Norge

Postat den av
Norges flagga

Norges flagga

Detta vackra grannland i väster inbjuder till bilkörning på, i många fall, bedårande vackra vägar. Ta det lugnt och njut av upplevelserna. Du skapar minnen som du kommer att leva på under lång tid.

Hastighetsbegränsningar

Bostadsområden: 30 km/h
Tätbebyggt: 50 km/h
Motortrafikled och Motorväg: 90 eller 100 km/h

Utrustning i bilen:

Minst en reflexväst.
Varningstiangel
Gärna en brandsläckare

Bilbälten:

Obligatoriskt för alla. Barn ska sitta i anpassade bilbarnstolar så länge som de väger mindre än 36 kilo eller är under 135 cm. Därefter kan de sitta i vanligt säte.

Vägtullar och avgifter:

Det finns vägavgifter i följande städer: Bergen, Haugesund, Kristianstad, Oslo, Stavanger, Tonsberg och Trondheim. Vissa borar och tunnlar har avgifter.

Betalmedel:

Du kan använda de flesta betal- och kreditkort på de flesta ställena.

Inresa:
Rätt körkort för det fordon du kör, samt bilens registreringsbevis. Kopia av bilförsäkringen är ett bra dokument att ha med, men inget krav. Ska du besöka Svalbard så måste du ha ett svenskt pass.

Böter:

Än så länge får du en lapp med böter. Detta ska betalas in snarast. Man är på väg att införa på platsenböter, dvs att du kan tvingas betala böterna direkt till polisen som utfärdade dessa böter.
Parkerar du fel kan bilen bli bortforslad och du får ta fram stora sedelplånboken för att återfå bilen.

Telefonnummer:

Larmnummer: 112

Svenska Ambassaden:

Nobels gate 16 A
0268 Oslo
Tel: +47 24 11 42 00
Mail: ambassaden.oslo@gov.se
Det finns svneska konsulat i Arendal, Bergen, Bodö, Hamar, Kirkenes, Mandal, Narvik, Porsgrunn, Stavanger, Tromsö, Trondheim och Ålesund.

Promille:

Gränsen är 0,2 promille. Överskrider du gränsen kan du räkna med kraftiga böter eller till och med besök i något statshottell, där det inte råder fri in och utgång. Man plockar även ditt körkort.

Drivmedel:

95, 98 och Diesel finns överallt. LPG finns i begränsad omfattning.

Olycka:

Placera ut din röda varningstriangel och sätt på dig din gula reflexväst. Är du inblandad i olyckan, be om en polisrapport. Detta oavsett om det blev personskador eller ej. Det underlättar vid skaderegleringen.

Mobilen:

Du får icke tala i en handhållen mobil när du kör. Du får inte ha någon radardetektor.

Halvljus:

Ska vara tänt på dagtid.

Vinterutrustning:

Dubbdäck får användas mellan 1 november och första söndagen efter påsk. I de norra delarna (Nordland,Troms och Finnmark) gäller 15 oktober till 1 maj. Har du enbart vinterdäck måste de ha minst 3 mm mönsterdjup. Snökedjor får användas vid behov. Har du dubbdäck kostar det 30 NOK (Ungefär som svenska kronor) att köra i Oslo och Trondheim.

Elbilar:

I Norge gillar man elbilar. Det finns idag över 50 000 och det ökar ständigt. I och med att man satsar, så finns det givetvis en hel del fördelar med att ha elbil i Norge. I de större städerna får man köra i bussfilerna och det finns speciella parkeringsplatser som i vissa fall är gratis. Det byggs fler och fler laddningsstationer längs de norska vägarna. Tar du in på vissa hotell, så kan du ladda bilen gratis under tiden du sover.

Övrigt:

Spårvagnar har alltid företräde
Elbilar får köra i bussfiler.

Berg och dalar:

Norge har många härliga berg och dalar. Vägarna blir därefter, stora uppförsbackar och lika stora nedförsbackar. Det gäller då, liksom i alla stora nedförsbackar, att undvika bromsen. I stället använder du din motorbroms. Tumregeln är att använda samma växel när du kör nedför som när du kör uppför. Använder du bromsen mycket, stanna med jämna mellanrum och låt bilen vila.

Norge - Berg - dalar och vatten

Norge – Berg – dalar och vatten