Finland – Sisu och bastu

Publicerat den av
Finlands flagga

Finlands flagga

Finland – köra bil

Att köra bil i Finland liknar mycket att köra i Sverige. Det finns ett väl utbyggt vägnät och man skryter själva med att det aldrig, eller åtminstone mycket sällan blir trafikstockning. Fastnar en finne i kö mer än två minuter, så rasar han.
Däremot kan du få andra besök på vägen. I de tusen sjöars land finns det mycket vilt, och då mycket stort vilt. Får du se någon i närheten, eller på vägen, varna dina medtrafikanter. Djuren är oftast mest aktiva på morgonen och i skymning. Ta det lugnt och njut av det vackra landet.

Hastighet

Vissa zoner vid bostäder. 20 km/h
Tätorter: 50 km/h
Landsvägar: 80 eller 100 km/h. Den senare enbart där det är skyltat.
Motorvägar: 120 km/h
Vintertid, oktober – Mars är det generellt 20 km/h lägre hastighet på motorvägar och landsvägar med 100 km/h.

Alkohol

Det är höga 0,5 promille i Finland. Har du mer än detta kan du räkna med en tid i arresten i avvaktan på vidare utredning. Kommande straff blir böter eller fängelse.

Larmnummer

Det är 112 som gäller till Polis, Brandkår och Ambulans.

Drivmedel

Det finns 95,98 och Diesel överallt. E10 (10% Etanol) finns på vissa ställen. Du får ha en reservdunk på max 10 liter i bilen under förutsättning att det är samma drivmedel som du har i bilen.

Bilbälten

Ska användas av alla. Barn sitter i lagom bilbarnstol. Man räknas som barn om man är under 135 cm.

Parkering

Ofta kan du parkera vid gatans kant och minst fem meter från korsning eller övergångsställe. I de flesta städer är parkering tidsbegränsad och kostar. Titta på skyltarna vad som gäller för just din parkering. Det finns vissa platser som är gratis. Då ska du ha en parkeringsskiva som ska vara inställd på ankomsttiden.
Parkerar du fel eller riktigt klantigt kan du få extra böter eller så plockar man bort ditt fordon. Återfår mot beskrivning och ordentliga avgifter.
Blir bilen bortforslad och du inte hämtar ut den inom trettio dagar tillfaller den Finska staten.
Har du handikapptillstånd får du parkera avgiftsfritt på allmänna parkeringar.

Lyse

Minst halvljus hela tiden.

Utrustning i bilen

Reflexväst till alla i bilen.
Varningstriangel

Vinter

I Finland är det vinter mellan den 1 december och 28 februari. Är det så att snön ligger kvar kan man förlänga vintern till den 20 April. Då ska du ha vinterdäck på bilen. Däckmönstret ska ha ett djup av minst 3 mm-
Dubbade vinterdäck kan användas från 1 november till 31 mars, eller till första måndagen efter påsk. Vid behov kan dessa tider ändras.
Sommardäck kan användas från 1 mars – 30 november. Minsta däckdjup är 1,6 mm.

Handlingar

Du måste ha ett körkort för det fordon du framför. Ett registreringsbevis för fordonet krävs. Är det icke ditt fordon, eller ägaren finns med i bilen ska du ha en fullmakt för att framföra fordonet.

Vägavgifter

Jag känner inte till att det finns några vägavgifter i Finland. Det pågår dock diskussioner om detta.

Mobil – Teknik

Enbart handsfree gäller. Inga radardetektorer får användas. Har du GPS och markering av fartkamera måste du koppla ur den funktionen.

Övrigt

I Finland finns mycket vilt. Kör du på något vilt måste du markera ut platsen och anmäla det till den finska räddningstjänsten på larmnummer 112.
I vissa städer berättar vägskyltar när den aktuella gatan städas. Parkerar du där under denna tid så kan du räkna med att fordonet forslas bort och du får hämta ut den mot en kraftig avgift.

Som sagt, mycket lika våra regler, ja förutom tala i mobilen, där Sverige ligger långt efter. Är du en van bilförare, då kommer du inte att ha några som helst problem att köra i Finland. De tusen sjöars land har väldigt mycket att visa upp. Ta chansen och njut av det oerhört vackra landet.

Uppdaterad 2021-10-22

Europas länder

Läs mera om Finland.

En finsk insjö i solnedgången.

En finsk insjö i solnedgången.