Bulgarien

Publicerat den av
Bulgariens flagga

Bulgariens flagga

 

Bulgarien blev medlemmar av EU den 1 januari 2007. Sedan dessa har man byggt på sitt vägnät och i dag ska det finnas en bra bit över 200 mil motorväg.
Trafiken är något hetsigare än i Sverige. Antalet som omkommer i trafiken är 95 per 1 miljon innevånare. Motsvarande siffra för Sverige är 27 (2015 års siffror). Statistiken talar för att du ska ta det lugnt och använda sunt förnuft.
På landsbygden förekommer det många poliskontroller, både äkta och falska. Får du böter, be om att få se på polislegitimation.

Hastighet

Tätort: 50 km/h
Landsväg: 90 km/h
Motortrafikled 120 km/h
Motorvägväg 140 km/h

Skillnaden mellan motortrafikled (Skorosten pat) och motorväg (Avtomagistrala) är vägren. På motortrafikled saknas den.
Det förekommer andra hastigheter och då visas det med skylt.

Handlingar – Inresa

Bulgarien håller på att ansluta sig till Schengenområdet, vilket innebär att det blir ännu lättare för oss svenska medborgare att passera gränsen.
Du behöver inte visa upp något vid gränsen, den är öppen. Men du ska ha med dig rätt körkort för det fordon du kör. Fordonets registreringsbevis samt försäkringsbrevet.
Är fordonet inte ditt, så ska du ha med dig en fullmakt på att du får lov att köra fordonet, eller att ägaren åker med. Du kan behöva visa dessa handlingar om polisen stoppar dig.

Grönt kort

Du behöver inte ha grönt kort i Bulgarien. Se bara till att ditt fordon är rätt försäkrat och ta med dig försäkringsbrevet.

Vägavgifter

Det är Vignette som gäller och du måste ha den för att få köra i landet.. Den gäller på de flesta vägar utom i tätorter. Det finns tre varianter av vignetter. 7 dagar kostar 5€, 30 dagar kostar 13€ och årskortet kostar 34€. Som du ser, inga astronomiska summor.

Nya vignetter i Bulgarien

Nya uppgifter kommer från en av våra läsare, Erik Johansson, som besökte Bulgarien i somras och kan meddela att du nu inte behöver någon fysisk klisterlapp. Bulgarien har infört, det system som en del andra länder infört, elektroniska vignetter. Du stannar innanför gränsen, och betalar för din tid. Lämna bilens regnummer, och sedan är det bara att köra. Jag vet att man i Slovakien har samma system, och flera andra länder funderar på detta smidiga system, det finns till och med tankar om samarbeten, vilket skulle underlätta en hel del, nu när gränserna i stort sett är öppna, och man bara glider på motorvägen, och ibland undrar vart man befinner sig. Missar du att betala, så skannas du av kameror och får minska semesterkassa med minst 60€.
Åker du in i Bulgarien via någon bro över Donau så är det avgifter på bron. Det handlar om några Euro.

Jag försökte köpa en vignette nu, och jag anser det vara ett ganska högt pris. Omkring 350 sek för en vecka, betydligt högre än i de andra gamla öststatsländerna. Man försöker väl få ordning på ekonomin… Eller så valde jag fel plats, jag följde länken ovan. Jag fick ingen ordning på detta, så jag körde in, och det står en hel del skyltar om Vignetter när man kommer. Jag stannade, tog med fordonets reg-papper, och fixade 10 dagar för €10, alltså betydligt lägre pris än den elektroniska. När jag kommer hem ska jag undersöka hur det verkligen är.

Utrustning i bilen

Första hjälpen-kit
Brandsläckare
Varningstriangel
Reflexväst till alla

Barn i bilen – Bilbälten

Alla i bilen ska sitta fastspända. Barn under tre år eller kortare än 135 centimeter ska sitta i lämpliga bilbarnstol. Barn som är längre än 150 cm kan åka utan bilbarnstol, dock oavsett hur de åker, så får de endast åka i baksätet.

Alkohol

För närvarande gäller 0,5 promille. Men man försöker sänka detta, framförallt i de östeuropeiska länderna. Grannlandet Rumänien har redan nu infört nollgräns, och mycket talar för att även Bulgarien inför denna sunda gräns. Håll ögonen öppna.
Blir du stoppad, eller är inblandad i en trafikolycka och har alkohol i blodet så kan det ge dryga böter, indraget körkort och/eller besök på bulgariskt fängelse i allt från en månad och uppåt.
Men du som är så sund och förnuftig behöver inte fundera på dessa efterföljder. Du är ju alltid nykter när du kör.

Mobilen – Teknik

Samma regler som för de flesta länder. inget snack i mobilen utan att använda handsfree. Inga apparater som varnar för radarkontroller.

Drivmedel

Det finns ganska gott om både drivmedel och stationer. På huvudvägarna finns det flest. Du hittar de flesta sorterna av bensin och diesel. Gas varierar.
Priset ligger några kronor under övriga Europa.

Larmnummer

Det är det Europeiska larmnumret 112 som gäller. Vill du ha specifikt tag i polis, så kan du ringa 166, ambulans 150 samt brandkåren på 160.

Olycka

Om du råkar ut för olycka så se till att polisen kommer och att du får en kopia av den rapporten. Detta oavsett hur stora skadorna är. Har du rapporten underlättar det när du har kontakt med ditt försäkringsbolag.
Är det inga personskador så behöver polisen inte tillkallas.
Polisens direktnummer är 166, larmnumret är 112.

Övrigt

Det råder fotograferingsförbud på offentliga byggnader i landet.

Parkering

På enkelriktade gator får man endast parkera på den vänstra sidan av gatan. I övrigt gäller att parkera innanför markeringen och betala avgiften.

Vinterväglag

Det är förbjudet med dubbdäck. Vinterdäck ska användas på vintern. Det finns tankar om att ha obligatoriska snökedjor. Idag behöver du bara använda snökedjor när väglaget är sådant att det kräver.

Poliskontroller

Det finns en hel del poliskontroller i landet. Mestadels finns det på landsbygden, och här ska du vara uppmärksam. Det förekommer falska poliser. Om dom stoppar dig, så är det väl OK om de bara vill titta på körkort och lite annat. Men det är när det tar fram bötesblocket som du ska vara på tårna. Be att få titta på polislegitimationen.
En riktig Bulgarisk polis plockar med stolthet fram sin legitimation. Är polisen falsk, då har han betydligt svårare att visa. Ofta anser sig den falske polisen vara avslöjad och ger med sig. I annat fall får man försöka lösa det lite diplomatiskt. Du kan ju plocka fram mobilen och ringa upp polisen på 112 och fråga om killen är rätt man att ta hand om din semesterkassa, eller delar därav.
Var bara försiktig. Det kan vara betydligt bättre att bli av med några Euro än att kanske råka ut för någon annan tråkighet. Jag har i ock för sig inga uppgifter på att någon blivit överfallen i en sådan här situation, men man vet jag aldrig

Uppdaterad 2022-03-23

 

Här har du en riktigt bra reseguide från Lonely Planet. Klicka på bilden, så hamnar du rätt.