Europas länder

Publicerat den av
Europas länder - Bilresa
Europas länder – Bilresa

Europas länder! Lite beroende av hur man räknar så finns det 49 länder i Europa. En del finns med i EU, andra i Schengen och så finns det en försvarsallians, NATO. Men så finns det länder som står utanför allt, och en del länder kan man kanske fundera på om det är Asien eller Europa. De 49 som jag har plockat med, tycker jag att jag kan argumentera för att de ska ingå i Europa. De flesta är länder som vi ibland besöker, och då ibland kör något fordon, ofta bil. Då kan det vara bra att känna till lite om landets trafikregler, i den mån de nu inte stämmer överens med våra svenska trafikregler, de som jag utgår ifrån att du känner till.

Det finns kanske fel!


Det händer att jag gör fel, det är inte ofta, det ska erkännas 🙂 Om du nu hittar något så skulle jag uppskatta om du meddelar mig detta, så att jag kan rätta till. För till skillnad mot att skriva en bok, så kan man på en webplats ändra och anpassa texterna om nu verkligheten förändras. När man skriver en bok, så är det vad som gäller i exakt den stund man skickar boken för tryck, som gäller.

Jag försöker läsa på!


På den här webplatsen finns massor med faktauppgifter, som jag då givetvis har hämtar från massor med olika källor, en del har jag upplevt själv. Sidorna kontrolleras med lite ojämna mellanrum, men även här kan det bli fel, och du vet vad du gör. Det är inte bara jag som uppskattar om du rättar mina felaktigheter, alla mina läsare är like tacksamma.

Europas länder


I Europa inträffar massor med trafikolyckor varje år. Ser vi bara inom EU, där jag har statistik, så omkom det 19 800 människor under 2021. Värst var det i Bulgarien och Rumänien som hade 81 respektive 93 antal dödade per miljon invånare. Minste hade Liechtenstein, där man under 2021 hade noll dödsolyckor. Under 2021 inträffade en olycka där en person omkom. Sverige ligger på 18 döda per miljon invånare under 2021. Norge har 16. Andra säkra länder inom unionen är Malta (17)Danmark (23) Schweiz (23).
Vem omkommer i trafiken i EU
Tre av fyra omkomna i trafiken är män, och tittar man till ålder så är de mesta drabbade äldre män, över 65 år. De utgör 28% med de yngre, de man kan tro är de vilda, de utgör 12%, men den statistiken blir lite missvisande, då de unga enbart är 7% av EUs befolkning, medan de äldre är 19,2%. Med dessa siffror kan jag notera att de yngre har störst risk att dödas i trafiken i Europa.

Europas länder – var är det enklast att köra?


Jag vet inte om detta är en relevant fråga, enklast att köra. Det beror nog mycket på vem man är som person. Åka på tyska Autobahn kan vara enklet. Häll dig till höger, och föälj trafikrytmen. Det är när du byter fil som det kan uppstå problem. Å andra sidan går det ganska fort på den tyska Autobahn. Kanske bättre att ta sig in på mindre vägar, men då kommer ett annat problem in. Du har mötande medtrafikanter, och de kan man ju inte alltid lite på. I vissa europeiska länder har man ganska liberal syn på brännvin i trafiken. Något som kan bidra till att säkerheten minskar. Men kör du på landsbygden, där trafiken är mycket liten, och hastigheten är begränsad till kanske 30 eller 40, då bör du kunna ha det ganska lugnt, och inte behöva vara orolig för att råka illa ut.
Till sist är det nog ändå din körstil som är avgörande. Ta det lugnt, och försök anpassa dig till trafikrytmen. Är du osäker, kör på mindre vägar med mindre med trafik. Å andra sidan, kör du på mindre vägar utan mitträcke, så kan du ju få någon mötande rätt in i din front. Det är inte kul oavsett om du kör 20 eller 50 kilometer i timmen. Det ideala hade nog varit om man kunde få tuffa på i 50 på motorvägar, men det går ju inte. Vill du ta tåget, så läser du på Magzin15.se. Där finns en massa tips om att åka tåg i Europa. Vill du läsa mera om Europa, tar du dig till destinationeuropa.eu Här hittar du en massa info om varje land i Världsdelen Europa.

 


Pinterest - Albanien