Resetips för Albanien

Publicerat den av

Det nya turistlandet Albanien, ska du besöka så snabbt du bara kan. Det utvecklas väldigt fort, och väldigt många människor som vill vara med och dela på inkomsterna. Men ännu finns mycket av det gamla kvar.De allra flesta som besöker Albanien, tar sig in från Grekland, och hamnar i Sarande. Gör inte den missen att stanna där, Albanien har så mycket mera att njuta av.

Tirana

Huvudstaden har det mesta. Se till att du hamnar i stadsdelen Blloku, det vill säga den gamla diktatorn Envar Hoxnas avskärmade stadsdel, där enbart han och hans kompisar fick vara. Numera är det för alla, och det är här det mesta finns. Börja med att njuta av den konstgjorda sjön, där du kan spatsera i den närbelägna parken. Det finns en hel del uteserveringar i närheten. Placera dig där ett tag och njut av stadslivet.

Efter detta tar du dig bort till det stora torget, Skanderbergs plats, där nationalhjälten själv sitter upp på hästryggen och spanar ut över platsen. Du har de båda internationella hotellen på var sida om torget.

Fortsätt din promenad till Universitetet och gatan uppkallad efter Moder Teresa, hon bodde ett tag i Tirana, och det glömmer albanerna icke. Mycket har namngetts efter henne, flygplatsen, en huvudgata, platsen framför universitetet, och säkert en del annat.

Moder Teresas torg
Moder Teresas torg

Dürres

Dürres är hamnstaden och det som tidigare var öppningen mot Europa. Har finns den stora långa sandstranden, som nästan är öde hela tiden, jag vet inte varför. Men ska du åka och bada och vill ha lite utrymme, så är detta platsen.

Jordbävningar

Tyvärr, så är Albanien, och linjen Dürres – Tirana drabbade av jordbävningar. När vi upplevde en, den 21 september 2019, så var det den kraftigaste på 30 år, den nådde 5,8 på Richterskalan. Ska du uppleva en jordbävning, så ska du välja en med den styrkan, är det mindre, så märks det knappast, är den högra så börjar det bli allvarligt, hus rasar och människor skadas. Jag vill ändå inte rekommendera att du söker dig till jordbävningsplatser, därför att en jordbävning kan man ännu inte förutse, den bara kommer. Och har du klarat dig ur den första, så vet du inte om det var ett litet förskalv eller om det var huvudskalvet.
Vi var i Tirana när detta skalv inträffade. Jag satt själv i soffan när det började röra på sig och det var riktigt obehagligt. Jag försökte greppa något att hålla mig i, men det gick ju inte. Allt skakade. Det man kan göra om man är inomhus är att ställa sig i en dörröppning. Det sägs att husen ska vara starkast just där. Hela vårt hus rörde sig. Först långt senare på kvällen upptäckte vi skadorna, det hade lossnat puts från väggen, och huset hade satt sig så pass att fönstret inte gick att stänga.

Vi tog oss ut på gatan, utan att ta hissen, vi gick i trapporna. När vi kom ut var gatorna fyllda av människor, ingen ville vara kvar inomhus, man visste ju inte om det kom nya skalv. Det som jag imponerades av var att hundra meter från vårt hus stod det massor av poliser. Ojsan vad de var snabba tänkte jag. Vi lämnade vår plats och tänkte gå in till centrum och käka, så vi passerade poliserna. Jag var ju tvungen att berömma deras snabbhet. Han tittade lite undrande på oss, frågade var vi kom ifrån. Sweden, blev ju svaret. Då log han och sa, det har inget med jordbävningen att göra. Vi är här för att bevaka matchen. Det visade sig vara en stor match på fotbollsarenan, som låg några hundra meter från vår bostad. Lagens supportrar var inte så goda vänner sa polisen.

Gjirokastra

Gjirokastra ligger vackert beläget i södra Albanien nedanför bergen i Drinodalen. Staden blev ett världsarv 2005. Backar upp och ner är mycket av det som man möts av när man besöker staden. Och den Ottomanska arkitekturen, anledningen till världsarvet. När du väl tagit dig upp för alla backarna har du en härlig utsikt.

Uppförsbacke i Gjirokastra