Bratislava – Ny stad avprickad på listan

Detta inlägg har blivit läst 3036 Gånger!

Bratislava – Ny stad avprickad på listan.


Så är då en ny stad avprickad på listan över besökta städer, eller till och med besökta huvudstäder, denna gång Bratislava, som under några dagar slagit mig med häpnad. Framförallt varför jag har missat den tidigare, staden är vacker, har en njutbar rytm, och det finns massor med uteserveringar som ger min kropp vad den önskar, om det är en öl, ett glas vin, mat, allt finns på lämpligt avstånd. Maten är god och vällagad, öl och vin är ofta närproducerat, och vårt B&B ligger på promenadavstånd från gamla stan.

Visst har jag besökt landet tidigare, då under namnet Tjeckoslovakien, du som kan din europeiska historia slås då av tanken, att den grabben har inte varit i området sedan 1993, det var då sammetsrevolutionen genomfördes och lugnt skilde Tjeckien från Slovakien. Det är en nästan korrekt iakttagelse att jag inte besökt landet sedan tidigt 1990-tal, nästan skrev jag. För två år sedan körde jag motorvägen genom landet, mellan Ungern och Tjeckien, men det räknas inte som ett besök. Och då inte ens i dessa områden, då var det Prag som gällde.
Har du minnen av Prag, så ska du veta att Bratislava är en lite mindre kopia av Prag, man saknar Karlsbron, men man har en Pragborg, kanske inte med samma historia, i Bratislavsky hrad har man inte slängt ut några präster och orsakat ett trettioårigt krig, så som man gjorde i Pragborgen på tidigt 1600-tal. Nej i Bratislava tar man det betydligt lugnare, ett tempo som håller än idag.
Sett ur en besökares perspektiv, så finns det betydligt färre besöksmål i Bratislava än i syskonstaden Prag, det ska erkännas, men som jag skrev, Bratislava har ett betydligt lugnare tempo, du kan utan problem gå klädd som du vill. Jag har ingen statistik på brottsligheten, skulle kunna tänka mig att den är låg. Folk sitter på sina uteserveringar och det ligger kameror, väskor och annat som kan grabbas av en flink yngling med sprintertalang. Något sådant inträffade inte under vårt besök, snarare att den talangfulle ynglingen kom fram och plockade upp den tappade väskan och lämnade över den till sin rättmätige ägare. Nu uppmanar jag inte på något sätt dig att bli slarvig när du besöker staden, utan vanligt sunt förnuft gäller med all sannolikhet även i Bratislava.

Trafiken i BratislavaHär, liksom i de flesta större städer, finns det marodörer, odödliga ungdomar, som inte tänker längre än till motorhuvens slut, eller än värre dess början. På vissa gator i Bratislava är det breda fina vägar, och det utnyttjas av vissa, med farter i motorvägshastighet, trots hyfsat tät trafik.
Promenerar du i staden, och ska passera en sådan bred gata, vänta på grönt ljus. Det är ingen säker passering, men det är i vart fall bättre än att springa mot röd gubbe, som är vanligt i många andra länder och städer. Här i Bratislava, står även den mest inbitne hemmabon och väntar, i de allra flesta fall, det är i vart fall betydligt färre rödljusspring här än i andra länder. Här vet man tydligen att det kan komma ett ungdomsskott i 130 km/h, då helt utan chans att stanna. Även om du har rätt, och gå vid grön gubbe, så var uppmärksam, det är dig det gör ont på om du träffas av något fartvidunder med hjärnan möjligtvis i ollonet, kanske det var för optimistiskt, stortån möjligtvis är bättre. Vi såg flera incidenter av detta slag.
Slovakien i övrigt är trafikrytmen behaglig, det märkte vi i och för sig redan när vi lämnade Tyskland och körde in i Tjeckien. Trots att gränsövergångsmarkering i princip saknas, det står en liten blå skylt som berättar att du nu kommit till EU-landet Czech Republic, den skylten missar de flesta, men man ser det på trafikrytmen, det lugnar ner sig ordentlig. Kör du i lagliga 130 så är det sällan du blir omkörd, så som du blir i Tyskland, om nu inte ett vägarbete hindrar din framfart.

Floden vid Bratislava är DonauNär du får veta att Donau passerar Bratislava, då känner du säkert på dig att det finns flodbåtar som i lite olika omfattningar gör utflykter på den stora floden. Du kan lugnt ta dig till närbelägna Wien, eller varför inte bara en dagsutflykt på floden. Jag gillar att åka sådana här båtar, och därför blir det ofta en liten utflykt i vart fall. Vi tog en dagsutflykt till ett närbeläget slott, allt till en blygsam kostnaden.
Nu var det absolut ingen höjdarbåt, det fanns ingen servering, men vi gled fram på Donau i maklig njutbar fart, sådant uppskattar jag. Men du kan åka betydligt längre på Donau, det är ju ytterligare några huvudstäder som floden passerar innan den rinner ut i svarta havet, Wien, Budapest, Belgrad, Bukarest, alla riktiga höjdarstäder. Så en flodresa med besök i dessa städer ser jag fram mot.

Besök staden, och dina mungipor bör stiga till ett leende.


Det var, som jag skrev inledningsvis vårt första besök i den slovakiska huvudstaden, men definitivt inte den sista. Placera ditt boende på ett B&B eller hotell nära gamla stan. Parkera bilen, och sedan kan du slita lite på dina skor, du kommer att få en hel del härliga upplevelser, om du gillar lugn atmosfär, gamla byggaden, och historia. Det finns mycket av dessa varor, på liknande sätt som i Prag, men i en betydligt trevligare och lugnare atmosfär.

Donau vid Bratislava
Donau vid Bratislava