Trafikregler i Albanien

Skrevs den av

Albaniens flagga

 

 

Albaniens flagga

 

Trafikregler i Albanien

Trafikregler i Albanien handlar ganska mycket om att ta det lugnt. Då är du på rätt nivå. Landet blev fritt för några år sedan (1991) då den kommunistiska regimen föll. Sedan har det varit lite upp och ner under några år, men numera har det stabiliseras. Vägnätet är dåligt. Man lägger mycket kraft för att förbättra detta. Men det är inget som hindrar den glade Albanen. Har han hittat gaspedalen, så tar han ogärna bort foten från den. Innebär att du kan råka ut för det mesta. Så ta det lugnt, håll dig på din kant, och försök inte hävda din rätt. Det blir ofta bara strul av sådant. I bergsområdena i Öster krävs det fyrhjulsdrift. Man varnar för att köra när det är mörkt. Anledningen är att många är ute och går på vägarna, utan någon lampa eller reflex. Du kan också stöta på en traktor eller en skock med tamdjur som ska byta bete.

Efter att nu ha kört cirka 200 mil i landet kan jag verkligen bekräfta problemen på vägarna. Det hände inte bar en gång att vi råkade ut för saker som inte var förväntade. I en stad gick det en fåraherde med sin får. Han korsade vägen och jag fick vackert stanna och vänta på min tur. Han var icke stressad kan jag lov. Uppe i bergen gick det ofta boskap alldeles fritt. Vi ett tillfälle var de säkert 25 stycken som gick i sakta mak på vägen. Det var bara att stanna och ta det lugnt. På motorvägen i södra Albanien var det en som körde med häst och vagn. Efter mörkrets inbrott körde vi om en kille på moppe. Han körde i 70 km/h. Utan lyse, utan   hjälm, endast iförd t-shirt och jeans. Han log när vi körde om honom. Trafikregler i Albanien är det många som tar ganska lätt på. Gör inte det när du besöker landet, ta det i stället lugnt och upplev.

Vatten ska du undvika att dricka. Köp på flaska. Du kan använda vattnet för matlagning. El är som i Sverige.

Hastighetsbegränsningar

Tätbebyggt område: 40 km/h
Utanför tätbebyggt område: 80 km/h
Motortrafikled: 90 km/h
Motorväg: 110 km/

Utrustning i bilen

Brandsläckare
Varningstriangel

Dokument

Bilens registreringsbevis. Står bilen icke på dig måste du ha en fullmakt för att använda bilen. Grönt kort. Kopia av Försäkringsbeviset. Du klarar dig på ditt vanliga svenska körkort, men för att undvika tjafs, skaffa ett internationellt körkort.

Inresa

Albanien är icke med i vare sig EU eller Schengen, så det krävs pass. Det sägs att nationellt ID-kort ska gälla, men… Du ska givetvis ha med dig aktuellt körkort och grönt kort för bilen. När du vistas i Albanien så ska du betala en avgift på 1 € per dag. Du kan betala i förskott eller i efterhand. Betalar du i förskott, se till att du får kvitto. Har du skador på din bil, se till att du får dessa dokumenterade när du står vid gränsen. Efter att själv ha besökt landet vet jag icke om denna avgift fungerar. Vi fick ingen uppmaning att betala vare sig vid gränsen eller på hotellet. Ta med dig försäkringskassans sjukvårdskort.

Bilbälten

Alla ska vara fastspända. Barn ska sitta i anpassade bilbarnstolar och i baksätet.

Vägtullar och avgifter

Det finns inga avgifter idag. Men det planeras när nya motorvägar byggs.

Betalmedel

Valutan heter LEK. Du får ungefär 14 gånger dina svenska pengar. En svensk hundralapp betalas med cirka 1400 LEK. Du kan inte växla till LEK i Sverige. Det finns växlingskontor lite överallt. Jag studerade icke växlingskursen. Jag såg bara på skyltarna att Euro och US dollar var populära. Svenska pengar fanns med ibland. Det bästa är att ta med dig kortet och ta ut pengar i bankomat, eller motsvarande. Då får du bäst kurs, och ingen lurar dig. Bankomater finns det ganska gott om i tätorter. Kolla bara så att du inte får betala en extra avgift. Vi råkade ut för att få betala en procent på uttaget belopp. Jag var icke tillräckligt uppmärksam. I andra automater var det inga extra avgifter. Oavsett bankomat, så får du givetvis betala avgiften till din kortutställare. Men den avgiften är ju samma, oavsett vilket land du befinner dig i.

