Braunschweig – Lejonens och vetenskapsmännens stad

Innehåll på denna sida/inlägg dölj

Detta inlägg har blivit läst 3811 Gånger!

Lejonet

Lejonet

Lejonet kommer sig av att Henrik Lejonet gjorde staden till sin residensstad på 1100-talet. Man lyckades komma med i det mäktiga Hanseförbundet och blev därmed ett viktigt handelscentrum i området. I dag finns bogen Dankwarderode, Katedralen S.t Blasil och lejonstatyn på Burgsplatz kvar som påminner om den storhetstiden.
Lejonet blev staty i Braunschweig, och kallades Braunschweiger Löwe. En bild med lejonet som förebild skapade en symbol för bussfabriken Büssing som låg i staden. Föertaget blev uppköpta av dags stora tunga fordonstillverkare M.A.N. Man tog även med sig symbolen och använder den idag som sin egna.
Senare kom Otto IV och gjorde staden till en Kejserlig stad, något som givetvis höjde betydelsen för staden ytterligare något steg. Släkten Welf har sedan dess haft stor betydelse för staden.

Stadens betydelse har dragit till sig begåvade personer inom vetenskap och konst,m liksom många byggherrar. Till det konstnärliga hör det berömda konstmuseum Herzog-Anton-Ulrich. Som anses vara Niedersachsens viktigaste. Musset har en av de mest omfattande samlingarna av äldre tysk konst.
Till en av de populärare nöjen mänskligheten har räkna shopping. I Braunschweig har man skaffat sig ett shoppingcenter som i praktiken bestå av hela innerstaden. Så ta med stora bankkortet nästa gång du besöker staden. Och kanske stora shoppingbilen… Kommer du hit innan jul så har du en stor fin traditionell julmarknad att tilgå. En upplevelse i sig.

Ett av Tysklands absolut äldsta korsvirkeshus finns i Barunschweig. Och du kan ta dig en titt på ett av de mera originella husen. Om det är vackert eller ej, ja det kan man kanske fundera kring. Personligen föredrar jag gamla korsvirkeshus.

Du har omkring 50 mil till Braunschweig om du utgår från Helsingborg och kör över Fyn och Jylland. Tar du färjor blir det något kortare, men det tar ungefär lika lång tid. Är du i närheten av Braunschweig, ta dig då tid och besöka staden. Du ångrar dig icke.

2017-04-08 – Blogg 100 – Dag 39

Happy Rizzi House i Braunschweig

Happy Rizzi House i Braunschweig