Trafikregler Island

Publicerat den av
Islands flagga

Islands flagga

 

Denna lilla härliga ö, har av naturliga skäl inte så många vägar. Det är dessutom som så att vissa vägar blir obrukbara under en del svårare förhållanden. Ska du ut och köra i landet, kom ihåg 1777. Dit kan du ringa mellan 07.30 och 22.00 för att få upplysningar om någon väg är avstängd eller annat som kan göra att din färdplan behöver ändras. Skräm dig icke bort, det är en storslagen natur som du med all säkerhet kommer att gilla. Du ska hålla dig på vägen, ja även när du kär på en mindre liten naturväg. Du ska icke köra ut i naturen, den är känslig. Håll dig på de markerade vägarna.

Hastighetsbegränsningar:

Tätorter är det 50 km/h
Grusvägar utanför tätbebyggt område, 80 km/h
Asfalterade vägar utanför tätbebyggt område, 90 km/h
Det finns vissa partier på huvudvägar, där man får köra 100 km/h. Det finns skyltar.

Utrustning i bilen:

Varningstriangel är det krav på. Men det rekommenderas att du har ett Första hjälpen kit, en brandsläckare och några reservlampor.

Svenska ambassanden:

Lágmúli 7
Reykjavik
Tel: +354 520 12 30
Mail: ambassaden.reykjavik@gov.se

Bilbälten:

Alla i bilen ska ha bälten. Barnunder 150 cm ska sitta i lämplig bilbarnstol. Små barn får sitta i framsätet med lämpligt bilbarnstol om airbag är frånslagen.
Vägtullar och avgifter:
Det är avgift i Hvalfjudortunneln, i övrigt har man inga avgifter.

Betalmedel:

Det är lite varierande möjligheter att använde betal och kreditkort. Kolla gärna i förväg och skaffa dig ett antal kontanter som backup. En isländsk krona är ungefär 8,5 öre.

Dokument:

De flesta trafikbolag kräver att du har passet med dig. Nationellt ID-kort räcker icke. Har du bilen med ska du har en kopia av försäkringsbrevet samt bilens registreringsbevis.
Parkering:
Lyckas du parkera riktigt illa blir det givetvis parkeringsböter. Och så kan dom beslagta bilen, som du då får hämta ut på en avlägsen plats med en kraftig avgift.

Böter:

Polisen utdömer böter på plats. I de flesta fall vill man ha betalt kontant. Men det finns möjligheter att betala in på polisstationen eller på närmaste bankkontor.

Telefonnummer:

Larmnummer är 112.

Promille:

0,5 promille gäller. Överskrider du detta kan du räkna med böter på upp till 200 000 ISK (knappt 17 000 SEK), samt indraget körkort på allt från en månad till livstid. Ja, missköter du dig ordentligt så kan du räkna med besök i ett Isländsk fängelse en tid.

Drivmedel:

Det finns blyfri bensin, 95 och 98 oktan, samt Diesel. Dock icke LPG. Du får icke använda reservdunk i bilen.

Olycka:

Trafiken är ganska lugn på Island. Trots det inträffar olyckor. Är du inblandad så är min rekommendation att alltid tillkalla polis och begära en skriftlig rapport. Det underlättar vid skadehanteringen.
Är du vittne till en olycka så är det vanliga regler som gäller: Rädda – Varna – Larma.

Mobilen:

Enbart handsfree som gäller. Du får icke ha någon utrustning som kan upptäcka radar.

Halvljus:

Dessa ska vara påslagna under dagtid.
Vinterutrustning:
Du måste använda vinterdäck, oavsett årstid, när underlaget så kräver. I de flesta ska du använda vinterdäck, eller dubbdäck, mellan 1 november och 15 april. Du får använda snökedjor när så underlaget kräver det.

Övrigt:

Det finns enorma naturkrafter på Island. Underskatta icke dessa. I en bedårande natur kan det snabbt slå om till en livsfarlig miljö. Följ alla instruktioner och avvik icke från markerade vägar och stigar.
Island är en ö, och med detta slipper man många sjukdomar och annat som drabbar övriga världen. Man är då mycket restriktiv med vad som får föras in. Snus, rått kött, rid- och fiskeutrustning är exempel på saker som icke får föras in. De två senare kan få föras in under förutsättning att intyg om desinfektion medförs. Har du djur, så är det karantän som gäller.

Sidan uppdaterad 2018-08-22.

Island

Island