Österrike – Trafikregler

Publicerat den av
Österrike Flagga

Österrike Flagga

Österrike

är med i både det ena och andra, så här är det inga problem att köra bil. Österrikes trafikregler skiljer sig bara blygsamt från vad du är van vid från Sverige. Dock, en sak som skiljer: Fartkameror, eller rättare sagt, skyltningen för dessa kameror. Jag har råkat ut för att det dyker upp ett litet brev som berättar att jag någon vecka tidigare körde på någon väg i landet. Och att det gick lite väl fort. Var god och betala in 30€.

Jag hade icke en aning om detta slarv från min sida, så jag betalade in denna relativt blygsamma summa. Å andra sidan, jag vet ju inte, det kanske var någon som antecknade registreringsskylten någonstans, bemödade sig att leta efter ägaren, och skicka brevet i Österrikes namn. 3 – 4 sådana uppgifter om dagen, så lever man ganska gott. Nu tror jag icke att det var så, men… Nåväl, berättelsen säger att du ska ta det lugnt och hålla dig till regler och hastighetsbegränsningar. Jag kan lova att fartkameran icke syntes, vare sig med skylt eller i verkligheten. Jag misstänker att det sitter en sådan kamera i de skyltarna som spänner över hela vägen.

Hastighetsbegränsningar

Det finns en hel del begränsningar:
Tätort har 50 km/h
Utanför tätorter är det 100 km/h
Motorvägar är det 130 km/h och här finns även en lägsta hastighet, 60 km/h.
Har du snökedjor på, så är max 50 km/h
Har du dubbdäck får du köra max 100 på motorväg och 80 på landsväg.
Många städer har 30 km/h generellt. Skyltar är uppsatta.

Utrustning i bilen

Varningstriangel
Första hjälpen kit.
Reflexväst. Se till att ha den i närheten av dig i bilen. Du får icke lämna bilen en sekund utan att ha reflexvästen påsatt. Av någon anledning gäller detta enbart föraren. Övriga passagerare kan skutta omkring utan västen påsatt. Men du är ju så smart och rädd om din familj, så du har västar till alla.

Dokument

Svenskt körkort gäller.
Fordonets registreringshandling
Fullmakt, om bilens ägare inte finns med i bilen.

Bilbälten

De båda framsätena ska ha bilbälte om det finns passagerare där. Böter är, enligt uppgift €35 om det saknas. Jag har andra uppgifter som säger att alla ska vara bältade. För att du ska vara på den säkra sidan, se till att alla har bilbälte påslaget, oavsett var man sitter. Barn under 14 år eller 150 cm får icke åka i framsätet. Barn under 14 år ska ha rätt anpassad bilbarnstol eller kudde. Har du bil där bilbarnstol icke kan monteras, så får du helt enkelt inte transportera barn. Är barnet över 135 cm får det sitta fastspänt utan bilbarnstol / kudde om bältet inte täcker barnets hals.

Vägtullar och avgifter

Om du kör på de Österrikiska motorvägarna måste du ha en Vignette på framrutan. Du köper den på närmaste bensinstation, vid gränsen, i tobaksaffärer. Det finns för ett år, två månader och tio dagar. Den senare kostar omkring 9€. Skaffa den. Om inte så kan du bli bötfälld på 120€. I övrigt så finns det vägavgifter på en del ställen, ofta vägtunnlar. Och en del vackra alpvägar har avgifter. En del vägar stängs på vintern. Kolla innan du åker.

Kostnad vägavgifter:

10 dagar – 9€
2 månader – 24,80€
Årsmärke – 82,70€
ArlbergTunneln – 8,50€
Brennerpasset – 8€
Felbertauern – 7€
Grossgloner-Hochalpenstrasse – 34,50€
Pyhrn – Gleinalmtunneln – 7,50€
Pyhrn – Bosrucktunneln – 4,50€
Karawanken – 6,50€
Priserna gäller 2018

Vignette

Sedan en tid tillbaka kan du betala din avgift via nätet. Surfa in på asfinag.at och beställa den vignette du vill ha. Du slipper klistra på märket. I stället registrerar du bilnummer, när du besöker Österrike och hur länge du stannar. Betala med kort, och så är det klar. Superbra och du sparar plats på din framruta.
På samma ställe kan du också köpa dna digitala biljetter till de övriga vägarna som har avgifter. Dock tar det 18 dagar innan du kan använda dessa. Så lite planering.

