Malta

Publicerat den av

Malta – Ögruppen strax norr om Afrikas norra kust.

Malta flagga

Malta flagga

Den lilla ön, nästan vid Afrikas norra kust, har varit inspirerat av England sedan lång tid. Och det är därför som man ännu har kvar vänstertrafiken. Så kliver du in och sätter dig på din vanliga plats och upptäcker att ratten är borta, så ska du inte oroa dig. Titta lite åt höger, så dyker den upp. Och skulle den inte finnas där heller, så har du troligen satt dig i baksätet. Då ska du kanske fundera på lämpligheten att framföra ett fordon.

Hastighetsbegränsningar:

Det finns två hastighetsgränser. Inom tätbebyggt område är den begränsad till 50 km/h och utanför ökar gränsen till 60 km/h.

Utrustning i bilen:

Varningstrianel.

Bilbälten.

Alla ska vara fastspända. Barn ska sitta i lämplig bilbarnstol. Barn under tre år får sitta i framsätet med bakvänd stol och airbag urkopplad. Barn mellan 3 och 10 år samt under 150 cm får sitta i baksätet med ett vanligt bilbälte. Du som ansvarsfull förälder använder givetvis lämplig bilbarnstol.

Vägtullar och avgifter:

Det finns avgifter i Valetta. Den gamla trånga staden är icke byggd för bilar, så det är trångt, mycket trångt. Använd i stället de parkeringsplatser som finns utanför staden. Därifrån går det transferbussar in till Valetta. Dessa bussar är gratis, och du parkerar dessutom gratis.

Betalmedel:

De flesta bank och kreditkort gäller. Valutan är, sedan 2008, Euro.

Inresa:

Pass, bilens registreringsbevis samt en kopia av försäkringsbrevet.

Böter:

Du utdöms böter på platsen, men du ska icke betala kontant. I stället ska böter betalas på bank eller postkontor. Du måste betala dina böter innan du lämnar landet.

Telefonnummer:

Allmänt larmnummer 112

Svenska Ambassaden:

Det finns ingen ambassad på Malta. I stället sköts detta via konsulatet, där Honorärkonsuln heter Karl Gollcher. Han finns på adressen: Consulate of Sweden, 19, Zachary Street, Valetta. Tel +356 25 69 17 90.

Alkohol:

Här gäller 0,8 promille. Överstiger du gränsen blir det böter eller fängelse. Och så blir du av med ditt körkort.

Drivmedel:

95 och Diesel är tillgängliga överallt. LPG på vissa stationer.

Olycka:

Råkar du ut för en olycka, larma åtminstone polis och begär en rapport på vad som har hänt. Du hjälper till om det finns skadade, ABC, Andning, Blödning, Chock.

Mobilen:

Handsfree som gäller. Du får inte ha radardetektor vare sig i GPS eller någon annan stans.

Halvljus:

Ska användas på dagtid. Kör du i din egna bil (Högertrafik) måste du täcka för dina strålkastare, så att du icke bländar mötande trafik.

Mera om Malta finner du på denna länk. Om om grönt kort kan du läsa med denna länk.

 

 

Uppdaterad 2018-08-27

Valetta - Malta

 

Valetta – Malta