Trafikregler i Liechtenstein

Postat den av

Det lilla landet, mellan Schweiz och Österrike har ungefär samma trafikregler som sina grannar. Och det kan man förstå. Har man cirka 25 mil egen asfalterad väg, så känns det väldigt ambitiöst att stifta egna regler. Under vinterhalvåret ska du ha med dig snökedjor och du får icke rulla i utförsbackar med motorn avslagen.

Mobilen får enbart användas med handsfree. Säkerhetsbälte ska användas i de allra flesta fall. Undantag är passagerare med läkarintyg, om du kör ett leveransfordon saktare än 25 km/h, passagerare i kollektivtrafiken, eller om du är ledsagare och åker ambulans.

En nackdel med att köra bil i Liechtenstein är deras syn på alkohol. Du kan ha 0,8 promille i kroppen och köra. Således ganska ordentligt påverkad. Och dina medtrafikanter kan ha samma styrka. Yrkeschaufförer får inte dricka under arbetstid eller sex timmar innan dom ska köra. De måste alltså vara rejält berusade innan dom sätter sig bakom ratten för att utnyttja denna lag. Mitt tips är återigen, håll dig nykter, så har åtminstone du gjort vad du kan. Jag kan tycka att denna bestämmelse är lite märklig eftersom grannländerna Schweiz och Österrike båda har lägre gränser. 0,5 om man är vanlig chaufför, 0,1 om man är nybörjare resp yrkeschaufför. Jag hoppas att Liechtenstein ändrar sina lagar snabbt.

Hastighetsgränserna är enkla, 50 i tätbebyggt område och 80 utanför. Halvljus rekommenderas och du måste ha en varningstriangel i bilen.

Glömmer du att stanna vid rödljuset kan du ta fram plånboken och leta efter 200 CHF, vilket motsvarar ca 1 900 kr.