Kosovo – att köra i landet

Publicerat den av

Kosovos flagga

Kosovos flagga

Det här är ett speciellt land att köra i och det beror i första hand på att man inte är medlemmar i FN eller EU. Det innebär i sin tur att din vanliga bilförsäkring inte gäller i landet. Och du kan inte heller använda dig av det gröna kortet. Du måste lösa en bilförsäkring vid landets gräns. Och det är enbart en trafikförsäkring. Vill du ha resten av bilens försäkringar, kolla då med ditt försäkringsbolag, som i de allra flesta fall säger nej. Mitt tips, om du ändå vill besöka detta vackra land, hyr en bil, eller åk kollektivt.

Skall du åka söderöver, så föreslår jag att du åker genom Albanien i stället. Där gäller det gröna kortet. Men det finns lite annat att uppmärksamma i stället. Läs mer om detta på Albaniens sida.

Ska du åka till Serbien, så ska du inte passera Kosovo, eller försöka ta dig in till Serbien via Kosovo. Den gränsen är stängd. Åker du från Serbien, så kan du åka in till Kosovo. Det fungerar.

Hastighet

Tätort: 60
Landsväg 100
Motorvägar 120 km/h

Inresa

Ja, förutom allt strul med din bil och försäkringen så behöver du bilens registreringsbevis, den blå delen. Har du synliga skador på fordonet ska det rapporteras vid inresan. Är det icke din bil, eller ägaren finns med i bilen, så måste du ha en fullmakt att få disponera fordonet. Pass eller nationellt ID-kort, samt aktuellt körkort. Internationellt körkort krävs.

Alkohol

Normalt 0,3 promille. Har du nytt körkort, mindre än två år eller är yrkeschaufför, så är det nolltolerans som gäller. Överskrider du gränsen blir det böter. Överskrider du mycket, oklart hur mycket, så dras körkortet in. Är du ordentligt på fyllan, så är det besöka i något av landets fängelse. OBS fängelset i Kosovo är icke lika hög standard som svenska fängelser. Och inte ens där är det trevligt.

Drivmedel

Det finns 95,98 samt Diesel. LPG saknas enligt uppgift.

Barn i Bilen – Bilbälte

Alla ska vara bältade. Barn ska sitta bak, dock finns inga krav på anpassad bilbarnstol. Du som är förnuftig och rädd om dina barn placerar dom naturligtvis i anpassad bilbarnstol på rätt plats.

Böter

Polisen kan skriva ut böter på plats, men man får inte inkassera dessa, enligt vad jag känner till. Det förekommer falska poliser, som vill ha kontanter och där du blir bestraffad för sådant som icke är olagligt. Begär legitimation och att något befäl anländer till platsen.

Vägassistans

Du läste inledningsvis att landet icke är medlemmar av något. Sådant innebär en hel del krångel ifall din bil går sönder. Om du har vägassistansförsäkring, kolla så att Kosovo finns med på listan då du kan begära hjälp. Jag har läst på många som har undantag. Med tanke på omständigheterna råder jag dig att byta assistansbolag om du ska besöka Kosovo. Byt till något som har Kosovo med på sin lista.

Olycka

Du är inte skyldig att rapportera en olycka som du är inblandad i om det inte har uppstått personskador. MEN för säkerhets skull, plocka alltid dit polisen. Framförallt med dessa villkor som Kosovo har med bilförsäkringar.

Larmnummer

Polis 192
Ambulans 194
Brandkår 193

Parkering

Du måste parkera inom markerade områden. Gör du inte det, så blir det böter, fastlåst bil eller, om du klantar till det ordentligt, bortforsling av ditt fordon. Oavsett vad du råkar ut för så tär det på semesterkassan, en ganska onödig utgift om du frågar mig.

Mobil

Använd handsfree om du behöver använda mobilen. Du får inte ha radardetektor.

Vägavgifter

Just nu finns inga vägavgifter. Efterhand som man bygger motorvägar diskuteras det att införas vägavgifter.

Miljö

Det finns inga miljözoner eller trängselavgifter.

Du måste ha ett internationellt körkort. Läs mera här om internationellt körkort

Uppdaterad 2018-05-09