Luxemburg Trafikregler

Publicerat den av
Luxemburg flagga

Luxemburg flagga

Trots landets relativa litenhet så kör man bil ganska intensivt. Det gäller att hålla sig på sin kant. Högerregel håller man stenhårt på. Kan du inte den, läs på innan du åker. Små sammanstötningar, med plåtskador är snarare regel än undantag. Den glade Luxemburgaren tycker det ska vara lite skavanker på bilen, då syns det att den används. Det är inte alltid lätt att försöka göra rätt.

Hastighetsbegränsningar

Det finns vissa zoner där gångtrafiken har företräde. Hastighetsgränsen är då 20 km/h och gångtrafikanter har företräde.
Det blir allt vanligare att ha 30 km/h i bostadsområden. Var lite uppmärksam. Man skyltar när du kör in i ett sådant område. Sedan kommer det en skylt som talar om att det upphör. Inget som påminner däremellan. Är området stort, så kan man tappa koncentrationen. Gör icke det. Kan kosta på semesterkassan.
Tätort 50 km/h
Utanför tätbebyggt område: 90 km/h
Motorvägar: 130 km/h

Påminner om att hålla hastigheten i detta härliga lilleputtland.

En av våra läsare Lars S, skickade tt mail, där han berättade att han kört en kilometer i timmen över gällande hastighetsgräns. Det kommer troligen att rendera honom en böter om €49. Det är ganska tråkiga pengar, måste jag säga. En liten kilometer för fort. Så tag detta råd, kör absolut inte för fort, det suger och plånboken blir garanterat tunnare.

Utrustning i bilen

Reflexväst till alla i bilen.
Varningstriangel.
Alla däcken på bilen måste vara av samma typ.
Det rekommenderas att du har en lampa med blinkande sken med dig.

Dokument

Försäkringskassans sjukvårdskort.
Bilens registreringsbevis
Aktuellt körkort
Pass eller nationellt ID-kort.

Bilbälten

Alla i bilen ska använda bilbälten. Alla barn ska använda anpassade bilbarnstolar.Om barnen är längre än 150 cm eller väger mer än 36 kilo kan de använda vanliga bälten. Sitter barnet i bakåtvänd bilbarnstol i framsätet, måste airbagen vara frånkopplad.

Vägtullar och avgifter

I dagsläget finns inga vägavgifter eller biltullar.

Betalmedel

De flesta kort gäller på ganska många ställen. På marknader och i små butiker kan det vara EURO som är betalningsmedlet.

Inresa

Det finns inga fasta gränskontroller. I stället gör man flygande besiktningar. Det vill säga, du kan bli stoppad när du kommer in i Luxemburg.

Böter

Detta skrivs ut på plats och du uppmanas betala in dessa på post eller bank.

Telefonnummer

Det allmänna larmnumret är 112. Vill du bara komma i kontakt med Poleisen så är det 113.

Svenska Ambassaden:

Det finns ingen svensk ambassad utan det är en konsul som håller ordning på läget. Adressen är Consulate General of Sweden. 11 Avenue de la Porte Neuve, L-2227 Luxemburg. Tele +352 26 6461.

Alkohol

0,5 promille gäller. För unga och personer med nytaget körkort är det 0,2 promille. Överstiger du så väntar böter. Är du kraftigt full, ja då blir det en tid i finkan.

Drivmedel

Det finns 95 och 98 oktan samt Diesel på alla stationer. LPG är tillgängliga på en del stationer. Du får icke ha någon reservdunk i bilen.

Olycka

Är du inblandad så ska du, om du kan, varna andra i form av varningstriangel eller en lampa med blinkande sken. Bilens varningslampor ska användas. Tillkalla polis och se till att du får en rapport. Är du vittne till en olycka gör du som vanligt, Rädda, Varna och Larma.

Mobilen

Inget snack i mobilen utan handsfree.

Halvljus

Halvljus ska användas i tunnlar. Men ha dessa på även på dagtid. Är det dimma ska dessa ljus vara tända. Parkerar du där det icke finns någon gatubelysning, ska du ha dina varningsblinkers påslagna.

Vinterutrustning

Du ska använda vinterdäck om väglaget så påkallar detta. Dubbdäck får användas mellan 1 december och 31 mars. Snökedjor får användas när det är isigt.

Uppdaterad 2018-05-23

Luxemburg

Luxemburg