Kosovo

Postat den av
Kosovos flagga

Kosovos flagga

Det här är ett speciellt land att köra i och det beror i första hand på att man inte är medlemmar i FN. Det innebär i sin tur att din vanliga bilförsäkring inte gäller i landet. Och du kan inte heller använda dig av det gröna kortet. Du måste lösa en bilförsäkring vid landets gräns. Och det är enbart en trafikförsäkring. Vill du ha resten av bilens försäkringar, kolla då med ditt försäkringsbolag, som i de allra flesta fall säger nej. Mitt tips, om du ändå vill besöka detta vackra land, hyr en bil, eller åk kollektivt.

Skall du åka söderöver, så föreslår jag att du åker genom Albanien i stället. Där gäller det gröna kortet. Men det finns lite annat att uppmärksamma i stället. Läs mer om detta på Albaniens sida.

Ska du åka till Serbien, så ska du inte passera Kosovo, eller försöka ta dig in till Serbien via Kosovo. Den gränsen är stängd. Åker du från Serbien, så kan du åka in till Kosovo. Det fungerar.

Du måste ha ett internationellt körkort. Du kan välja vilken typ, men ditt svenska körkort gäller icke utan att du kompletterar med ett internationellt. Läs mera här.

Uppdaterad 2017-08-02