En av alla trevliga vägar – Route de Cidre

Detta inlägg har blivit läst 1940 Gånger!

En bilresa i Europa kan ju innehålla så mycket, så att det knappt finns utrymme för att berätta allt på en liten blogg. Om du hänger med här, så ska jag ta dig med till en hel del platser, både härliga och underbara. Ja, en del är kanske ingen höjdare, men det finns lite charm här och var.

Route de Cidre

Jag kan börja med Calvadosvägen i Frankrike. Eller som den heter på Franska – Route de Cidre. Lite utanför Le Havre finns en slinga där 21 odlare och producenter samsas om att skapa den bästa Clavadosen i hela världen. Ja att den kommer ju härifrån är inte så märkligt, den destillerade äppeldrycken får bara komma härifrån om den ska få kallas Calvados. Namnet är varumärkesskyddat.

Lite svårt att hitta

Den här vägen är inte det allra enklaste att hitta, och när man väl har hittat den, så är den minst lika svår att följa. Fransmännen slösar icke på skyltar. Men till sitt försvar måste jag ändå säga att vägen är helt underbar att köra, eller ska nog hellre säga, krypa fram.

12Det ska direkt sägas att det är ingen som helst idé att ta med stressen hit. Då har du missat idén. Puttra omkring lite, glid in på en gård, där entréavgiften ofta blir 30 – 40€ och uppåt. För har du väl stannat på en gård, så är det lite oartigt att inte köpa med dig en liten flaska. De flesta hamnar på den här prisklassen. Ja, vi stannade på ett ställe där det fanns för hur många tusenlappar som helst. Jag visste inte att man kunde lagra Calvados så länge, den här jag syftar på hade många år på nacken i ett fat.

Språket

Språkkunskaperna varierar högst betydligt. Jag har varit på gårdar där dom i princip bara kunde Franska och bara på den lokala dialekten. Och så har jag varit på gårdar där dom nästen kunde svenska, ja i vart fall väldigt bra engelska. Så ta med dig parlören, den behövs.

#Blogg100 – Dag 12

Frankrike - Route de cidre

Frankrike – Route de cidre