Trafikregler i Portugal

Postat den av
Portugals Flagga

Portugals Flagga

Portugal är det land i Europa som har flest trafikolyckor. På svenska ambassadens hemsida står till och med att trafiken är den största hälsofaran i Portugal. Så trots att vägnätet är fint och väl utbyggt, så håll dig lugn och låga hastigheter. Trafikrytmen är hög. Skyltar med hastighetsbegränsningar uppfattas oftast av den körglade portugisen som lägsta hastighet. Man säger att trafiken i Paris är intensiv, men det är rena landsbygden jämfört med Lissabon och andra större städer. Jag upprepar min varning, ta det riktigt lugnt och försiktigt. Här är några trafikregler i Portugal.

Skulle du råka ut för en olycka, så är nödnumret 112. Du är skyldig att tillkalla polis om någon blivit skadad. För din egna säkerhet, tillkalla alltid polis om du blir inblandad i en olycka. Då minskar du risken för en massa tjafs med ditt försäkringsbolag.

Hastighetsbegränsningar

Tätbebyggt 50 km/h
Landsväg 90
Motortrafikled 100
Motorväg 120

Obligatoriska handlingar:

Registreringsbevis, Försäkringshandling, Reflexväst, Varningstriangel.

Ingen mobil om du icke har handsfree.
Gränsen för rattonykterhet ligger vid höga 0,5 promille.
Bältet ska användas av alla i bilen. Barn får icke sitta i framsätet och är dom under tolv år så ska dom sitta i en väl anpassad barnstol. Samma sak gäller om dom är kortare än 135 centimeter.

Vägavgifter

De flesta motorvägar har avgift. När du närmar dig en betalstation så finns det olika passager. De grönmarkerade är avsedda för automatiska betalningar. Har du icke registrerat dig för detta, så får du välja de övriga passagen. Du kan betala kontant och med vanliga kort.

Om polisen stannar dig, så kan de utfärda böter, ja under förutsättning att du gjort något galet. Jag har en uppgift om att de kan inkassera böter på plats. Jag ska kolla den uppgiften. Har du koll på detta, kommentera gärna.

Övrigt:

Du får icke ha någon cykel på baksidan av bilen.

Sidan uppdaterad 2017-08-13