Danmark

Publicerat den av
Danska flaggan

Danska flaggan

Det danska bilklimatet är ungefär som det svenska. Förutom en sak, de danske bilarna saknar backspegel. Lite ironi, ungefär som vi retar svenskarna med att sakna blinkers. Men ingen rök utan eld. Kör du i vänsterfilen på en motorväg, så var uppmärksam, den dejlige dansken byter fil utan att uppmärksamma att du kommer i trettio kilometer snabbare hastighet. Den dejlige danske anser sig ha denna rätt. Dock använder han blinkers.

Hastighet

På motorvägar gäller 130. På landsvägar 90 och inom tätbebyggt är det 50. Hastighetsskyltar anger om det är andra tillåtna hastiogheter. Det är framförallt på motorvägar som man sänker till 110.

Alkohol:

Du som är seriös behöver inte tänka på någon promille. Du som ändå vill ta en öl till lunchen ska veta att det är 0,5 promille som gäller, alltså betydligt högre än i Sverige. Det här ska du naturligtvis ha i bakhuvudet, då du kör. Jag tror ju att med högre tillåtna promillegräns, så finns det betydligt högre risk för att möta ett rattfyllo i trafiken, och med det givetvis högre risk för att någon annan gör fel. Således, högre säkerhetstänk.

/

Böter:

Polisen inkasserar dessa böter på plats. Fastnar du i en fartkamera, så är det bilens ägare som ansvarar, oavsett vem som kört. Danmark har ett gott samarbete med Sverige, så blixtrar det när du passerar, räkna med ett inbetalningskort.

 

Drivmedel:

Det finns vanlig bensin i form av 92, 95 och 98 oktan. Allt blyfritt. Till detta finns Diesel. Det finns ingen etanol eller etanolinblandad bensin. Trots att Danmark har ett högre kostnadsläge än Sverige, så är drivmedel betydligt billigare. Senast jag passerade landet (Augusti 2016) kostade diesel 7.35 (motsvarar 9,35 SEK). Motsvarande i Sverige var då 12,54. Detta var i Helsingör. Nedåt landet och på Jylland ökade dieselpriset med ungefär 1 Dansk krona.

<!– wp:image {”id”:3357,”sizeSlug”:”large”,”linkDestination”:”none”} –>
<figure class=”wp-block-image size-large”><img src=”https://bilresaieuropa.se/wp-content/uploads/2023/03/Danmark-01-1024×766.jpg” alt=”Danmark” class=”wp-image-3357″/><figcaption class=”wp-element-caption”>Danmark</figcaption></figure>
<!– /wp:image –>

Olyckor

Får du krångel med bilen, ja mitt vanliga tips, se till att du har en assistansförsäkring. Ring till Sverige och du får hjälp med att åtminstone komma till närmaste verkstad. Är det enklare fel, så fixar dom det på plats.

Räddningstjänst, polis och ambulans hittar du på 112. Det ska fungera från mobil. Icke akut läge så är det 114 som gäller. Kör du på något vilt så ringer du 70 10 20 30. Det finns ett nummer till, men det har jag nu icke tillgängligt.

Övriga trafikregler:

Barn under 135 cm ska ha barnkudde eller barnstol.
Reflexväst rekommenderas om du lämnar bilen
Du får inte tala i mobiltelefon under körning. OBS även fartkameror registrerar.
Bilbälte på. Fartkameror registrerar
Sätt på varningsblinkers då du närmar dig en bilkö
P-skiva ska användas på platser med tidsbegränsad avgiftsfri parkering. En svensk skiva går bra OM den visar varje kvart. Och det får inte finnas reklam på skivan.
EU-märkt handikapptillstånd gäller. Titta på tilläggstavlan vad som exakt gäller för din parkering.

Miljöregler:

I en del danska städer gäller miljöregler. Det gäller Köpenhamn, Odense, Frederiksberg, Århus och Ålborg för närvarande (Juli 2016). Reglerna gäller än så länge tung trafik, bussar och lastbilar över 3,4 ton.

Detta gäller 2018-04-13

Danmark
Danmark
Danmark - Solnedgång
Danmark – Solnedgång