Larmnummer

Allmänt larmnummer: 129

Svenska Ambassaden

Ambassaden i Tirana
Pieter Budi No 56
Tirana
Tel: +355 4 238 06 50
Fax: +355 4 238 06 60
Mail: ambassaden.tirana@gov.se

Tidsskillnad

Samma tid som i Sverige.

Alkohol i trafiken

0,2 promille gäller. Går du över gränsen kan du få kraftiga böter eller ett besök på statligt Albanskt fängelse.

Drivmedel

Det finns gott om stationer och priset på bensin ligger ofta några kronor under övriga Europa. Oblyad bensin och vanlig Diesel finns på alla mackar. LPG på vissa. Diesel heter ibland Gazoil.

Olycka

Är du inblandad i en olycka, se till att du får en polisrapport. Även om motparten inte vill kalla på polis, så gör det. Du får en trygghet i detta och slipper tjafs med försäkringsbolaget senare. Är du vittne så ska du hjälpa till där det behövs. Rädda – Varna – Larma.

Mobilen i trafiken

Här är det handsfree som gäller. Den gemene Albanen tar inte så noga på den regeln. Det är snarare regel än undantag att det talas i mobilen, eller läser på densamma, vid färd. Det är tråkigt att köra, så man måste underhålla sig under tiden, och då är ju mobilen perfekt. Inga radarvarnare.

Halvljus

Detta ska användas på dagtid.

Poliskontroller

Jag har aldrig varit med om så många poliskontroller. Vi körde omkring 200 mil och jag tror inte jag far med osanning när jag säger att vi passerade 50 poliskontroller. Ja, du läste rätt, passerade. Vi blev stoppade en gång av en trevlig polis. Hans största bekymmer var skyltbelysningen bak. Jag fick öppna bakluckan för att övertyga honom om att lampan fungerade. Han talade enbart albanska, jag engelska. Men vi förstod varande mycket väl. Nåväl, när ha var övertygad om att lampan fungerade, lämnade han tillbaka körkortet och vinkade iväg oss. Hela tiden med ett leende. Trevlig man. Bland de andra poliskontrollerna vi passerade s hade man stoppat två bilar, sammanlagt. Resten av poliserna stod och diskuterade med varandra, eller underhöll sig med sin mobiler.

Poliser i Tirana

Det här var ett märkligt fenomen. Alla polisbilar som körde i Tirana hade blåljusen tända, trots att man icke påkallade fri väg. Fenomenet förekom i viss mån i andra städer. Jag frågade några människor om varför man hade blåljusen tända. Ingen visste något, det var bara så. När man verkligen vill ha fri väg, ja då satte man på sirenerna, också. Det var inte speciellt många som flyttade på sig för det, så polisen fick vackert stå och vänta. Ambulansen körde ofta med sina rödljus tända. Vid utryckning satte man på sirenerna. Då flyttade sig övrig trafik och släppte fram fordonen.

 

Vägtips:

Åk E851 (A1) som går mellan Tirana och gränsen mot Kosovo. En nybyggd motorväg som erbjuder upplevelser i form av riktigt natursköna vyer. Du passerar också en del broar och tunnlar.

Vill du läsa mer om Albanien på vår blogg, klicka här så får du fram alla artiklar vi har skrivit.

Resetips

Här finns det en karta med tips på besöksmål och en del andra saker i Albanien.

Albanien på Pinterest: 

Gilla du bilder? Då ska du logga in på mitt konto på Pinterest och följa anslagstavlan om Albanien. Eller varför inte följa alla mina anslagstavlor. Jag uppdaterar ganska ofta med vackra bilder. Klicka på rubriken så kommer du direkt till anslagstavlan om Albanien.

YouTube 

Följ oss gärna på YouTube. Filmer om Europa. Klicka på länken ovan, så kommer du till vår kanal.

 

Nu har vi börjat skapa spellistor av de olika ländernas musik som finns på YouTube. Lyssna gärna, så kommer du i rätt stämning. Väljer vi fel låtar, kommentera gärna.

Trafikregler Albanien

Albanien, trafikregler gäller för fordon på väg. Och kan du det så kan du säkert också framföra en mindre båt.

Sidan uppdaterad 2020-03-18