Kroatien

Postat den av

Kroatiens flaggaAtt köra bil i Kroatien kan man göra på två sätt. Antingen i mestadels ensamt majestät på landets motorvägar, till en ganska kraftig kostnad. Eller så kör man på småvägar, där både kvalité och trafik varierar. Men låt dig absolut inte avskräckas, takten är lugn och vänlig. Det är först i städerna det kan hetsa till lite, ja på sydeuropeiskt vis. Håll bara lugnet och tungan rätt på munnen, så är det inga problem.

Hastighetsbegränsningarna är 50 km/h i tätort, 90 på landsväg och 130 km/h på motorvägarna. Det finns några motortrafikleder, och där gäller 110 km/h. Halvljuset ska vara på.

Alkohol har du, som vanligt inga problem med. Skulle det uppkomma en diskussion, så får du ha höga 0,5 promille i kroppen. Snacka i mobilen går bra, ja under förutsättningar att du har handsfree.

I bilen ska du ha första hjälpen kit, reflexväst till alla i bilen, bogserlina samt extra glödlampor. Du ska även ha ditt körkort, bilens registreringsbevis samt försäkringsbevis. Jag skulle rekommendera att du även har ett grönt kort i bilen.  Dubbdäck är förbjudna, inte ens på vintern. Du ska då ha snökedjor och vinterdäck utan dubb.

Barn under tolv år ska sitta i baksätet i barnstol. Naturligtvis fastspända, liksom alla övriga passagerare och förare.

Polisen i Kroatien kan vara tuffa. Blir du stoppad för att vara onykter bakom ratten, så är det bästa att köpa nya promenadskor. Polisen suger nämligen ditt körkort på minst åtta dagar. Är fyllan grov, eller du gör något annat grövre trafikbrott, kan indragandet bli längre. Och du kan inte, om jag nu är rätt underrättad, skylla på att du är svenska och ska åka hem i morgon. Cykel eller promenad är det som gäller. Å andra sidan, har du funderingar på promenad, så kan du lika gärna stanna de där åtta dagarna och få tillbaka ditt körkort. Du kommer hem snabbare ändå. Jag slog, för skojs skull på Google. Det skulle ta 302 timmar att promenera hem. Skit i spriten, det är lugnare.

Råkar polisen ta dig och skriva ut böter, så är det bara att hala fram plånboken och betala. Har du icke kontanter, så går det bra att betala senare. Dock tar dom passet som pant.