet jag inte.

Hastighet

Tätort: 50 km/h. Vissa områden har lägre. Då är det skyltat.
Landsväg: 90 km/h (Från 1 juli 2018 sänks det till 80 km/h)
Motortrafikled: 110 km/h
Motorväg: 130 km/h

Handlingar – Inresa

Frankrike tillhör alla möjliga organisationer. Gränserna är öppna, så du behöver i normalfallet inte visa upp några handlingar. Blir du stoppad vid gränsen, eller av polis, så ska du kunna visa rätt körkort för fordonet samt registreringshandlingar. Är det inte din bli ska du kunna visa fullmakt, eller att ägaren finns med i bilen. Pass behövs inte, men det är alltid en bra handling att ha med. Nationellt ID-kort ska fungera, men… Ta med en kopia av fordonets försäkringsbrev.

Böter

Böter kan utfärdas och inkasseras på plats. Jag har hört siffror på upp till 750€. Då gäller det två alternativ, antingen vara stadd i kassan eller följa trafikreglerna.

Grönt kort

Det behövs inget grönt kort.

Halvljus

Det finns inga krav på att du har halvljus på dagtid. Men den franska regeringen rekommenderar det. Vid sämre väderlek ska du använda halvljus.

Vägavgifter

Detta enorma land, omkring 100 mil långt och brett, kan man passera på en del olika sätt, då från norr till söder, eller tvärtom. Oavsett vilket sätt, så får du räkna med en utgift om ca 1000 – 1500 kr för en passage. Antingen lägger du det på motorvägsavgifter och kommer snabbt fram. Tråkiga effektiva motorvägar.
Eller så tar du två dagar på dig. Kör försiktigt och upplever betydligt mera av Frankrike. Problemet är att du gillar vad du ser, så det kan ta en eller kanske två veckor att passera, och då stiger kostnaden. Å andra sidan, de upplevelser du får kommer att finnas i ditt minne för mycket lång tid framöver. Pengarna placerar du på ett trevligt hotell eller motell. Ett tredje alternativ finns, motortrafikleder. Du får leta på Google Maps. De är gratis och de fungerar relativt väl.

Det finns två sätt att betala vägavgifter. Antingen i en fast betalstation, där du betalar en fast summa för att få passera. Eller så hämtar du en biljett när du kör in på motorvägen, kör det du ska, och du betalar när du lämnar motorvägen. Håll reda på biljetten, annars blir det extra avgift. På de allra flesta ställen kan du betala med både kontanter och kort. Håll dig borta från filerna markerade med ”Télépéage”. De är avsedda för de som har skaffat Bizz eller motsvarande. 

Uppdaterat 2020-06-22. Jag har fått uppgifter från en av våra läsare, att det har blivit svårare att betala med kort, vissa stationer tar inte längre kort. Så se till att du har ett antal EUROs med dig i bilen, för att undvika problem. Tack Claes för infon.

Miljöavgifter:

Under 2017 införs olika miljöavgifter i olika städer i Frankrike. Dessa avgifter har funnits i bland annat Paris sedan 2015, men nu tar man ett krafttag för att förbättra miljön, och man tar med ytterligare ett antal städer, för närvarande tio stycken. Du behöver beställa din Vignette innan du besöker landet. Jag har inga uppgifter på hur lång tid det tar. Det skickas från Frankrike. På denna länk beställer du din vingette till en kostnad av knappt en hundralapp. Utan vignette så blir det böter.

Här finns ytterligare en sida med uppgifter om Franska miljözoner.

Miljöavgifter finns, eller införs i följande städer:

Avignon, Arras, Annemasse, Bordeaux, Cannes, Clermont-Ferrand, Champlan, Côte Basque-Adour, Dunkerque, Dijon, Epernay, Faucigny, Glières, Bonneville, Grenoble, Lyon, Lille, Le Havre, Montpellier, Paris, Reims, Rouen, Saint-Etienne, Strasbourg, Saint Maur-des-Fossés, Toulouse, Vallée de la Marne.

Utrustning i bilen

Varningstriangel
Reflexväst, en till varje person i bilen.
Snökedjor när du kör på snöbelagda vägar
Alkoholmätare

Barn i bilen – Bilbälten

Bilbälte gäller för alla och barnen ska sitta i väl anpassade bilbarnstolar. Det finns några undantag från bälteskravet och även här imponeras jag över att Taxichaufförer slipper. Men har du en kroppsform som gör att du inte kan använda bilbälte, så slipper du.

Alkohol

I vintokiga landet Frankrike, så har man höga alkoholgränser vid bilkörning. En vanlig bilförare får ha 0,5 promille. Har du nyligen tagit körkort får du ha 0,2. Är du yrkeschaufför får du ha 0,5 med undantag om du kör buss, då är det 0,2 som gäller. Märkliga regler. För droger i övrigt så gäller nolltolerans.

Mobilen – Teknik

För mobilen gäller bara bluetooh och handsfree. Du får inte ha hörlurar på dig, inte ens för att lyssna till musik. Du får icke av radarvarnare. Böter upp till 1500€ väntar för den som överskrider regeln.
Har du GPS som markerar fasta fartkameror måste du ta bort den funktionen.

Parkering

Parkera på avsedda platser. Trots rykten om fransmännens parkeringsvanor, så är det inget att följa. Parkerar du fel, så blir det böter. Parkerar du klantigt så plockar man bort fordonet och du får hämta ut det med en kraftig ersättning.

Drivmedel

Det finns gott om stationer och det finns alla sorters drivmedel. Fordonsgasen är LPG. Priset är något lägre än övriga Europa, ibland så mycket som två kronor.
Diesel heter Gazole eller gasoil.

Larmnummer

Det är Europas larmnummer, 112, som gäller för alla typer av larm.

Övrigt

Passerar du en cykel måste du ha ett avstånd på minst en meter i tätbebyggt område och 1,5 meter utanför tätbebyggt.
Du får bara använda signalhornet för att undvika olycka.

Pinterest

På vårt konto på Pinterest har vi en anslagstavla med en hel del bilder från Frankrike. Kika in och bli inspirerad.

Uppdaterad 2020-06-22

Spårvagn Bordeaux Oktober 2015
Frankrike – Spårvagn i Bordeaux
Spårvagn Bordeaux Oktober 2015