Cluj – Napoca – Rumänien

Detta inlägg har blivit läst 2475 Gånger!

Cluj-Napoca är Rumäniens nästa största stad och den största i Transsylvanien. För många är den platsen förknippad med den övernaturliga litterära figuren Greve Dracula och bravader. Enligt författaren Bram Stokes ska Dracula inte ha rumsterat i Transsylvanien utan i Valakiet i södra Rumäninen. Så då kan vi plocka bort den myten.
Cluj har mycket att titta på och Uppleva. Stadens 325 000 invånare och att det är ett av Rumäniens utbildningscenter borgar för att det händer lite grejer. Det finns sex universitet, där det enligt uppgifter ska finnas omkring 300 svenska studenter. Åldern, staden grundades 1213, är ytterligare ett tecken på att det finns en hel del kultur och trevliga byggnader att njuta av.
Historien är lite brokig. Fram till 1920 tillhörde staden Ungern och det fanns då en stor ungersk befolkning. De flesta har lämnat staden efter de ibland ganska grymma utstädningarna på tidigt 2000-tal.

Tidigare historia

Den tidigare diktatorn Nicolae Ceausecus såg till att staden fick en massa fabriker. Det innebar också att en hel del människor tvångsförflyttades hit. Det var också i den här staden som det största upproren var när diktatorns störtades, 1989. Tyvärr fick 26 personer sätta livet till och cirka 170 personer skadades.
Idag har du ett hett nattliv att ta del av. Gillar du kultur, då är att strosa runt i staden och titta på alla fina byggnader ett bra och gratis alternativ. Så kan jag garantera att du slinker in på ett litet Bohemiskt kafé eller tar del av någon av alla musikfestivaler som finns i staden.
Du kan besöka den underjordiska saltgruvan “Salina Turda Salt Mine” en av världens äldsta saltgruvor.

Kostnadsläget

Det som ytterligare höjer stämningen på din resa är kostnaden. Du hyr ett dubbelrum ganska centralt för omkring 300 kronor per natt. Dock utan frukost. Men det är inga problem, du smyger ner och ofta finns det något tidigt öppet café där du smyger in och tar din frukost för en rimlig penning.
Cluj ligger cirka 180 mil från Helsingborg. Det ska, enligt Google, ta cirka 22 timmar med bil. Visst kan ni dra på hela sträckan i ett svep. Men ni har en massa trevliga platser att rasta på. Berlin, Prag, Brno, Bratislava och Budapest är några härliga platser att njuta av på vägen.

Cluj - Napoca - Statyn av Kung Mattias rest framför den katolska kyrkan.

Cluj – Napoca – Statyn av Kung Mattias rest framför den katolska kyrkan.
Landskapsbild från det bergiga Transsylvanien.

Landskapsbild från det bergiga Transsylvanien.