Bulgarien

Postat den av
Bulgariens Flagga

Bulgariens Flagga

Viktigt att veta är att man måste ha brandsläckare, reflexväst samt förstaförbandsväska med i bilen. Jag har aldrig blivit kontrollerad för detta, men varför chansa. Grönt kort behövs inte längre. Hastighetsgränserna är som i Sverige (nästan): 50 km/h i städerna, 90 km/h på landsväg samt 120 km/h på motorväg. Detta gäller generellt men andra hastigheter kan förekomma men skyltas då.

Att köra i Bulgarien är lite hetsigare än i Sverige. Det går ofta fort och det mindre vägnätet är inte i allra bästa skick. Kommer du ut på landsbygden så var beredd på att det förekommer många poliskontroller, både riktiga och falska.

På de allra flesta vägarna är det gratis att köra. Men man inför avgifter på motorvägar och vissa större vägar. Du köper en vigett vid gränspassagen eller hos vissa bensinstationer. Det finns för olika tidsperioder. En vecka kostar 5€, en månad 13€ och ska du ha den ett helt år blir priset 34€. Se till att du får själva etiketten och placera den på bilrutan. Enbart kvitto gäller inte när polisen stoppar dig. Det förekommer fusk.

Passerar du någon bro, så brukar det vara avgifter. Kommer du från Rumänien och ska passera Donau så får du räkna med ett anta € beroende på bilens storlek och antalet passagerare.

När du kör in i landet måste du kunna visa upp bilens registreringsbevis samt försäkringspapper. Du behöver inte grönt kort. Men kör du i de här trakterna, så varför inte plocka med sig det gröna kortet, det skadar inte.

Skulle du råka ut för en olycka, oavsett och du är vållande eller ej, så tillkalla Polis. Det allmänna nödnumret är 112. Riktnummer till Bulgarien är 00359.

Det går att göra sig förstådd på Engelska, men Tyska är ännu bättre. Bland ungdomar och turistmänniskor är det hyfsat enkelt att göra sig förstådd med Engelskan.

I normala fall är det lugnt i Bulgarien. Men du bör ju, som vanligt, undvika mörka gränder och parker. Ska du köra bil på småvägar, så gör det helst på dagtid. Efter mörkrets inbrott, så förekommer det överfall.