Trafikregler i Estland

Postat den av

I Estland krävs att du har med dig bilens registreringsbevis. Står du inte som ägare måste du ha en fullmakt av ägaren att du får bruka bilen. Övriga handlingar är körkort och pass.

Fartkameror finns det gott om, och blixtrar det till, så kan du räkna med en lapp i brevlådan.

Hastighetsggränserna är lätta att ha ordning på. I tätbebyggt område gäller 50 km/h och utanför är det 90 som gäller. Ja, är du i landet på sommaren, och det är torra motortrafikleder / motorvägar så får du köra i 110 km/h.

Alkohol är det nolltolerans som gäller. inte en droppe om du ska sätta dig bakom ratten och köra. En annan sak du ska tänka på om du är inblandad i en olycka. Ta icke fram flaskan och häll i dig sprit med den svenska förklaringen om att du druckit efter olyckan. I Estland går man inte på den lätta. Är du inblandad i en olycka och polisen noterar detta när de kommer på plats, så räknar man med att du hade den alkoholen i kroppen under olyckan. Sedan kan du försöka påvisa att du druckit efter olyckan, det tar man ingen hänsyn till. Ska du nu dricka efter att ha varit inblandad i en olycka, vänta tills polisen har godkänt att du var nykter vid olyckstillfället.

Säkerhetsbälten gäller alla i bilen. Undantag under 135 cm under mycket korta resor. Ta för vana att alltid sätta fast alla, så blir det inga problem.

Tala i mobilen är förbjudet om du inte använder dig av handsfree.

Larmnummer är samma som i Europa i övrigt, 112. Det går till ambulans, brandkåren och polisen.

Det här ska du göra om du är inblandad eller ser en trafikolycka:
Stanna och sätt på varningsblinkers och placera ut varningstriangel.
Larma och räddningstjänst eller se till att någon gör det.
Hjälp de som är skadade
Försök att säkra olycksplatsen så att det inte händer mera.
Flytta inga fordon innan polisen har anlänt och gett klartecken till det.
Drick ingen sprit om du har varit förare. Det räknas som att du varit påverkad när du körde, oavsett hur många vittnen du har om motsatsen.

Som vanligt gäller sunt förnuft, nykter och hålla hastighetsgränserna.

Uppdaterad 2018-02-21