Kroatien – Restips

Publicerat den av

Det här härliga landet på Balkan har en motorväg, som delar sig som ett T. Har du bråttom, då ska du ta den vägen. I annat fall, och det hoppas jag är dina absolut flesta gånger, ska du ta småvägar. Kustvägen från Rijeka och söderut är fantastikt vacker, liksom rundan på Istrahalvön. Kust och hav, det är alltid vackert.

Inåt landet stöter du givetvis på huvudstaden Zagreb. Och en massa andra små fina byar och berg som i sig är en upplevelse.

Sedan utbrytningen, och fredsavtalet i december 1995, har Kroatien återskapat sitt land. Turism var under det Jugoslaviska väldet en stor inkomstkälla, som tog ordentliga fart efter freden. Det finns kända turistorter som Dubrovnic, Split, Zadar, Rijeka och Pula, som nu utvecklats ännu mera. Till detta har kommit hela kusten och alla öar. Underlaget för en blomstrande besöksnäring är stor. Ta dig dit så fort du kan, för att njuta och uppleva landet. Vill du ha det genuina, då lämnar du de orter jag nämnt och tar dig inåt landet, eller stannar vid någon annan liten by längst kusten. Det finns många många att välja bland. Kroatien är vackert.

Krka Nationalpark i Kroatien.
Krka Nationalpark i Kroatien.