Frankrike – Trafikregler i Vinets land

Postat den av
Franska Flaggan

Franska Flaggan

I Frankrike finns det en ganska bra hastighetsregel enligt min åsikt. Normalt får du köra 90 km/h på vanlig landsväg. Men regnar det sänks den gränsen till 80 km/h och skulle sikten minska till mindre än femtio meter, så sänks gränsen till 50 km/h. För motorvägar gäller 130 och för motortrafikleder är det 110 km/h. Vid regn är det 100 och vid sämre sikt, 50 meter, så är hastigheten 50 km/h. Tätbebyggt område är den alltid 50 km/h, ja om det nu inte står någon skylt. Hastighetsbegränsningarna varierar om man tar hänsyn till yttre omständigheter. Mycket bra. Hur bedömningen går till vet jag inte.

Bilbälte

Bilbälte gäller för alla och barnen ska sitta i väl anpassade bilbarnstolar. Det finns några undantag från bälteskravet och även här imponeras jag över att Taxichaufförer slipper. Men har du en kroppsform som gör att du inte kan använda bilbälte, så slipper du.

Promillen

I vintokiga landet Frankrike, så har man höga alkoholgränser vid bilkörning. En vanlig bilförare får ha 0,5 promille. Har du nyligen tagit körkort får du ha 0,2. Är du yrkeschaufför får du ha 0,5 med undantag om du kör buss, då är det 0,2 som gäller. Märkliga regler. För droger i övrigt så gäller nolltolerans.

Mobil

För mobilen gäller bara bluetooh och handsfree. Du får inte ha hörlurar på dig, inte ens för att lyssna till musik.

Utrustning:

I bilen ska du ha med dig varningstriangel och reflexväst.

Vägavgifter

Detta enorma land, omkring 100 mil, kan man passera på en del olika sätt, då från norr till söder, eller tvärtom. Oavsett vilket sätt, så får du räkna med en utgift om ca 1000 – 1500 kr för en passage. Antingen lägger du det på motorvägsavgifter och kommer snabbt fram. Tråkiga effektiva motorvägar.
Eller så tar du två dagar på dig. Kör försiktigt och upplever betydligt mera av Frankrike. Problemet är att du gillar vad du ser, så det kan ta en eller kanske två veckor att passera, och då stiger kostnaden. Å andra sidan, de upplevelser du får kommer att finnas i ditt minne för mycket lång tid framöver. Pengarna placerar du på ett trevligt hotell eller motell. Ett tredje alternativ finns, motortrafikleder. Du får leta på Google Maps. De är gratis och de fungerar relativt väl.

Miljöavgifter:

Under 2017 införs olika miljöavgifter i olika städer i Frankrike. Dessa avgifter har funnits i bland annat Paris sedan 2015, men nu tar man ett krafttag för att förbättra miljön, och man tar med ytterligare ett antal städer, för närvarande tio stycken. Du behöver beställa din Vignette innan du besöker landet. Jag har inga uppgifter på hur lång tid det tar. Det skickas från Frankrike. På denna länk beställer du din vingette till en kostnad av knappt en hundralapp. Utan vignette så blir det böter.

Miljöavgifter finns, eller införs i följande städer:

Avignon, Arras, Annemasse, Bordeaux, Cannes, Clermont-Ferrand, Champlan, Côte Basque-Adour, Dunkerque, Dijon, Epernay, Faucigny, Glières, Bonneville, Grenoble, Lyon, Lille, Le Havre, Montpellier, Paris, Reims, Rouen, Saint-Etienne, Strasbourg, Saint Maur-des-Fossés, Toulouse, Vallée de la Marne.

Pinterest

På vårt konto på Pinterest har vi en anslagstavla med en hel del bilder från Frankrike. Kika in och bli inspirerad.

Uppdaterad 2017-07-16

 

Spårvagn Bordeaux Oktober 2015

Spårvagn Bordeaux Oktober 2015