Kroatien

Publicerat den av

Kroatien – det nya semesterlandet!

Kroatiens flaggaAtt köra bil i Kroatien kan man göra på två sätt. Antingen i mestadels ensamt majestät på landets motorvägar, till en ganska kraftig kostnad. Eller så kör man på småvägar, där både kvalité och trafik varierar. Men låt dig absolut inte avskräckas, takten är lugn och vänlig. Det är först i städerna det kan hetsa till lite, ja på sydeuropeiskt vis. Håll bara lugnet och tungan rätt på munnen, så är det inga problem.

Hastighetsbegränsningar:

Hastighetsbegränsningarna är 50 km/h i tätort, 90 på landsväg och 130 km/h på motorvägarna. Det finns några motortrafikleder, och där gäller 110 km/h. Halvljuset ska vara på.

Alkohol:

Alkohol har du, som vanligt inga problem med. Skulle det uppkomma en diskussion, så får du ha höga 0,5 promille i kroppen.
Är du under 24 år så är det nolltolerans.
Använder du narkotika och kör, så blir det minst kraftiga böter, ibland beslagtar man bilen och du blir av med körkortet.
I Kroatien är man ganska tuff på mediciner. Kör du med någon medicin i kroppen, som kan påverka din körning, så räknas det på ungefär samma sätt som om du har alkohol eller andra droger i kroppen.

Utrustning i bilen:

I bilen ska du ha första hjälpen kit, reflexväst till alla i bilen, bogserlina samt extra glödlampor. Du ska ha med dig snökedjor under vintermånaderna. Vinter i Kroatien är mellan 1 november och 30 April. Snöskyffel ska finnas i bilen.

Vinterutrustning:

Dubbdäck är förbjudna, inte ens på vintern. Du ska då ha snökedjor och vinterdäck utan dubb.

Mobilen:

Snacka i mobilen går bra, ja under förutsättningar att du har handsfree.

Bilbälte

Barn under tolv år ska sitta i baksätet i barnstol. Naturligtvis fastspända, liksom alla övriga passagerare och förare.

Polisen i Kroatien kan vara tuffa. Blir du stoppad för att vara onykter bakom ratten, så är det bästa att köpa nya promenadskor. Polisen suger nämligen ditt körkort på minst åtta dagar. Är fyllan grov, eller du gör något annat grövre trafikbrott, kan indragandet bli längre. Och du kan inte, om jag nu är rätt underrättad, skylla på att du är svensk och ska åka hem i morgon. Cykel eller promenad är det som gäller. Å andra sidan, har du funderingar på promenad, så kan du lika gärna stanna de där åtta dagarna och få tillbaka ditt körkort. Du kommer hem snabbare ändå. Jag slog, för skojs skull på Google. Det skulle ta 302 timmar att promenera hem. Skit i spriten, det är lugnare.

Råkar polisen ta dig och skriva ut böter, så är det bara att hala fram plånboken och betala. Har du icke kontanter, så går det bra att betala senare. Dock tar dom passet som pant.

Inresa:

Vid inresa i landet behöver du ditt pass, bilens registreringsbevis och försäkringsbevis. Kroatien är visserligen med i EU, dock icke i Schengen. Därav strulet.

Ska du åka till de södra delarna av Dalmatien, exempelvis Dubrovnik, så passerar du Bosnien – Hercegovina. Där behöver du grönt kort. Eller så får du köpa till en försäkring vid gränsen som gäller i Bosnien-Hercegovina.

Har du minderåriga barn med dig, så ska du vara lite uppmärksam. Har ni samma efternamn och barnen har egna pass, ja då ska det inte vara några problem. Har ni olika efternamn, ta med dig ett personbevis på engelska som visar familjeförhållandet.

Är det någon annans barn som är med i bilen, se till att ha ett intyg från vårdnadshavare att barnen får åka med. Intyget bör vara på kroatiska eller engelska. Det var tidigare en lag om att detta intyg skulle finnas. Sedan en tid tillbaka är lagen borttagen, men regeln lever kvar. Så för att vara på säkra sidan, plocka med dig intyget.

Pinterest

Gillar du Kroatien ska du titta in på vårt konto på Pinterest. Där har vi en anslagstavla med en hel del bilder från landet. Logga in och njut. Du ser en del av bilderna här nedan.

Uppdaterad 2018-08-15

 

Amfiteatern i Pula på Istrahalvön
Amfiteatern i Pula på Istrahalvön