Montenegro

Publicerat den av
Montenegro flagga

Montenegro flagga

Kommer du från Albanien och kör in i Montenegro, så undrar du lite försiktigt hur det kunde bli så här lugnt. Jag ska inte bara påstå att det är lugnare, och att man följer alla trafikregler, det finns undantag, på samma sätt som i övriga Europa. Men man har en behaglig takt i trafiken, det lämnas företräde där det ska, och man har en trevlig ton i trafiken, oftast.

Bensinstationer

Bensinstationer finns det gott om. Men ska du resa inåt landet, fyll på fullt innan du åker. I bergen kan det vara långt mellan stationerna. Bensinen är 95 och 98, Diesel och LPG. Relativt ofta kan du betala med kort, dock inte på varje station. Valutan är Euro.

Promillegränsen.

Promillegränsen är ganska hög, 0,3. Jag har uppfattningen att man ändå är ganska försiktig med sprit och bilkörning. Det är min högst subjektiva bedömning, och jag har icke kört i hela landet, ännu.

Halvsljus:

Halvljuset ska vara på, även på dagtid.

Hastighet:

Tätort 50 km/h
Landsvägen 80 km/h
Motorvägar 100 km/h
Ofta finns det vägskyltar som påvisar vilken hastighet som är tillåten. Följ dessa.

 

Utrustning i bilen:

Varningsväst
Körkort
Internationellt körkort rekommenderas
Pass
Bilregistreringshandlingar
Grönt kort
Reservlampa
Första hjälpen kit
Varningstriangel
Vinterdäck mellan 15 november och 15 mars. Visserligen säger man att det bara behövs på drivhjulen. Men du vet ju att du ska ha ungefär lika däck på alla hjul, för ökad säkerhet.

Bilbälten:

Alla ska ha bilbälten
Barn under tolv år får icke sitta i framsätet.
Barn under fem år måste använda bilbarnstol.
Är du berusad, så får du icke sitta i framsätet.

Vägtullar och vägavgifter:

Vad jag känner till så är det inga avgifter för att köra i vanliga fall. Dock finns det en tunnel, Sozina tunnel, som kostar 2,5€ för en passage med en vanlig personbil. Övriga betalar 5€. Tunneln förkortar restiden mellan Podgorica och adriatiska havet med 25 – 30 minuter.

Betalmedel:

Montenegro har inget avtal med EU om att få använda Euro. Ändå gör man det och har Euron som officiell valuta. Kreditkort fungerar bättre ju längre västerut du befinner dig. Se ändå till att du har ett gäng Euros i reserv.

Böter:

Tjänstemän kan utfärda böter, men kan inte samla in betalning för dessa. Hur det är med poliser, om de räknas som tjänstemän, det är en fråga som ännu är öppen för mig.
Böternas storlek varierar efter överträdelsens art. Sätter du andra trafikanter i fara, så ökar böternas storlek.

Inresa:

Har du synliga skador på bilen vid inresa, se till att du får dessa skador dokumenterade. Annars kan du få problem när du lämnar landet. Grönt kort är ett måste. Annars förs du in i en liten lokal bakom gränsstationen, där du kan köpa en tilläggsförsäkring.

Telefonnummer:

Polis 122
Brandkåren 123
Ambulans 124
Information 1181

Övrigt:

Om du råkar ut för en olycka, tillkalla Polis oavsett olyckans omfattning. Blir det personskador måste Polis tillkallas.
Vid behov får du använda snökedjor
Ta det lugnt med signalhornet.Använd det bara vid överhängande fara.
Du får icke passera en skolbuss som stannat och släpper av barn.

Gränsen mellan Montenegro och Bosnien-Hercegovina

Gränsen mellan Montenegro och Bosnien-Hercegovina

Gränspassage

Vi passerade gränsen fyra gånger i Montenegro. Om du körde bil i Europa på den gamla goda tiden, då öst var öst och väst var väst, då minns du säkert dessa gränspassager. En del av den känslan återkommer i de här trakterna. Det tog ungefär en timme på varje passage. Den värsta var när vi lämnade Montenegro och skulle in till Bosnien – Hercegovina, vid Deleusa. Vi körde M6, som enligt kartan skulle vara en stor och fin väg. Tjäna, man höll på att bygga om vägen på toppen av berget, några kilometer innan gränspassagen. Vid själva gränsen kom vi så att vi hade ungefär 250 meter kö. Jag tänkte i min enfald att detta tar kanske en kvart. Icke, nästan två timmar. Kan det ha stått trettio bilar framför mig? Varje bil tog mellan fem och tio minuter.

När vi kom till Kroatien frågade vi vår hyresvärd om anledningen. Han sa att Montenegro och Bosnien-Hercegovina inte är de bästa vänner. Kriget på 1990-talet har ännu djupa spår. Därför ser man till att det tar gigantiskt lång tid att passera. Det fanns en kur att använda. När vi kom till nästa gräns, mellan Bosnien-Hercegovina och Kroatien hade man säkert femton kurer. Visserligen var långt ifrån alla öppna, men det var inte heller några köer. Den passagen gick på en minut.

Vid inpassagen körde vi kustvägen. Det tog en timme, men där var det mer trafik och där hade man flera kurer.Som jag skrev ovan, kör du bil, så ska du ha med dig ett grönt kort. Har du minderåriga barn, och det är enbart en förälder med, så ska det finnas ett intyg som talar om att barnen får följa med.

Uppdaterad 2017-10-16

Bron i Podgorica

Bron i Podgorica