Dag 4 och 5- Ankomst till Durres i Albanien.

Detta inlägg har blivit läst 4150 Gånger!

En del timmar i bilen blir det, och vill man som vi även uppleva landet vi kör i, så tar det tid. I Måndags körde vi från Italienska Trieste till Dubrovnink. Kustvägen. Trippen är ca 70 mil och det tog nästan tolv timmar. För att det inte skulle bli alldeles för sent, så tog vi några mil på motorvägen på slutet.

Hamnen i Dubrovnik

Hamnen i Dubrovnik

Söderut, Montenegro och Albanien.

I går, Tisdag, såg det ut som en liten utflykt, 27 mil genom Montenegro och Albanien, mellan Dubrovnik och Durres. Fem timmar stod det på Google maps, det tog åtta. Men det var nästan hela tiden ganska häftiga upplevelser.  Montenegro bjöd på verkligt vacka vyer. Det blir nog ett stopp i landet på hemvägen.

Ett stopp i Montenegro

Ett stopp i Montenegro

Gränskontroller

Gränskontroller är upplevelser. När vi lämnade Kroaien, så var det koll av pass. Några hundra meter bort låg så inpasseringen till Montenegro. Där studerades våra pass ganska ordentligt, och vi fick visa upp det gröna kortet till bilen. Ni som läst om Montenegro här på sidan vet ju att det krävs grönt kort. Det är dock första gången man kollar att det verkligen finns. Hade vi inte haft  kortet, så hade vi fått lösa en tilläggsförsäkring innan vi blivit insläppta. Vi slapp detta.

Nästa gränskontroll var den mellan Montenegro och Albanien. Här hade jag läst att det kunde vara lite omständigt och att det verkligen gällde att ha papper i ordning. Nåväl, vi närmade oss gränsen. Några bilar i kö. När vi nästan var framme kom det ut en polisman och hämtade våra pass och det gröna kortet. Vi kom fram till luckan. Där satt en barsk man i uniform. Han studerade verkligen passen och det gröna kortet. Sedan ville han ha ytterligare papper, så jag plockade fram mappen med bilens handlingar. Då ångrade han sig, studerade det gröna kortet ytterligare en stund, innan han gav allt tillbaka och nickade. Skönt tänkte vi, nu ska vi bara in i Albanien. Men det kom ingen passkontroll till Albanien. Vi körde och vi körde och till slut dök Durres upp. Jag vet inte vilken passkontroll det var som vi passerade senast, troligtvis inresa i Albanien.

Durres

Rummet i Durres hittade vi lätt. Ett piggt värdpar visade oss allt vi behövde veta. Det ligger in på en liten bakgata. Rummet är snyggt, saknar sittplatser och balkongen är i barnstorlek. Men för knappt 1500 kr för en vecka kan jag stå ut.

Vi tittade väldigt kort på Durres. Åt middag på restaurang. Förrätt, biff, vin och öl för under tvåhundra kr. Då blev det två glas vardera. Vinet kostade 12 kr och ölen, en medelstor, drygt halvliter, kostade 17 kr. Lagom prisnivå. Biffen kostade 50 kr och den var stor. Upptog ca 90% av tallriken. Grillade T-banestek var det egentligen. Ingen av oss orkade äta upp.

Just nu är det Onsdag morgon. Kl omkring 06.00. Bilen får stå. Det blir att använda fötterna. Ska ta oss in till Durres centrum, det ska vara en promenad på tjugo minuter. Det kan finnas risk för bad, temperaturen i luften var 27 grader i går när vi kom.

Fler bilder utlovas inom kort på Durres.