Andorra – Restips

Publicerat den av

Det lilla landet, Andorra, inklämt mellan Frankrike och Spanien, är väl värt ett besök. Med den franske presidenten och Barcelonas biskop som statschefer är det en mycket originell statsledning. Men bekymra dig inte, landet fungerar alldeles utmärkt. 1993 blev det ett självständigt land.

Tidigare var det ett skatteparadis. Man åkte dit och handlade mest guld och silver. Idag har den betydelsen minskat högst betydligt. I stället upplever man naturen och huvudstaden. Naturen genom skidåkning, huvudstaden, Andorra la Vella, genom sin charm. 

Vägar finns det inte så många, i stort sett en från Frankrike och en från Spanien. Ska du besöka landet med husvagn rekommenderas i första hand den franska vägen.

Lite bakgrund om Landet

Med en historia som sträcker sig bak till Karl den Stores tid, det vill säga tidigt 800-tal kan denna lilla pyttenation känna sig ganska säker i dessa dagar. Karl den Store ville gynna de tappra folket som bodde i dagens Andorra, för att den hindrade muslimerna morerna att invadera det kristna Frankrike från Spanien. Det var den spanske biskopen i Urgel, dagens katalonien, som fick ta halva ansvaret. Den andra halvan hamnade så småningom hos den franske presidenten. Skatten för dessa regenter är fastställd 1278. Då hade man inte riktigt koll på inflation och andra ekonomiska händelser, så än idag betalar man fyra skinkor, fyrtio brödlimpor och så givetvis några liter vin. Bara godsaker således.
Men det har förändrats på senare tid.

I Orostider

I orostiderna under 1930-talet fanns till exempel fransk militär i landet för att förhindra att Andorra drogs in i det spanska inbördeskriget. Under andra världskriget utgjorde landet en viktig smuggelväg mellan Spanien och den franska Vichyregimens Frankrike. När Versaillesfreden diskuterades så glömdes Andorra bort. Det var först 1958 som man slöt den officiella freden med Tyskland.

Egen regering, fritt land


1982 fick Landet rätt att tillsätta en egen regering och regeringschef, men det var först 1993 som man fick sin första författning, och den självständiga staten Andorra bildades. Man blev samma år medlemmar av FN. Men man hade kvar sitt gamla styre, med en spansk biskop och en fransk president som delade på styret, dock numera symboliskt. Man hade fixat ett demokratiskt valt parlament, som hade den faktiska makten.

Turismen i Andorra


Landet utvecklas numera i rask taket, och det beror, som så många gånger förr, på turismen som kommer. I Andorra är det främst den fina skidåkningen som lockar, samt försäljning av guld och smycken. Ofta som tullfria varor. Landet invaderas av knappt tio miljoner turister varje år, och då förstår man att turismen är den viktigaste inkomstkällan. BNP är omkring 42000 USD (2018). Landet använder numera EURO som officiell valuta. Tidigare hade man den spanska Pesetan och den franska Francen som valuta. Man har aldrig haft någon egen valuta.

Resor till Andorra

Trots sitt läge, mitt emellan Spanien och Frankrike är det ändå ganska knepigt att ta sig i landet. Åker du bil är problemet mindre, det finns trots allt cirka 20 mil asfalterade vägar och ytterligare tio mil vägar av sämre kvalité. Reser du med tåg så blir det tvärstopp, på samma sätt om du reser med flyg. Landet har vare sig järnvägsstation eller flygplats. Nåväl, det är då lyckligt att man har så bra kontakter med sina grannar, framförallt Frankrike. Du kan åka tåg till Toulouse station och därifrån ta en buss till huvudstaden Andorra la Vella. Eller så tar du tåget till l’Hospitalet près l’Andorre, en liten fransk tågstation som ligger strax utanför gränsen mot Andorra. Härifrån blir det buss eller taxi på din färd mot Andorra. Den lilla byn ligger knepigt till och den tappar befolkning. Senaste räkning som jag känner till (2017) hade man 95 personer boende i byn. Knepigt ligger byn så tillvida att man med ojämna mellanrum drabbas av laviner, ofta med dödlig utgång. Med en så liten befolkning drabbas man ganska hårt varje gång.

åkning i Andorra
Skidåkning i Andorra