Moldavien – Att köra bil i landet

Publicerat den av
Moldavien Flagga

Moldavien Flagga

I Moldavien finns det ännu mycket att göra för att nå en acceptabel nivå. Vägarna är i de flesta fall undermåliga. Det förekommer häst och vagn, alla utan belysning även när det är mörkt. Rattfyllon finns det ganska gott om. Så tipset är att bara köra när det är ljust, att hålla låga hastigheter och att vara mycket uppmärksam.

Hastighetsbegränsningar:

Inom tätbebyggt: 50 km/h
Utanför tätbebyggt: 80 km/h
Motorväg: 110 km/h

Utrustning i bilen:

Varningstriangel, reflexväst, brandsläckare samt ett blinkande rött lyse.

Dokument:

Pass, körkort, Internationellt körkort rekommenderas. bilens registreringsbevis samt ett grönt kort. Kolla så att din försäkring gäller för Moldavien. Man kan köpa en tilläggsförsäkring vid gränsen. Men det är betydligt dyrare än vad det är hemma. Internationellt körkort ska du enbart ha med dig det treåriga, enligt 1968 års konvention. Det som utfärdas enligt 1949 års konventiuon gäller icke i Moldavien.

Bilbälten:

Ska användas överallt. Barn ska sitta i egna anpassade bilbarnstolar.

Vägtullar och avgifter:

Som utländsk bilförare måste du ha köpt en vignette. Du kan välja mellan 7 till 180 dagar, till en kostnad mellan 4 och 50 €.

Svenska ambassaden

12 Toma Ciorba Street, MD
2004 Chisinau
Tel: +373 22 26 73 20
Mail: ambassaden.chisinau@gov.se

Betalmedel:

Valutan är heter lei och förkortas MDL. Du kan snabbt räkna med att 1 MDL är ungefär 0,5 SEK. Kort fungerar mer och mer. Ska du ta med dig kontanter, så använd gärna Euro eller USD. De fungerar bäst. Det finns gott om växlingskontor och det kan löna sig att diskutera priset.

Böter:

Du får en böteslapp av polisen, med uppgifter om bötesbelopp, när du ska betala och var. I vissa fall kräver polisen böterna på plats. Begär kvitto. I vissa lägen är det OK, i andra fall icke.

Telefonnummer:

Brandkår: 901 
Polis: 902
Övriga akuta ärenden: 903

Alkohol:

Det är nollgräns. Men trots detta finns det ofta folk i trafiken som har tagit både en och tre vodka. Polisen försöker numera att hindra detta, men de har inte resurser till allt. Har du över 0,8 promille så kan du räkna med fast adress i Moldavien i tre – fem år. Plus kraftiga böter och så slipper du se ditt körkort igen.

Drivmedel:

Det finns 80, 92, 95 och 98 oktan bensin samt Diesel. Gas finns på en del stationer.

Olycka:

Är du inblandad i en olycka måste du stanna kvar tills polis kommer. Detta gäller även om det inte är personskador. Är du vittne, ja då gör du som vanligt, Rädda – Varna – Larma. I båda fallen kan det vara smart om du halar fram mobilen/kameran och tar ett antal bilder för dokumentation.

Mobilen:

Får användas enbart med handsfree. Du får inte ha någon utrustning som kan upptäcka radar.

Halvljus:

Lite oklara regler. Vid nedsatt sikt är det helt klart att rätt ljus ska användas. Men om du behöver det i dagsljus, ja det råder oklarheter om i mina källor. Så ta det säkra för det osäkra, kör med halvljuset på.

Vinterutrustning:

Vinterdäck är obligatoriska från 1 december till 1 mars.

Övrigt:

Parkera på avsedda platser. I huvudstaden Chisinau är det, som i de allra flesta huvudstäder, trångt i centrum. Tipset är att parkera i någon förort och åka kollektivt in till centrum. I andra städer och på landsbygden är det inga problem att hitta en parkering. Om du nu mot förmodan skulle parkera illa så kan myndigheterna plocka bort din bil och du får lösa ut den. Sådant brukar svida ordentligt i resekassan, här är det inget undantag.
Som jag inledde med, vägarna och förarna i Moldavien har en del i övrigt att önska. Det blir bättre och bättre, men det är ännu en bra bit kvar innan man når västeuropeisk standard. Så använd ditt skandinaviska lugn, låt en trilsken Moldav köra före trots att du har rätt. Jag lovar, du slipper en hel del tjafs och kan njuta av din resa.

Uppdaterad 2018-08-27.

Moldavien

Moldavien