Andorra – Pyttelandet i Pyrenéerna

Postat den av
Andorra Flagga

Andorra Flagga

Det lilla pyttelandet Andorra (75 000 innevånare)saknar motorvägar. Enligt de uppgifter jag har, så finns det knappt 30 mil vägar, vara 20 ska vara asfalterade. Huvudvägen går från den franska gränsen, via huvudstaden Andorra la Vella (22 000) och vidare söderut till den Spanska gränsen.

OBS, Andorra är icke med i EU eller Schengen, vilket innebär att du måste ha pass med dig. Polisens ID-kort räcker inte här. I och med icke medlemskapet, så gäller restriktiva regler för införsel av alkohol och tobak. I princip en liter brännvin, 2 liter vin och 200 cigaretter. Samma regler gäller när du lämnar Andorra och kör in i EU. Så du kan alltså inte ladda på med goda Franska eller Spanska viner, och köra genom Andorra med denna last.

Hastigheten:

I tätort är det 60 som gäller och utanför gäller 90. Andorra har inga motorvägar.

Alkohol:

Jag är inte helt säker, men den uppgift jag har är 0,5 promille. Men du som läser detta är ju seriös och har givetvis en strikt noll-gräns.

Husvagn:

Vägarna är små och smala. Det är mindre lämpligt att ha med sig husvagnen. Det finns ett antal campingplatser, så är du väl på plats, så är det inga problem. Men, vägen dit är inte att leka med. Ska du ändå ta med dig husvagnen, kör då från den Franska sidan.

Övrigt

Jag har dåligt med information om de aktuella trafikreglerna. jag letar och uppdaterar sidan efterhand. Med tanke på landets placering, så skulle jag tro att man är väldigt inspirerade av de Franska respektive Spanska trafikreglerna. Så använd sunt förnuft och lugn, så kommer du att klara dig gott i detta lilla pytteland, som ligger på nästan 2 000 meters höjd. Snö i juni är inte ovanligt. Landet har varit ett så kallat skatteparadis, men den funktionen försvinner mer och mer. I stället blir turismen en allt viktigare faktor. Priserna på lyxvaror har också varit ett dragplåster. Men priserna har stigt och befinner sig på ungefär grannländernas nivå.

Skrivet 2016-08-12.