En del av Salzkammergut – Österrike

Innehåll på denna sida/inlägg dölj

Detta inlägg har blivit läst 4816 Gånger!

Det här är den ganska odramatiska och i stället mycket sjörika regionen norr om Salzburg, och tar du vägen till Wien så upplever du den Österrikiska Romantiska vägen. Massor av bildsköna platser, där du kan tillbringa många timmar med att bara sitta stilla och beundra. Kör du bil, lasta in ett par bekväma stolar. Den forna överklassen i Österrike hade två platser som man gillade bäst, det var Kärten i söder i trakterna kring Klagenfurt och det var Salzkammergut här mellan Salzburg och Wien, det som senare blev turistvägen Den Österrikiska Romantiska vägen. Har du några år på nacken, så har du säkert sett Sound of Music, och vet redan hur vackert området är.
Tar du bilen så leta efter väg 158 mot Wien från Salzburg. Det första stoppet kan vara Fuschl an See och sjön med samma namn, Fuschlsee. Den lilla byn har omkring 1500 invånare och ligger på 685 meters höjd över havet. Här har du fått den första dosen av Österrike, slå dig ner på någon uteservering och plocka in en kaffe och bakelse. Därefter har du krafter så att du kan fortsätta till den dubbelt så stora Mondsee. Från Fuschlsee fortsätter du 158 framåt, sväng av på 154. Från Mondsee kan du klämma dig upp på A1, men det är inte kul. Det går för fort. Lugna dig och kör 151 mot Attersee och stanna till vid exempelvis Zell am Attersee eller byn med det rena namnet Attersee. Du följer sjön Attersees västra strand norrut och hamnar så småningom Seewalchen am Attersee. Vi har bokat in oss på Lindwurm, i bad Goisern som ligger knappt fem mil söder om Seewalchen am Attersee.

Attersee i Salzkammergut, Österrikes Romantiska väg
Attersee i Salzkammergut, Österrikes Romantiska väg

Vi kör söderut längs den östra stranden av Attersee, väg 152, som vid den södra stranden växlar namn till 153 och så småningom går samman med väg 145 till Bad Goisern. På vägen stannar vi givetvis i den fantastiskt vackra byn Bad Ischl. Här frodas konst och kultur, bland annat den tidigare kejsaren Fran Joseph och hans blivade maka Elisabeth (Sisi) av Bayern förlovade sig här, och skaffade sig ett vackert sommarhus, Kaiservilla. Det var här vid ett enkelt skrivbord som Kejsaren undertecknade krigsförklaringen mot Serbien den 28 juli 1914, det som startade det första världskriget, och som lite tillspetsat fortsatt med det andra världskriget. Flera författare var sommargäster i byn och har fått skyltar uppsatta på de hus där de hyrde eller bodde. Nämnas kan Mark Twain, Stefan Sweig, Arthur Schnitzler, Karl Kraus och Jean Amery. Kejsarens sommarboende heter Imeprial Villa och Imperial Park. Och vi är ju i Österrike, där det växte upp en klassisk kompositör i var och varannan buske. Här i Bad Ischl hette han Franz Lehár född 1870 dör här i Bad Ischl den 24 oktober 1948. Du kanske inte placerar Franz Lehár så där direkt, men skriver jag Glada Änkan, så ler du nog lite igenkännande. Det blev Franz Lehár mest berömda operett. Hans musik förekommer i en hel del filmer, bland annat Schindlers list, Den svenska filmen Barnförbjudet med bland andra Bibi Andersson och Rolf Skoglund i regi av Marie-Louise De Geer Bergenstråle.

Gmunden, klassiskt vackert
Gmunden, klassiskt vackert

Dag två blir det en utflykt till vackra Hallstatt och Hallstatter See. Även här är det bara att stanna till, plocka fram stolarna och njuta ett tag. Berg och en insjö, kan det bli vackrare. In i bilen igen och ta sikte på den gamla kurorten Gmunden. Där det har bott människor sedan 400-talet. Här blir det att njuta av staden, slå sig ner och ta emot en kaffe och bakelse, samt att njuta av utsikten. Kanske ta sig över bron till slottet Seeschloss Ort, där de äldsta byggnaderna i hela Salzkammergut finns. Har du sett den tyska TV-serien Schloss Ort, så känner du igen miljön, det var här serien spelades in. Dagen tar slut och det är dags att återvända till Bad Goisern för ytterligare en natt på alphotellet, fyllt med en massa Pelargoner på balkongen, exakt så som det ska se ut i Alperna.

Hallstatt och Hallstatter See i Österrike
Hallstatt och Hallstatter See i Österrike