Monaco

Publicerat den av
Monaco flagga

Monaco flagga

I lilleputtlandet Monaco kör man bil, och det väldigt fort ibland. Jag tänker då icke på vanliga bilister, utan på världens mest prestigefyllda F1-lopp. Det går av stapeln i slutet av maj varje år. En stor del av staden är avstängd denna helg, då bilarna tar fart. Upp för backen mot Casinot, ner och igenom tunneln, ut mot hamnen och så vidare. Loppet körs på vanliga gator, och du kan själv köra ett eller ett par varv. Ja inte under den aktuella helgen, men annars och du får dessutom hålla dig till trafikreglerna. Gör det och du har skaffat dig ett minne för livet. Själv körde jag varvet på hösten 2014. Känslan sitter ännu kvar.

Monaco är icke medlem i EU, och det borde då vara lite problem att ta sig in i landet. Men så är det icke, och det beror på samarbetet med Frankrike.

Hastighetsbegränsningar:

Det mesta är staden Monte Carlo och hastigheten är därför satt till 50 km/h.

Utrustning i bilen:

Varningstriangel
Reflexväst

Dokument:

Bilens registreringsbevis (den blåa delen), rätt körkort för ditt fordon.

Bilbälten:

Säkerhetsbältet ska användas av alla. Barn, under tio år eller väger mindre än 36 kilo, ska sitta i lämplig bilbarnstol. Väger barnet mindre än nio kilo ska det sitta i en bakvänd bilbarnstol.

Vägtullar och avgifter:

Det finns inga avgifter för vare sig vägar eller tunnlar.

Betalmedel:

Euron används som officiell valuta. Du kan använda de flesta betal- och kreditkort.

Telefonnummer:

Allmänna larmnumret är 112.

Svenska Ambassaden:

Det finns ingen ambassad i Monaco. I stället hänvisas till ambassaden i Paris som ligger på 17 rue de Barbet de Jouy, 75007 Paris. Tel +33 1 44 18 88 00. I Monaco finns ett konsulat med honorär Paticia Husson. Adressen är Immeuble Est-Ouest, 24 bd Princesse Charlotte, MC 98000 Monaco.

Inresa:

Normalt finns inga gränser mellan Monaco och Frankrike. Det är bara att tuffa på. Men säkerhetsläget kan förändras snabbt. Du ska kunna visa vem du är antingen via pass eller nationellt idkort. OBS Svenske körkort gäller icke som ID,handling.

Promille:

Jag har inga direkta uppgifter. Men i stora grannen Frankrike är gränsen 0,5 promille och jag utgår ifrån att samma regler finns även i Monaco. Återkommer i frågan när jag bringat klarhet.

Drivmedel:

95, 98 och Diesel finns överallt. LPG på de flesta stationer.

Mobilen.

Enbart handsfree gäller. Inte ens hörlurar eller proppar är godkända.

Halvljus:

Ska användas på dagtid.

Övrigt:

I och med tullunion och i övrigt ett starkt samarbete med Frankrike, så gäller överlag de franska reglerna även i Monaco.

Uppdaterad 2017-07-16

Monte Carlo - Monaco

Monte Carlo – Monaco