Irland

Publicerat den av
Irland flagga

Irland flagga

På Irland, liksom i hela den brittiska ögruppen, gäller vänstertrafik. Hyr du bil, så sitter ratten på höger sida. Bra att känna till om du sätter dig på din vanliga plats. Upptäcker du inte någon ratt, och börjar leta efter den, då ska du nog inte köra. Ja, om det inte är din vanliga svenska bil. Trots att du befinner dig i miles-land så visar man avstånden i kilometer. Polisen eller trafikpolisen, jag är osäker, heter Garda.

Hastighetsbegränsningar

Tätbebyggt område: 50 km/h
Inom vissa zoner i större städer är det 30 km/h
Landsvägar: 60 – 100 km/h beroende av vägens kvalité
Motorvägar: 120 km/h

Utrustning i bilen:

Enligt de uppgifter jag har ska det inte krävas någon speciell utrustning i bilen. Var lite försiktig med den uppgiften.

Dokument:

Bilens registreringsbevis
Rätt körkort
Pass eller nationellt ID-kort

Bilbälten:

Alla ska använda bilbälten.Alla barn ska sitta i anpassade bilbarnstolar. Som barn räknas man under 150 cm och/eller en vikt under 36 kilo. Barn under tre år kan sitta i en bakåtvänd bilbarnstol i framsätet under förutsättning att Airbagen är frånkopplad.

Vägtullar och avgifter:

Det finns en vägtull på Irland. Här är det mera info och där du kan anmäla att du ska köra. Det kostar 2,60€ – 3,10€ (25 – 30 SEK) att passera. Missar du att betala så blir det 41€ i böter. Vid denna länk kan du läsa mera, och anmäla din bil.

Betalmedel:

Irland använder Euro. De flesta betal- och kreditkort fungerar.

Böter:

Utfärda böter ska betalas inom 28 dagar. Om du missar så ökar böterna med 50 procent. Du kan också överklaga inom 28 dagar.

Telefonnummer:

Det allmänna nödnumret är 112.

Svenska Ambassaden:

Sverige har ingen ambassad på Irland, däremot ett konsulat. Generalkonsuln heter för närvarande Paul Keane och har en assistent som heter Henriette Elfwendahl. Adress: Consulate General of Sweden, 12 Fitzwilliam Palce, Dublin 2.
Telefon: +353 1-265 08 88
Epost: dublin.swecons@reddycharlton.ie eller pkeane@reddycharlton.ie

Alkohol

0,5 promille gäller. Är du nybörjare eller kör yrkesmässigt så gäller 0,2. Överträder du detta kan du räkna med böter om det är ringa, eller en tur till ett Irländskt fängelse. Jag har själv icke besökt ett sådant, men jag antar att det är en icke angenäm upplevelse, framförallt om man har semester. Körkortet blir ofta indraget.

Drivmedel

95 oktan och Diesel är det som finns i alla stationer. Blyad bensin finns icke, liksom LPG. Du får ha reservdunk i bilen, dock icke när du åker färja. Jag vet icke var man ställer den då. Vet du, tips gärna.

Mobilen

Enbart handsfree. Du får icke använda radardetektor.

Halvljus

Ska användas hela tiden.

Parkering

Parkera på avsedda platser. Parkerar du illa låser man fast bilen och det är man generös med att låsa upp. Fast bara efter det att du erlagt en avgift. Parkerar du riktigt klantigt, tja då drar man helt enkelt bort bilen och placerar den på lämpligt ställe, ofta en bra bit utanför tätbebyggt område. Fordonet återfås mot beskrivning och en kraftig avgift som skär djupa hål i semesterkassan.

Övrigt:

Irland är inte medlem i Schengen-samarbetet. Det krävs därför pass eller nationellt ID-kort. Man är medlemmar av EU, och man står utanför övriga ögruppens Brexit.

Uppdaterad 2018-05-02

Irland

Irland