Belgien – Trafikregler

Publicerat den av
Belgiens Flagga

Belgiens Flagga

Belgien – Trafikregler

Belgien – Trafikregler. Här finns ett väl utbyggt vägnät, där motorvägar är basen. Det finns väldigt mycket motorvägar, och alla är gratis. Runt huvudstaden Bryssel finns det en ringlinje av motorväg, som då blir något som kan liknas vid nav i det Belgiska motorvägssystemet. Ringvägen markeras med ett R. Övriga motorvägar är numrerade med ett A för landets egna nummer och ett E är europavägar.

Turism i Belgien


Man kan väl säga att Belgien är indelat i två regioner, Flandern i norr och Vallonien i söder. Vi länkarna hittar du mycket mera information om de båda delarna. Sedan ska du givetvis sätta upp huvudstaden Bryssel på din besökslista, liksom både Genht och Antwerpen, två gamla njutbara städer, båda mycket väl värda besök.

Länk till Flanderns besöksmål
Och Vallonens besöksmål

Hastigheter:

Motorväg 120 km/h

Landsväg 70 eller 90 km/h (70 gäller i Flandern)

Tätort 50 km/h

Bilbälte

Bilbälte gäller för alla som utgångspunkt. Det finns några få undantag. Ett av de mera besynnerliga är att taxichaufförer icke behöver använda bilbälte när de har passagerare.

 

Barn i bilen.

Ungefär samma regler som i Sverige. Du är ju rädd om ditt barn och har en väl anpassad bilbarnstol. Undantag från kravet om bilbarnstol är om barnet är under 18 år och kortare än 135 cm. Då behöver men inte barnstolen i en buss eller i baksätet på en taxi.

 

Promillegränsen är 0,5 i Belgien. Det är ganska mycket, och en hel del över våra svenska gränser. Är du yrkeschaufför, ja då gäller 0,2 promille.

 

Prata i mobilen kan du glömma. Det är handsfree som gäller.

 

Obligatorisk Utrustning:

Reflexväst till alla i bilen.
Varningstriangel
Brandsläckare
Första hjälpen

 

Avgifter.

Generellt är det gratis att köra i Belgien. Dock med en del undantag. Liefenhoeks-tunneln i Antwerpen tar betalt. Kostnaden f.n. (2017) är 6€ för vanliga personbilar och kontant betalning. Halar du upp kreditkortet, så sjunker priset till 4,95€. Har du skaffat motsvarande Autobizz, så kommer du ner till 3,56€ på en passering. Man talar icke om någon fordonslängd, utan bara höjd. Avgifterna jag visade är för fordon under 2,75 m, alltså även husbilar.

Miljözoner:

Det finns tre områden i Belgien som har miljözoner, Antwerpen, Brussel och Ghent. Nu ska man ju givetvis krångla till det ordentligt. Du kan köpa ett klistermärke som berättar vilken miljöklass ditt fordon har. MEN det märket är inte officiellt och således inte giltig för klassificering. Knepigt. Läs mera här, så kanske det klarnar. https://www.lez-belgium.be/. Har du mera info så får du gärna maila mig, så ska jag informera. Du har formuläret här nedan.

Parkering

Det finns en hel del markerade zoner som du kan parkera. En del tar avgift, andra räcker det med en parkeingsskiva. En sådan hämtar du på närmaste bensinstation. Jag vet icke om svenska parkeringsskivor gäller. Jag tycker det borde gälla, för man ställer ju in ankomsttid. Men jag har inte koll på detta.

Övrigt:

Vid stopp i trafiken gäller blixtlåsprincipen. De fordon, i vars körfält där det är stopp, får köra över i andra körfält och där bli insläppta enligt blixtlåsprincipen.

När trafiken står stilla eller är mycket långsam får motorcyklar köras mellan de två vänstra körfälten. Dock bara 20 km/h fortare än övriga trafiken.

 

Pinterest:
På Pinterest samlar jag bilder om och från Belgien. Logga gärna in där och följ den anslagstavlan, eller alla anslagstavlor som jag har.

Trångt i Ghent - BelgienTrångt i Ghent – Belgien