Bordeaux, snart är vi framme

Detta inlägg har blivit läst 1903 Gånger!

Le Havre till slutmålet Bordeaux.


Lite knasigt att skriva på resan Till Frankrike, den här etappen är hela i Frankrike, från Le Havre till Bordeaux. Det är en ganska lång sträcka , cirka 70 mil, beroende av vägval. Mitt i vindistriktet med samma namn. Du förstår att det lockas med en hel del njutbarheter, både i dryck och mat. Så passa på att stanna några dagar i denna härliga stad, eller ta bilen och besök ett antal många fina vingårdar.

Cidervägen i Frankrike
Skylten som visar vägen till Cidervägen, Frankrike

Besök Cidervägen


Kör du söderut nu, så passerar du en bro, Port de Tancarville, en bro som kostar några EUROs i avgift. Det är floden Seine du passerar, samma flod som flyter genom Paris. Så om du vill, och har kanoten med dig, så kan du lägga i den och paddla några mil, så är du snart mitt inne i Paris. Men skippar du paddelturen så fortsätter ni bara söderut.

Lager av flaskor på vägen till Bordeaux
Lager av flaskor på Cidervägen i Frankrike


Cidervägen ligger här alldeles söder om bron. Det är en ytterst liten och svårfunnen väg, men jag lovar att om du gillar Calvados, så kommer det att bli en liten julafton. Calvados produceras här, tillsammans med den berömda cidern. Det är egentligen samma dryck, den ena jäser man, den andra är en ren fruktdryck, baserad på äpplen. Och som vanligt i Frankrike, så ska det vara råvaror från den lokala odlaren, dvs för att få kalla sig Calvados, så ska det vara äpplen från området. Kör du cidervägen, så hittar du de flesta av de lokala odlarna, det är definitivt värt att leta lite. Lite smakprover gör att du ska avstå från bilkörningen, men ta gärna med dig någon flaska hem, de finns i alla prisklasser, ju mera lagrad, ju högre kvalité, ju högre pris. Jag har för mig vi hittade 30-åriga, för ett bra antal Euro. Vi avstod och tog med oss någon flaska på några års lagring för €5-€6. Det motsvarade vår ekonomi, och det smakade ljuvligt änåd. Vi reste den vägen 2016 och jag har ännu en skvätt kvar, dricker alltså inte så mycket, men när jag dricker, så njuter jag makalöst. Du ska leta efter skylrtar där det står “Rute de Cidre” då är du rätt. Men de är svåra att hitta.

Småvägar till Normandie, Invasionen


Här i Frankrike så är det avgifter på motorvägarna, ytterligare en anledning till att ta småvägar. Kör ut på udden där landstigningen skedde den 6 juni 1944. De fem landstigningsplatserna kan du passera om du kör den lilla vägen D514. Här kan du läsa mera om invasionen. Kör du rakt över udden till Granville, så finns det ett bra övernattningshotell där. Kostand omkring 600 sek, dock med frukost som tillägg för dyra drygt €11. Det kallar jag lite på gränsen till ocker. Men det är ett lagom hotell om ni nu fastnar på Normandie, och invasionsplatserna, det kan man lätt göra jag lovar, och om ni besökar Omaha beach, som jag tror är den största minnesplatsen, där med alla sina vite kors på gravplatsen, och man läser om pojkarna som de allra flesta var omkring 20 år, då blir du tagen och det kan vara skönt att vila en extra natt. Du har ändå nästan sextio mil kvar till Bordeaux.
På vägen söderut har ni vackra Rennes att titta närmare på. Här finns en gigantisk katedral, som heter Notre Dame, icke att förväxla med den som finns i Paris. Det här är, för ovanlighetens skull en ganska osäker byggnad, den har i olika delar rasat lite då och då. Man har byggt på den efter hand. Osäkerheten beror nog främst på att man har byggt den i olika byggnadsstilar. Idag ska det vara en Neoklassisk gotisk stil, men från början handlade det om en Romansk för att snabbt övergå till en ren gotisk kyrka.
På väg söderut passerar du Nantes, som tidigare var en betydande hamnstad, trots sitt läge långt in i landet. Men floden Loire med sitt breda utlopp i Atlanten gjorde att havsfartgen kunde segla in till Nantes, och innifrån land kom så flodbåtarna. Allt alstades om i Nantes, som därmed kunde ta lite provision här och där, och skapade sig en ganska bra ekonomisk status. I dag är rturismen en ganska stor inkomstkälla. Författaren Julius Verne är född här, och staden har försökt återskapa de maskiner Julius använde i sina böcker. Jag har själv inte besökt staden, så jag kan inte avgöra om de har lyckats eller ej. Då får åka dit och se hur det har gott.
Ytterligare en bit söderut hittar du staden Congac, och är du lite insatt i spritens mysterier, så vet du att detta också är en spritsort, Brandytyp. Eller rättare sagt det är en Brandy, som då enbart har den specialiten att den är skapad här i Congac, och då blir det ett varumärke. Brandy är destillierat vin, så är då givetvis även Congac, men med den skillnaden att det är skapat här i regionen Congac. Annan Brandy kan skapas var som helst. Congac måste tas ur tre olika druvor, eller kombinationer av dessa, de är Ugni Blanc, Folle Blanche och Colombard. Druvorna måste skördas i oktober och destilleras mellan 1 november och 31 mars. Congac ska dessutom lagras i fat tillverkade av fransk ek, som kommer från två utvalda områden i Frankrike.

Triumfbågen i Bordeaux
Triumfbågen i Bordeaux


Några mil senare når du den vackra staden Bordeaux, där floden Garonne flyter genom som har sitt utlopp någon mil norrut. Ta dig nu tid i Bordeaux, det är en fin gammal stad. Men du ska givetvis ta dig en tur i vindistriktet. Jag kan rekommendera det danska slottet Chateau de Haux, som ligger cirka 25 kilometer öster om Bordeaux. Här kan du besöka, bo och köpa vin. Det är inte alltid de har folk på plats, men ta det lugnt, de dyker upp förr eller senare. Jag har i och för sig läst att de bästa vingårdarna ska finnas norr om Bordeaux på den västra sidan av Garonne-flodens strand.

Sköldpaddan i Bordeaux
Sköldpaddan i Bordeaux