Polen

Publicerat den av

Polens flagga
Polen är ett av de länder där jag tycker det är väldigt tufft att köra. Det går fort och det går hetsigt. Vägnätet börjar bli riktigt bra. Det utnyttjar polackerna ordentligt. Det finns hastighetsbegränsningar, men dessa ses ofta som en lägsta tillåtna gräns. Så ta nu fram ditt lugn, njut av resan. Polen är ett vackert land, och det ska beskådas ordentligt.

Den här beskrivningen fick jag av Martin: Idag körde jag förbi ett vägarbete på en motorväg där man klippte gräset för hand i mittfältet. På svenskt manér minskade jag farten och körde ut i vägrenen. Ett ögonblick senare blev jag omkörd av en VW buss som nog höll 150 km/h. Efter att han körde om mig blinkade han med varningsblinkers för att jag hade släppt förbi honom

Olycka

Händer det en olycka, så tillkalla Polis oavsett om du måste eller ej. Tar du icke dit polisen, så kan det bli strul i efterhand. Polisen hittar du på 112 eller 997.

Mobilen:

Mobilen får du använda med headset eller handsfree.

Bilens utrustning

Dubbdäck är icke tillåtna. Bara vinterdäck. Kör du med dubbdäck, så ska du ha en tång med dig, minst. Blir du stoppad av polisen så får du vackert plocka ur dina dubbar, och då är tången ett lämpligt verktyg. Polygrip går också bra.
Halvljuset ska vara på, även på dagtid.
Radardektekor får icke användas.

Alkohol

Brännvin passar inte ihop med bilkörning. I Polen är man normalt tuffa, det vill säga, max 0,2 promille. Kör du på fyllan så kan du få bostad och mat i upp till två år. Fängelse.

Hastighetsbegränsningar:

20 km/h på vissa utvalda platser
50 km/h i tätorter (60 km/h mellan 23 – 05)
90 km/h på landsväg
100 km/h på motortrafikled. (De är skyltade med en vit bil på en blå bakgrund)
120 där det är dubbla körbanor
140 km/h på motorvägar.

Utrustning i bilen

Varningstriangel
Brandsläckare
Varningsväst
Första hjälpen kit
Elektronisk betalbox. (Se vägtullar)

Dokument

Du behöver ditt registreringsbevis, och ett giltigt körkort för ditt fordon, samt ett pass.

Drivmedel:

Det finns gott om stationer i Polen, både utländska och nationella. Mestadels skyltas stationerna upp med en svart skylt med en pump på, några kilometer innan stationen. Det finns oftas 95, 98 och Diesel. De stationer som har LPG är skyltade med LPG.

Vägtullar och avgifter:

Kör du motorvägar så finns det avgifter. Man kan skaffa sig en elektronisk liten manick som är laddad med pengar. När du passerar en station, så dras avgiften där. Här finns mera information om detta. http://www.viatoll.pl/
Det finns givetvis vanliga betalstationer utspridda lite här och där. Du betalar med Polska Zloty eller Euro, eller betalkort.

Bilbälten:

Gäller alla vuxna, oavsett fram eller baksäte. Barn under tolv är ska sitta i baksätet i en väl anpassad bilbarnstol. Små barn får du ha i framsätet, bakvänt, om du har kopplat ur Airbag.

Betalmedel:

Polska valutan är Zloty och den kostar ungefär 2,5 SEK för en Zloty. På en del ställen kan du, till dålig kurs, betala med Euro. De vanligaste kreditkorten fungerar i det flesta fall.

Uppdaterad 2018-10-24

 

Polen stadsmiljö

Polen stadsmiljö