En dag i Durres

Detta inlägg har blivit läst 4434 Gånger!

Badstranden

Första hela dagen i Albanien blev det på med promenadskorna och så traskade vi de knappt två kilometrarna in till centrala Durres. Jag kan notera att staden har av det jag än så länge sett, två sidor. Den norra som blir centrum, och den södra där stranden och hotellkomplexen ligger. Ja, ni som varit på charterresa till sydländsk badort vet vad jag menar med det senare. Hotell täcker hela den kilometerlånga stranden. In mot land bor en del av lokalbefolkningen och där finns även en del småbutiker. Så roligt var det, ja om man nu inte vill ligga och pressa vid stranden hela dagarna.

Hotell längs strandkanten

Hotell längs strandkanten

Centrum

Centrum har en ganska intensiv trafik. Det finns en massa små trottorarestauranger. Vi provade några. Kära hustrun är dyr i drift, hon beställde in citronläsk till en kostnad av sju kronor. Själv nöjde jag mig med en halvliter gott lokalöl för fyra kronor. Denna dag spontanbesökte vi centrum och missade alla eventuella sevärdheter. Vi ska snart besöka centrum igen, då med listan på platser väl värda besök. Amfibiteatern är en av dessa platser.

Fyra kronor

Fyra kronor

Vädret

Vädret följer än så länge denna struktur. Morgonsol och kanske 18-20 grader. Sedan stiger temperaturen till nästan 30 in på eftermiddagen. Dagen avslutas på sen eftermiddag med ett rejält uppiggande åskväder med intensivt regn. En timme senare klarnar det upp och vi kan gå ut och käka. I går var vi lite tråkiga, tog lokalkrogen. Varmrätt, förrätt samt gott vin/öl för knappt 130 kr.

Fattigdom

Ni som har läst mina inlägg noterar de låga priserna. När vi rör oss i landet så framkommer de oerhörda klasskillnaderna. När vi i går satt på ett uteställe satt det en kvinna hundra meter bort och tiggde. I famnen hade hon ett litet barn, fyra – fem år. Jag antar att det var hennes. Det kom en bil som parkerade på trottoaren bredvid henne. En stooor SUV av tysk modell. Ur klev en ung dam i tjugoårsålder. Det andra vi sett är hur vissa bönder sköter sina åkrar. Det är skördetider för majs här. Många slår majsen för hand, plockar ur majskolvarna och sätter upp det andra i hjässor. Så som man gjorde i Sverige innan traktorn kom. Det finns givetvis traktorer här också, men väldigt få. Vi har sett ett flertal som använder häst och vagn. Det är gigantiska skillnader. Jag ska återkomma med lite siffror så småningom.

 

Idag blir det att plocka fram bilen igen. Vi ska på utflykt. Ännu icke bestämt exakt var, mer än att söderut låter som ett trevligt väderstreck. Så packa utflyktsväskan med smörgås och kaffe, sedan iväg.

 

Prickiga hus i Durres

Prickiga hus i Durres