Trafikregler i Albanien

Postat den av
Albaniens flagga

Albaniens flagga

Jag skrev en del om Kosovo för en stund sedan, och hänvisade hit. Då måste jag skriva lite om detta också.

Albanien är relativt underutvecklat. Men man jobbar hårt på att komma ifatt, även om det kommer att ta lite tid. Landet finns inte med i EU, vilket innebär att dina fordonshandlingar kontrolleras (Liksom givetvis ditt pass, som bör gälla minst sex månader efter det att du lämnar landet). Du bör också skaffa dig ett internationellt körkort, även om det inte behövs. Grönt kort är ett krav. Har du inget sådant krävs att du köper en trafikförsäkring som gäller i Albanien. Vid gränskontrollen ska du påpeka de eventuella yttre skador du har på bilen, och se till att de antecknas. Gör du inte det, ja då kan det bli problem när du lämnar landet.

Oaktat om du har alla dina papper klara och bilen i topptrim, så tar gränspassagen ofta tid. Om du körde i Europa innan murens fall, så minns du säkert dessa ändlösa köer när du ville in till ett östland. Albanien har vidhållit denna tradition.

När du lämnar Albanien ska du betala en avgift på 1€ per dag som du varit i landet. Betalar du i förskott vid inresan, så se till att du har kvitto med. I övrigt finns det inga vägavgifter.

Trafikregler

Här gäller det att ta det lugnt. Visserligen finns det motorvägar, ganska fina sådana, och andra vägar som är riktigt bra. Det är dock icke problemet, det är vad som befinner sig på vägarna. Det kan vara allt från getter till självmordsbenägna pojkar som trots detta ändå tror att dom är odödliga. Ta det lugnt och försiktigt. Mitt tips är att välja så stora vägar som möjligt, att köra när det är ljust och att ta det försiktigt. Kör du på de mindre vägarna så kan du möta en som kör om på andra sidan, trots att det knappt finns plats för en bil.

Medtag det mesta i bilen. Grönt kort, brandsläckare, varningstriangel. Ditt svenska körkort gäller. Titta speciellt på din bilförsäkring. Vissa bolag har Albanien som undantag för allt utom trafikförsäkringen.

Mobilen får inte användas om du inte har handsfree. Alkoholen får vara högts 0,2 promille och du ska ha säkerhetsbälte på i bilens främre del. Om jag uppfattar det hela rätt, så behövs bältet icke i baksätet. Jag undersöker detta.

Halvljuset ska vara på även på dagtid.

Hastighetsbegränsningar

Hastighetsbegränsningar finns det. I tätort är det 40 km/h, landsväg 80 och motorväg är det 110 km/h. Ibland finns det skyltat andra hastigheter. Hastighetsbegränsningar är just hastighetsbegränsningar. Många Albaner ser det som lägsta hastighet.

Det finns gott om bensinstationer och priset på bensin ligger några kronor under övriga Europa. Diesel kallas ibland för Gazoil.

Uppdaterad 2017-03-18