Georgien

Publicerat den av
Georgiens Flagga

Georgiens Flagga

Trafiken i Georgien är ofta livlig och intensiv i de större städerna. På landsbygden blir det betydligt lugnare, men där är vägarna inte i allra bästa skick. Det finns trafikregler i Georgien, men alla har inte uppfattat det fenomenet. Så ta det lugnt och var försiktig när du kör. Lämna hellre företräde än att riskera repor i lacken.

Det förekommer jordbävningar i landet och det innebär att i bergsområdena blir vägarna om möjligt ännu sämre. Under vårfloden kan det bli översvämningar och vissa vägar sköljs bort. Det är inte alltid myndigheterna uppmärksammar detta och sätter ut varningsskyltar.
Besöker du landet ska du i första hand koncentrera dig på svarta havskusten, huvudstaden Tbilisi, skidorten Guauri samt vindistrikten i östra delen av landet.
Jag slog på Google Maps hur långt det var till Tbilisi. Knappt fyrahundra mil visade det sig. MEN man visade vägen via Östra Ukraina och in i Ryssland, alternativt via Krimhalvöv och färja därifrån. Jag skulle ju ta vägen söder om Svarta havet och köra via Turkiet.

Hastighetsbegränsningar

Tätort: 60 km/h
Utanför tätort/ Landsväg 90 km/h
Motortrafikled 90 km/h
Motorväg 110 km/h

Utrustning i bilen

Brandsläckare
Första hjälpen kit
Varningstriangel

Dokument

Bilens registerpapper. Giltigt pass.

Bilbälten

Ska användas av alla. Barn ska sitta i lämplig bilbarnstol.

Vägtullar och avgifter

Återkommer i frågan.

Betalmedel

Valutan heter Lari (GEL)och den är uppdelad i 100 tetri. Kursen varierar givetvis. Idag (2018-08-14) får du betala ca 350 SEK för 100 GEL.

Inresa

För svenska medborgare är det inga problem. Ett giltigt pass ger dig rätt att stanna i 90 dagar utan visum. Därefter måste du ha visum, som du söker hos de georgiska myndigheterna.

Böter

Det finns gott om bötesorsaker. Passerar du en heldragen linje, så är det 50 GEL (175 SEK) som gäller. Stannar du inte på polisens uppmaning, så är det att hala upp den större sedelplånboken. Böter på 300 GEL (drygt 1000 SEK). Jag har inga uppgifter på hur böter betalas. Återkommer i frågan.

Telefonnummer

Generellt larmnummer är 112.

Svenska Ambassaden

15 Turn Kipshide Street
0162 Tbiliusi
Tel +995 32 255 03 20

Alkohol

Lite olika uppgifter här. En säger 0% promille, andra håller fast vid 0,3 promille. Jag får återkomma i frågan. Narkotika förekommer i ganska stor utsträckning här i Georgien. Mot detta råder noll-tolerans. Landet är ett stort transitland för narkotika. Frestas nu inte av snabba pengar för att transportera dessa varor. Straffen är höga för sådana brott.

Drivmedel

Det finns 95,98 och Diesel till en kostnad av ungefär 7 SEK. Problemet är att hitta stationerna. I större tätorter och i städerna fungerar det bra. Men ut på landsbygden kan det ta många långa mil innan det dyker upp en mack. Du får inte ha någon reservdunk i bilen.

Parkering:

Du får endast parkera inom streckade linjer. Och se till att du betalar, annars plockar dom bilen och du får snällt lösa ut den mot en kraftig ersättning.

Körkort

Det kom en fråga, gäller svenskt körkort i Georgien? Såvitt vi känner till, så gäller svenskt körkort i landet om du stannar i max 90 dagar på turistvisum. Stannar du längre, ska du kontakta de georgiska myndigheterna. Internationellt körkort rekommenderas. Du ska kunna använda båda modellerna.

Övrigt

UD avråder från resor till utbrytarregionerna Abchazien (Ligger vid svartahavskusten längst norrut) och Sydosstien (Ligger norr om Tbilisi upp mot den ryska gränsen.

Georgien

Georgien

Uppdaterad 2018-08-14