Trafikregler i Albanien

Postat den av
Albaniens flagga

Albaniens flagga

Landet blev fritt för några år sedan (1991) då den kommunistiska regimen föll. Sedan har det varit lite upp och ner under några år, men numera har det stabiliseras. Vägnätet är dåligt. Man lägger mycket kraft för att förbättra detta. Men det är inget som hindrar den glade Albanen. Har han hittat gaspedalen, så tar han ogärna bort foten från den. Innebär att du kan råka ut för det mesta. Så ta det lugnt, håll dig på din kant, och försök inte hävda din rätt. Det blir ofta bara strul av sådant. I bergsområdena i Öster krävs det fyrhjulsdrift. Man varnar för att köra när det är mörkt. Anledningen är att många är ute och går på vägarna, utan någon lampa eller reflex. Du kan också stöta på en traktor eller en skock med tamdjur som ska byta bete.

Vatten ska du undvika att dricka. Köp på flaska. Du kan använda vattnet för matlagning. El är som i Sverige.

Hastighetsbegränsningar:

Tätbebyggt område: 40 km/h
Utanför tätbebyggt område: 80 km/h
Motortrafikled: 90 km/h
Motorväg: 110 km/

Utrustning i bilen:

Brandsläckare
Varningstriangel

Dokument:

Bilens registreringsbevis. Står bilen icke på dig måste du ha en fullmakt för att använda bilen. Grönt kort. Kopia av Försäkringsbeviset. Du klarar dig på ditt vanliga svenska körkort, men för att undvika tjafs, skaffa ett internationellt körkort.

Inresa:

Albanien är icke med i vare sig EU eller Schengen, så det krävs pass. Det sägs att nationellt ID-kort ska gälla, men… Du ska givetvis ha med dig aktuellt körkort och grönt kort för bilen. När du vistas i Albanien så ska du betala en avgift på 1 € per dag. Du kan betala i förskott eller i efterhand. Betalar du i förskott, se till att du får kvitto. Har du skador på din bil, se till att du får dessa dokumenterade när du står vid gränsen. Ta med dig försäkringskassans sjukvårdskort.

Bilbälten:

Alla ska vara fastspända. Barn ska sitta i anpassade bilbarnstolar och i baksätet.

Vägtullar och avgifter:

Det finns inga avgifter idag. Men det planeras när nya motorvägar byggs.

Betalmedel:

Valutan heter LEK. Du får ungefär 14 gånger dina svenska pengar. En svensk hundralapp betalas med cirka 1400 LEK. Du kan inte växkla till LEK i Sverige. Ta med dig EURO som fungerar att växla till LEK och i många fall även betala med. I dag ska du få ca 14 000 LEK för 100 €. Betalkort fungerar mer och mer, framförallt i semesterorter

Larmnummer

Allmänt larmnummer: 129

Svenska Ambassaden

Ambassaden i Tirana
Pieter Budi No 56
Tirana
Tel: +355 4 238 06 50
Fax: +355 4 238 06 60
Mail: ambassaden.tirana@gov.se

Tidsskillnad:

Samma tid som i Sverige.

Alkohol i trafiken

0,2 promille gäller. Går du över gränsen kan du få kraftiga böter eller ett besök på statligt Albanskt fängelse.

Drivmedel

Det finns gott om stationer och priset på bensin ligger ofta några kronor under övriga Europa. Oblyad bensin och vanlig Diesel finns på alla mackar. LPG på vissa. Diesel heter ibland Gazoil.

Olycka

Är du inblandad i en olycka, se till att du får en polisrapport. Även om motparten inte vill kalla på polis, så gör det. Du får en trygghet i detta och slipper tjafs med försäkringsbolaget senare. Är du vittne så ska du hjälpa till där det behövs. Rädda – Varna – Larma.

Mobilen i trafiken

Här är det handsfree som gäller. Och inga radarvarnare.

Halvljus

Detta ska användas på dagtid.

Vinterutrustning

Jag har inga uppgifter om vad som krävs för vinterkörning.

Vägtips:

Åk E851 (A1) som går mellan Tirana och gränsen mot Kosovo. En nybyggd motorväg som erbjuder upplevelser i form av riktigt natursköna vyer. Du passerar också en del broar och tunnlar.
Pinterest

Albanien på Pinterest: 

Gilla du bilder? Då ska du logga in på mitt konto på Pinterest och följa anslagstavlan om Albanien. Eller varför inte följa alla mina anslagstavlor. Jag uppdaterar ganska ofta med vackra bilder. Klicka på rubriken så kommer du direkt till anslagstavlan om Albanien.

YouTube 

Följ oss gärna på YouTube. Filmer om Europa. Klicka på länken ovan, så kommer du till vår kanal.

Spellistor på YouTube:

Nu har vi börjat skapa spellistor av de olika ländernas musik som finns på YouTube. Lyssna gärna, så kommer du i rätt stämning. Väljer vi fel låtar, kommentera gärna.

Albanien

Albanien

Sidan uppdaterad 2018-08-17