Betalmedel

Euro gäller och de flesta betalkorten kan du använda. Har du någon gammal Shilling kvar, så kan du byta in dessa på en bank i Österrike. Vissa mindre affärer, marknader och en del matbutiker använder ännu uteslutet kontanter. Leta efter kreditkortsskylten som sitter på dörren, för att vara säker.

Inresa

Ofta är gränserna öppna, så det är bara att passera. Gränsen mot Schweiz har gränsstationer och där kan köer uppstå. Har du ditt pass och bilens handlingar i ordning, så är det inga problem. Det ska fungera med nationellt ID-kort.
Ibland sätter man upp temporära gränskontroller när flyktingströmmarna blir för stora. Det gäller främst de södra gränserna.

Böter

Böter kan krävas på plats. Antingen hela beloppet eller delar. Resten ska betalas in inom två veckor.

Larmnummer

Generellt Larmnummer – 112
Brandkår – 122
Polis – 133
Ambulans – 144

Svenska Ambassaden

Liechteninstrasse 51
1090 Wien
Svenska konsulat finns i Gratz, Innspruck, Klagenfurt och Linz.

Alkohol

Det är 0,5 promille som gäller. Har du mellan 0,5 och 0,8, så är det dryga böter som gäller. Högre så kan du få prova gästvänligheten ett antal månader. I båda fallen behåller myndigheterna ditt körkort.

Drivmedel

Det finns alltid 95, 98och diesel på stationerna. De ledande stationerna har LPG.

Olycka:

Nödkorridorer är obligatoriskt att skapa om nödläge uppstår. Det innebär att man skapar en fri väg mellan körbanorna, så att utryckningsfordon har fri passage. Det är enkelt att skapa en sådan korridor. Befinner du dig i högra körfältet, så kör du ut till höger och är du i det vänstra, så kör du ut till vänster. Och lämnar mitten fritt. Försöker du vara obemärkt, dum och i övrigt riktigt korkad, ja då ska du själv köra i nödkorridoren utan att påkalla fri väg, dvs utan att ha blåljusen påslagna. Då har du skaffat dig ovänner för livet. Undvik dessa problem. OBS, nödkorridoren ska ordnas oavsett om det är räddningsfordon på väg eller ej. Behovet kan uppstå.

Om du är bland de första på en olycksplats har du skyldighet att hjälpa till. Börja med att sätta på din egna reflexväst. Därefter kollar du av så att det är säkert att arbeta. Ställ din bil så att den skyddar, men icke hindrar räddningstjänsten att komma fram. Rädda sedan människor i nöd. ABC-hjälpen är viktig här, och på andra ställen. OBS, du kan aldrig bli skyldig om du försöker rädda någon och misslyckats. Däremot kan du bli skyldig om du inte gör ditt bästa.
Är du inblandad i en olycka med personskador, så ska polis tillkallas. Är det enbart materiella skador, behöver polisen inte tillkallas. Men för din egna säkerhet, plocka dit dom. Då blir det rätt. Även om du gjort fel, så kan det kännas skönt att få allt rätt från början.

Mobilen

Ingen mobil i handen när du kör. Handsfree är det som gäller.
Du får inte ha radardektektor påslagen

Halvljus

Inte obligatoriskt förutom vid dålig sikt.

Parkering:

Parkerar du illa, så kan bilen bogseras bort. Då får du hämta ut den mot en grundlig summa.

Vinterutrustning

Mellan 1 november och 15 april måste alla bilar vara vinterutrustade. Det innebär vinterdäck med minst fyra mm djup. Ibland kan man använda snökedjor i stället för vinterdäck. Det är förarens ansvar att rätt utrustning finns i bilen. Hyr du bil, kolla så att rätt grejer finns med.

Övrigt

Du får inte använda signalhornet i närheten av sjukhus eller i Wien.
Du får inte passera en skolbuss som stannat för att släppa av barn.

Uppdaterad 2022-+2-27

Vackra alpvägar i Österrike

Vackra alpvägar i Österrike