Trafikregler i Estland

Publicerat den av

Det är en relativt lugn och sansad trafik för det mesta. I citykärnor kan det bli intensiv trafik. Men Estländaren är ofta lugn och samlad när han framför sitt fordon. Fartkameror finns det gott om. Blixtrar det till, då kan du räkna med lapp i brevlådan med uppmaning om att betala.
Reflexer är obligatoriska i Estland. Så fort du ska röra dig i trafiken, till fots, med cykel eller annat, så ska du ha tillräckligt med reflexer för att medtrafikanter ska kunna se dig.

Hastighetsbegränsningar

Tätbebyggt område: 50 km/h
Landsvägar 90 km/h
Motorväg / Motortrafikleder: 110 km/h

Handlingar – Inresa

Estland är medlemmar av Schengenområdet vilket innebär att de har avskaffat alla gränskontroller mot övriga Schengenområdet. Men man kan alltid införa temporära kontroller. Om du får kontroll vid gränsen, eller på annan plats i Estland ska du kunna visa upp fordonets registreringsbevis i original. Är fordonet icke ditt, eller att ägaren inte finns med, då behöver du en fullmakt på att du får bruka bilen. En kopia av fordonets försäkringsbrev underlättar vid en olycka.
Givetvis ska du ha rätt körkort. I och med Schengen ska det räcka med internationellt ID-kort. Men för säkerhets skull, ta med dig giltigt pass.

Grönt kort

Behövs icke.

Vägavgifter

Det ska finnas i Gamla stan i Tallin liknande trängselavgift.

Utrustning i bilen

Brandsläckare
Första hjälpen kit
Reflexväst
Kilformade hjulblock. Dessa hindrar bilen från att rulla om du parkerar i en backe
Varningstriangel.

Barn i bilen – Bilbälten

Alla i framsätet ska alltid vara fastspända. I baksätet ska man vara fastspänd om det finns bälten. Äldre fordon utan bälte är undantagna. Barn under 135 centimeter ska sitta i anpassad bilbarnstol. Du får ha barnstolen i framsätet om Airbagen är urkopplad.

 

Alkohol

Gränsen är satt till 0,2, samma som i Sverige. Är du inblandad i en olycka eller blir stoppad med alkohol i kroppen, så blir det böter eller besök i fängelse om det är grovt.

Mobilen – Teknik

Det är bara handsfree som gäller och inga apparater som varnar för radarkontroll.

Drivmedel

Blyfri bensin, 95 och 98, samt diesel och gas finns överallt. Det ska finnas en speciell vinterdiesel tillgänglig under den kalla årstiden. Jag känner dock inte till fördelarna.

Larmnummer

Det europeiska larmnumret gäller, 112.

Fotgängare

Jag måste bara ta med denna nya lag, som trädde i kraft den 1 juli 2011. Är du fotgängare och är ute i trafiken när det är dålig sikt eller mörkt så SKA du använda reflex eller ha en tänd ficklampa. Bra jobbat Estland. Bra jobbat landet, ni har sparat många liv hoppas jag.

Olycka

På den Estländska polisens hemsida finns det ganska detaljerade uppgifter om vad som ska göras när en trafikolycka inträffar. Man till och med definierar vad en trafikolycka är. I korthet är en trafikolycka en händelse med fordon där en person eller egendom skadas.
Det här ska du göra om du är inblandad i en trafikolycka:
Varna andra genom att sätta på varningsblinkers eller gör medtrafikanter uppmärksamma på annat sätt.
Larma räddningstjänsten
Ge första hjälpen
Säkra olycksplatsen
Du får inte flytta fordon eller annat innan polisen har anlänt och godkänner att så sker.
Skriv upp namn och adress på alla vittnen.
Du får inte dricka alkohol innan polisen ger dig klartecken. Det var en märklig formulering, så låt mig förklara. Om du är förare och inblandad i en olycka, så får du inte ta fram flaskan och ta dig en par rejäla innan Polisen har konstaterat att du var nykter vid olyckstillfället. Tar du alkohol innan Polisen kollat dig, så räknas det som om du var påverkad vid olyckstillfället. Det här är en bra regel, tycker jag. I Sverige kan du ju påstå att du druckit efter det att olyckan inträffat, men före polisen har gjort någon kontroll. Och du kan klara dig undan på det.
Du stannar givetvis kvar på olycksplatsen tills dess polis ger dig klartecken att lämna. Är du skadad tar räddningstjänsten hand om dig.
I Estland finns det en del speciella regler. Du ska anmäla viltolyckor om det är varg, björn, vildsvin, röd hjort, älg och råddjur du kör på. Eller om du står illa till. Ta det säkra för det osäkra, larma på 112, så har du i vart fall inte gjort något fel. Är det tveksamma fall, låt räddningstjänsten avgöra vad som ska göras.

Valuta

Det är, sedan 1 januari 2011, Euro som gäller i landet. Du får betala cirka tio svenska kronor för en €. Betalkort fungerar på många ställen. Kolla dock innan så att du inte står där.

Helgdagar

1 januari – Nyårsdagen
24 februari – Nationaldagen
Flytande – Påsken
1 maj – Arbetarrörelsens dag
23 juni – Segerdagen
24 juni – Midsommardagen
20 augusti – Självständighetsdagen
24 – 26 december – Jul

Svenska Ambassaden

Finns i Tallin på adressen:
Pikk 28
Tallinn

Tel: +372 640 56 00
E-post: ambassaden.tallinn@gov.se

 

Uppdaterad 2018-05-03

En av portarna i Tallin

En av portarna i Tallin