Bosnien Hercegovina Resetips

Publicerat den av

Bosnien Hercegovina och dess huvudstad Sarajevo

Huvudstaden Sarajevo

Bosnien Hercegovina Sarajevos historia är svår att skaka av sig. Staden berör, men nya dagar gryr. Man vänder ner den bittra smaken, som med kaffeskummet i den lilla koppen. Tar en sockerbit i munnen och suger i sig livet.
(Från Vagabond.se)

Mycket har hänt på platsen sedan de första människorna tog platsen i besittning på stenåldern. Det var ett fåtal människor som levde sina egna liv, hade handelsplats på torget och tog tillvara på dåtidens njutbarheter.
Platsen utvecklades och när religionen kom till platsen, man byggde den första moskén på sent 1300-tal, så var platsen en del av det Osmanska riket.

För lite drygt hundra år sedan var det en ung bosienserb, Gavrilo Princip, som ville vara med i den europeiska historien. När ärkehertigen Franz Ferdinand och hans fru Sophie von Chotek passerade tog Gavrilo fram sin pistol och sköt två skott. Det första träffade Sophie i buken, de andra Ferdinand i halsen. De båda avled innan de ankom sjukhuset.
Skytten, Gavrilo, togs till fånga. Han hade en giftkapsel, som han svalde. Men giftet var för svagt och innan han hann skjuta sig själv, så övermannades han. Han dömdes till tjugo års tukthus, på grund av sin ringa ålder. Han hade en månad kvar till sin tjugoårsdag.. Han avled 1918.
Österrike-Ungern, där Franz Ferdinand var tronarvinge, misstänkte att Serbien låg bakom morden och man ville medverka i mordutredningen. Serbien accepterade icke detta och efter detta förklarade Österrike-Ungern krig mot Serbien. Detta innebar att en hel del andra små konflikter blossa upp och eskalerade. Det första världskriget hade startat.
Skotten avlossades i närheten av Latinksa bron. Gatan heter Obala Kulina. Huset i bakgrunden på de klassiska teckningarna från attentatet är idag ett Museum. På bilden nedan ser du det rosa huset.

Bosnien Hercegovina
Latinska bron och huset på andra sidan, där skotten avlossades.

Sarajevo i övrigt hade olympiska spelen 1984. Av detta fanns inget kvar. De övriga olympiska byarna jag har besökt har alla varit väldigt stolta över sina arrangemang, och har man frågat någon på stan, om deras spel, så har de allra flesta berättat var anläggningarna låg och det har de olympiska ringarna har funnits på många platser. I Sarajevo var det ingen som visste något, inte ens taxin visste var OS utspelade sig. Knepigt.
Det man däremot talade om var gamla stan, så det besökte vi, och fick ganska snart avsky från denna del. Hela gamla stan var fylld av småbutiker som alla sålde souvenirer och förfalskade märkesvaror. Allt från klockor, väskor och kläder. Jag tittade lite närmare på några väskor, Louis Vitton, i princip den enda jag känner till. En sådan handväska börjar priserna på 20 000 sek, här kunde du få den för en femtiolapp. Försäljaren påstod glatt att det var äkta vara. Vi lämnade ganska snabbt området.

Platsen där du köper ”märkesväskor” för en femtiolapp…

Jag tyckte nog att Sarajevo var en ganska sunkig plats. Jag har besökt staden och jag har besökt platsen där skotten avlossades. Nu har Sarajevo fått sin del av mitt liv.

Platsen där du köper ”märkesväskor” för en femtiolapp…

Jag tyckte nog att Sarajevo var en ganska sunkig plats. Jag har besökt staden och jag har besökt platsen där skotten avlossades. Nu har Sarajevo fått sin del av mitt liv.

Övriga Bosnien Hercegovina

Det finns givetvis ett Bosnien Hercegovina utanför Sarajevo. En ytterst liten del av landet har kust, då mot Adriatiska havet. Men den kustremsan omgärdas av Kroatien, jag vet inte hur länge det får vara konfliktfritt i området. Man är ju inte kända på Balkan för att lösa konflikter vid förhandlingsbordet, utan det tas ofta till vapen.