Grekland

Publicerat den av
Grekland flagga

Grekland flagga

Grekland, här står den europeiska kulturens vagga och fröerna sattes till det som idag kallas demokrati. Lägg därtill att landet har Europas längsta kust och flest antal öar, så förstår du att landet är ett av världens största turistmål med omkring 20 miljoner besökare varje år. Trots detta befinner sig landet i en djup ekonomisk kris sedan tio år tillbaka. Staten har varit alldeles för generös med sina utgifter.

Hastighetsbegränsningar:

Tätbebyggt område 50 km/h
Landsbygd: 90 eller 110 km/h
Motorvägar 130 km/h

Utrustning i bilen:
Brandsläckare
Första hjälpen kit
Varningstriangel.

 

Bilbälten:

Finns det säkerhetsbälten ska dessa användas på alla platser i bilen. Barn upp till tolv år och kortare än 135 cm ska sitta i väl anpassad bilbarnstol. Är barnet under tre år får det sitta i en bakvänd stol i framsätet under förutsättning att airbagen är avstängd. Barn äldre än tolv år eller längre än 135 cm får använda vanligt säkerhetsbälte.

Vägtullar och avgifter:

Det finns avgifter på motorvägar, broar och en tunnel. Avgifterna varierar mellan 1,20€ – 12,65€ (12 – 130 SEK)

Betalmedel:

De flesta betal och kreditkort gäller. Dock, ju mindre butik ju större chans att de icke tar kreditkorten. Valutan i Grekland är Euro.

Böter:

Polis får skriva ut böter, men icke inkassera dessa. Du får ta dig till ett statligt kontor inom tio dagar och betala.

Larmnummernummer:

Allmänt larmnummer 112
Polis 100
Ambulans 166
Turistpolis 1571

Svenska Ambassaden

Vassileos Konstantinou 7
Athen
+30 210 72 66 100
ambassaden.athen@gov.se

Inresa:

Pass eller nationellt ID-kort. Körkort för det fordon du kör (OBS körkortet gäller icke som ID-handling). Bilens registreringsbevis samten kopia av försäkringsbrevet för bilen.

Alkohol:

Gränsen går vid 0,5 promille. Har du haft körkort kortare tid än två år, eller om du kör motorcykel, är gränsen 0,2 promille.

Drivmedel:

95, 100 oktan samt Diesel finns på alla stationer. På många finns 98 oktan. Du får inte ha någon reservdunk i bilen. LPG är endast tillåten för TAXI.

Olycka:

Trafiken i Grekland är intensiv och det är inte alltid grekerna håller sig till reglerna. Olyckor inträffar ofta. Blir du inblandad så ska du agera som vanligt. Rädda – Varna – Larma. Oavsett hur liten olyckan är, tillkalla polis och ta med dig ett dokument från dom. Då undviker du en massa trubbel när du kommer hem och ska förklara för försäkringsbolaget.

Mobilen:

Det är handsfree som gäller. Inger radarvarnare är tillåten.

Halvljus:

Ska användas på dagtid.

Parkering:

Parkerar du illa och hindrar trafiken eller du parkerar utanför markerad ruta, så kan man låsa fast bilen eller transportera bort den. Oavsett vilken modell man väljer så blir det utgifter för dig om du vill ha bilen åter. Drar man bort bilen, så är avgiften betydligt högre. Men då har du också parkerat klantigt. Ett annat effektivt sätt är att polisen kan skruva av dina registreringsskyltar. Detta gäller visserligen bara fordon registrerade i Grekland. Men ryktena säger att man icke skonar utländska fordon.

Vinterutrustning:

Snökedjor får användas när det är isbelagda vägar. Då får du köra i max 50 km/h.

Miljözoner

I de centrala delarna av Athen finns det två miljözoner. Den yttre berör inte personbilar utan enbart fordon med en vikt på över 2,2 ton och att de ska vara yngre än 13 år.
I den inre zonen gäller varannandagregeln, och den styrs av vilken sista siffran är på registreringsskylten. Udda kör på udda dagar, och det har du säkert redan listat ut, jämna kör på jämna dagar.
Det finns två undantag. Har du en Euro-5 och har utsläpp på under 140 g/km oavsett bränsletyp, eller kör en gasbil med Euro 4, med samma utsläppskrav, då får du köra varje dag i hela Athen.

Pinterest:
På Pinterest samlar jag bilder om och från Grekland. Logga gärna in där och följ den anslagstavlan, eller alla anslagstavlor som jag har.

Uppdaterad 2018-04-23

Grekland - Foto: Mariamichelle

Grekland – Foto: Mariamichelle