Andorra – Pyttelandet i Pyrenéerna

Publicerat den av
Andorra Flagga

Andorra Flagga

Det lilla pyttelandet Andorra (75 000 innevånare)saknar motorvägar. Enligt de uppgifter jag har, så finns det knappt 30 mil vägar, vara 20 ska vara asfalterade. Huvudvägen går från den franska gränsen, via huvudstaden Andorra la Vella (22 000) och vidare söderut till den Spanska gränsen.

Sedan 1991 har Andorra ett handelsavtal med EU. Det innebär att du fritt får föra varor mellan Andorra och grannarna Frankrike och Spanien, på exakt samma sett som du för varor mellan länder i övriga Europa. Undantag är vissa jordbruksvaror.

Hastigheten:

I tätort är det 60 som gäller och utanför gäller 90. Andorra har inga motorvägar.

Alkohol:

Jag är inte helt säker, men den uppgift jag har är 0,5 promille. Du som läser detta är ju seriös och har givetvis en strikt noll-gräns.

Husvagn:

Vägarna är små och smala. Det är mindre lämpligt att ha med sig husvagnen. Det finns ett antal campingplatser, så är du väl på plats, så är det inga problem. Men, vägen dit är inte att leka med. Ska du ändå ta med dig husvagnen, kör då från den Franska sidan.

Övrigt

Jag har dåligt med information om de aktuella trafikreglerna. jag letar och uppdaterar sidan efterhand. Med tanke på landets placering, så skulle jag tro att man är väldigt inspirerade av de Franska respektive Spanska trafikreglerna. Så använd sunt förnuft och lugn, så kommer du att klara dig gott i detta lilla pytteland, som ligger på nästan 2 000 meters höjd. Snö i juni är inte ovanligt. Landet har varit ett så kallat skatteparadis, men den funktionen försvinner mer och mer. I stället blir turismen en allt viktigare faktor. Priserna på lyxvaror har också varit ett dragplåster. Men priserna har stigt och befinner sig på ungefär grannländernas nivå.

Skrivet 2018-04-12