Trafikregler i Portugal

Publicerat den av
Portugals Flagga

Portugals Flagga

Portugal är det land i Europa som har flest trafikolyckor. På svenska ambassadens hemsida står till och med att trafiken är den största hälsofaran i Portugal. Så trots att vägnätet är fint och väl utbyggt, så håll dig lugn och låga hastigheter. Trafikrytmen är hög. Skyltar med hastighetsbegränsningar uppfattas oftast av den körglade portugisen som lägsta hastighet. Man säger att trafiken i Paris är intensiv, men det är rena landsbygden jämfört med Lissabon och andra större städer. Jag upprepar min varning, ta det riktigt lugnt och försiktigt. Här är några trafikregler i Portugal.

Olycka

Skulle du råka ut för en olycka, så är nödnumret 112. Du är skyldig att tillkalla polis om någon blivit skadad. För din egna säkerhet, tillkalla alltid polis om du blir inblandad i en olycka. Då minskar du risken för en massa tjafs med ditt försäkringsbolag.

Hastighetsbegränsningar

Vissa centrala delar i vissa städer 20 km/h
Tätbebyggt 50 km/h
Landsväg 90 km/h
Motortrafikled 100 km/h
Motorväg 120 km/h

Obligatoriska handlingar:

Registreringsbevis, Försäkringshandling, Reflexväst, Varningstriangel.

Alkohol:

Gränsen för rattonykterhet ligger vid höga 0,5 promille. Är du under 19 år går gränsen vid 0,2 promille. Har du över eller mycket över gränserna belönas du med böter, ibland kraftiga böter. Körkortet blir indraget på lite olika tider. Är du kraftigt berusad, så kan du få plats på statligt hotell.

Lysen:

Du ska använda halvljus när det är nedsatt ljus och i tunnlar. Tipset är att låta halvljuset vara på hela tiden. Då syns åtminstone du.

Bilbälten

Bältet ska användas av alla i bilen. Barn får icke sitta i framsätet och är dom under tolv år så ska dom sitta i en väl anpassad barnstol. Samma sak gäller om dom är kortare än 135 centimeter.

Vägavgifter

De flesta motorvägar har avgift. När du närmar dig en betalstation så finns det olika passager. De grönmarkerade är avsedda för automatiska betalningar. Har du icke registrerat dig för detta, så får du välja de övriga passagen.

En nyhet är att du för det mesta inte kan betala kontant utan du måste ha skaffat dig någon form av förbetald kort eller Bizz. SMS fungerar också på de flesta ställen. Läs mera om systemet här. Vill du köpa ett förbetalt kort, så kan du titta in på denna sida.

Böter

Om polisen stannar dig, så kan de utfärda böter, ja under förutsättning att du gjort något galet. Polisen inkasserar böter på plats, antingen cash eller så tar man fram sin lilla kortdragare och du får vackert plocka fram ditt kort. Ta det lugnt så du kan handla mat och grejer i stället för att sponsra den portugisiska staten direkt.

Övrigt:

Du får icke ha någon cykel på baksidan av bilen. Du får ha cykel på taket så länge den totala höjden är lägre än fyra meter.
Du får ha cykel bak på en husbil så länge cykeln inte sticker utanför husbilen på sidorna.
Ingen mobil om du icke har handsfree
Du får icke sätta kameran på instrumentpanelen och filma. Du får icke filma i trafiken överhuvudtaget.

Sidan uppdaterad 2018-08-09